Skön vändning och viktigt segermål

–Det är alltid roligt att avgöra och det är förstås en skön känsla när det blir så här, men viktigaste är ändå att laget vinner och att vi nu har allt i egna händer i sista matchen mot Vallentuna på onsdag, konstaterade Hudik Hockeys #18 Erik Flood i segerintervjun (bilden) efter ett förlösande övertidsmål i bortamatchen mot Boden.

I säsongens viktigaste match, i säsongens kanske svåraste bortamatch, genom säsongens starkaste vändning och med säsongens viktigaste segermål gick HHC från 3-1-underläge i början av tredje perioden fram till 3-3 (1-0, 1-1, 1-2) vid full tid och sedan också 3-4 när det bara återstod 25 sekunder av förlängningen.

Med fem poäng på långresan och de två matcherna uppe i norr har nu HHC bäddat för en häftig serieavslutning i Glysishallen på onsdag. Inför slutomgången har nu HHC 33 poäng, lika många som Östersund, men med betydligt bättre målskillnad (+27 mot +9). En seger mot Vallentuna borde garanterat innebära att HHC som serietrea får stå över play off 1. Men alla matcher ska spelas innan man kan räkna in poängen och det är nog också HHC-spelarna väl medvetna om.

– Vi gjorde nog säsongens bästa tredjeperiod och jag tycker verkligen att vi förtjänade att vinna, konstaterade matchhjälten Erik Flood.

Och det är väl lika bra att vi börjar med det. Övertidsspelet i 3 mot 3 var på väg att ebba ut. Båda lagen hade haft chanser att avgöra när Flood 30 sekunder från slutet fick pucken i vänsterposition i Bodens försvarszon. När han fick tryck på sig trodde alla att han skulle vända och säkra puckinnehavet, men som vanligt såg Erik Flood en annan lösning. Han trampade runt sin uppvaktning och bröt in framför Boden-kassen där han med en distinkt backhand satte pucken i nät. Stort jubel bland HHC-spelarna som visste vad extrapoängen kunde vara värd.

Långt in i matchen såg det ut som om power play-spelet skulle bli avgörande när Bode hade gjort två mål i numerärt överläge medan HHC inte hade lyckats utnyttja sina power play-chanser.

Efter 1-0 i första perioden i sitt första power play av Petter Sundqvist och 2-0 i början av  andra perioden av Johan Ceder hade Boden skaffat sig ett bra läge. HHC:s reducering till 2-1 kom efter 3.11 i andra perioden när #49 Hugo Enock drev upp pucken och släppte till #29 Jesper Wiberg som drog till direkt förbi en skymd Boden-målvakt.

När sedan Boden ökade på till 3-1 i början av tredje av Jonathan Tolander var uppförsbacken brant för HHC.

Det ljusnade med #20 Henric Marklunds fina 3-2-mål efter 45.10 och sedan började jakten på en kvittering. Den kom också när Jesper Wiberg skickade in 3-3 i numerärt överläge när det återstod mindre än fem minuter och helt plötsligt var allt öppet igen.

I övertidsspelet var det sedan HHC som hade mest energi även om #30 Oliver Tornerefelt också fick göra åtminstone en avgörande räddning.

Resten vet ni. Två viktiga HHC-poäng – ochg en ny häftig match i Glysishallen på onsdag.

Skribent: Lars-Gösta Larsson