Väsby 1, Halmstad 0: ”Tävlingsnivån är jäkligt hög”

Väsby Hockey är en seger från den allsvenska kvalserien efter att laget vann bortamötet mot Halmstad med målsnåla 1-0. Stor hjälte blev målvakt Linus Ryttar och enda målskytten Andreas Maier som distinkt sköt in det i matchens femte minut.

Jättebra tävlingsnivå ikväll, säger tränare Viktor Tuurala. Vi gör en bra första, skapar bra chanser framåt. Andra är riktigt jämn period, får inte lika mycket tid i anfallszonen som vi vill. I tredje så är vi disciplinerade och strukturerade, tävlingsnivån är jäkligt hög.

Jämnt, tätt och målsnålt! Det var det flesta överens om inför matchen att matchbilden skulle se ut. Målsnålt och jämnt blev det nu också men särskilt tätt var det inte. Åtminstone inte till en början.

Det var istället en matchinledning som påminde om öppna spjäll. Två skridskostarka lag med finurliga spelare som bytte chanser med varandra. Två bra målvakter visade även upp sig, Anton Malmborg i hemmakassen och så klart Linus Ryttar vars fina form från Allettans avslutning hängde med.

Väsby hamnade i förarsätet i den femte minuten när Lubomir Fetkovic gick runt Halmstads kasse innan han spelade fram till Andreas Maier som distinkt utan bevakning smällde in 0-1 i det bortre hörnet.

Det var helt rätt duo som gjorde mål för Väsby eftersom de, tillsammans med tredjelänken i kedjan, Oskar Andrén var den piggaste enheten i Väsby under kvällen.

Om Halmstad trots Väsbys ledning efter den första perioden, vann den på poäng så ägde Väsby till stora delar den andra. Väsby hade mest puck, åkte mer skridskor och spelade sig fram till en del lägen som det mycket väl hade kunnat blivit mål på.

Men trots detta så tillhörde avslutningen av perioden  ändå Halmstad. Laget fick här även sina två vassaste lägen hitintills i matchen men två fina räddningar av Linus Ryttar gav Väsby fortsatt plats i förarsätet inför den sista perioden.

Den sista perioden blev sedan Väsbys klart sämsta, eller omvänt Halmstads klart bästa. Väsby blev aningen passiva när laget skulle försvara sin ledning och det höll på att straffa sig. Halmstad spelade sig till en del riktigt fina kvitteringschanser där den bästa satt högt upp i Ryttars vänstra innerstolpe.

Men den här gången var det Väsbys tur att ha de så berömda marginalerna på sin sida. Och så fanns ju så klart Linus Ryttar längst bak i Väsbys kasse. Det avgjorde rond ett och nu har Väsby möjligheten att stänga matchserien på fredag i Vilundahallen.

Linus Ryttar avslutade Allettan med att hålla två nollor. Ikväll i sin tredje raka match kom den tredje och det är klart att detta var Väsbys stora matchvinnare ikväll.

Två grisar går till Lubomir Fetkovic som var navet i Väsbys bästa kedja för kvällen.

Sista grisen tilldelas Andreas Maier som kommit in perfekt i Väsbys lagbygge och som återigen stod för en fin insats vilken kryddades med matchens enda mål.

Särskilda omnämnanden skänks till Väsbys samtliga backar som tillsammans med Linus Ryttar såg till att hålla Halmstad mållösa. På forwardssidan plussas även för Oskar Andrén, Jonathan Rodensjö samt Manfred Ehlers.