Vi har steppat upp 2-3 nivåer!

Han är en av flera egenfostrade killar som gått hela vägen från hockeyskolan till a-laget. Nu har Carl-Johan Gustavsson en stor och viktig roll i lagets tredjekedja där han med sin skridskoåkning och fysik är en riktigt jobbig spelartyp att möta. Hemsidan ringde upp 20-åringen för att höra om hans syn på Bois form, sin egen roll och en hel del annat. 

Du får börja med att berätta om gårdagens match!

– Framför allt var det skönt med en vinst, jag tycker vi spelar riktigt bra hockey dessutom. Vi möter ett topplag och vi visar att vi kan slå dem med, så det var bara positivt.

Vad tycker du ni gör nu som ni inte gjort tidigare?

– Vi tog tillbaka spelet vi hade första två matcherna i allettan, att vi vågar stå kvar med backarna och checkar högt, då är vi jobbiga att möta, det vet vi.

Vad gör ni rätt i defensiven då, för ni släpper mycket mindre mål?!

– Vi satte oss ner och kollade mycket på video hur vi skulle städa bort målen, och det handlade om att boxa ut framför mål och täcka mer skott, och det har vi gjort nu de senaste matcherna.

Jag antar att det är lite bättre känsla i laget nu när segrarna kommit och spelet sitter bättre än när det inte satt riktigt. Kan du beskriva skillnaden i stämning på något sätt?

– Visst är det skillnad, vi satte som mål att komma topp 3 i allettan och var också rätt högt tippade inför allettan, så det är klart att självförtroendet blir sämre med flera torskar i rad. Men nu har vi visat att vi har något på g, det kanske var det vi beh

övde för att förstå att vi måste vara påkopplade till 150% för att vinna matcher, och det ska vi dra lärdom av och spinna vidare på nu framöver.

Hur mycket bättre är ni nu?

– Svårt att säga procent, men nog har vi steppat upp 2-3 nivåer. Samtidigt tycker jag vi bara har gjort en riktigt platttmatch, den mot Halmstad hemma, i övrigt har vi ändå spelat helt ok men haft lite studsar emot oss, Men visst har vi steppat upp ändå de sista matcherna.

Jag pratade med tränare Ronny Helander inför gårdagens match, då pekade han på att han tycker att alla underordnat sig rollen på ett annat sätt nu, håller du med?

– Jo det tycker jag. Alla måste köpa sin roll i ett lag om man vill gå långt. Vissa ska bidra med skills och andra med det fysiska, och det handlar om att köpa sin roll och det tycker jag vi gjort bättre på slutet och det är det som krävs för att vi ska spela långt fram i vår.

Nu har ni spelat riktigt bra hockey här på slutet, kan det bli svårt att behålla ödmjukheten som krävs?

– Jag tycker att vi fortfarande ligger på gränsen till playoff, så vi måste behålla ödmjukheten, speciellt i kommande match mot Karlskrona. Vi har sagt det att vi ska behålla ödmjukheten inför laget och varandra, och det kommer krävas för att nå playoff. Kan vi det så kan vi bli jäkligt farliga!

Vi ska prata dig och din roll med. Du har fått en stor roll i tredjekedjan, hade du räknat med det inför säsongen?

– En plats i laget är inget man räknar med, utan man får kriga och göra det man kan för att visa att man förtjänar den. Jag tycker ändå att jag gjort det bra, jag försöker bidra med fart och fläkt och att vara jobbig att möta för motståndarna. Att vinna puck i anfallszonen och spela fysiskt. Men visst är det roligt att man fått mycket istid, och jag tänker fortsätta kämpa för att förtjäna det framöver med.

Du har spelat i tredjekedjan med Lukas Larsson, men det har ömsom varit Simon Eriksson och ömsom med Oskar Cederkvist Simon, blir det någon skillnad för dig vem av dem som är tredjelänken?

– Nej vi har en klar uppgift i vår kedja, och det är att vara tunga att möta och att åka mycket skridskor och det gör man med båda. Med Cederkvist får man in lite mer puckskicklighet med Simon lite mer tyngd, men det går lika bra att spela med båda.  Vi snackar ihop oss om vad vi ska göra.

Apropå åka mycket skridskor, du har ju lite speciell skridskostil, kan du beskriva den?

– Hehe, det är inte den finaste kanske, men rätt kraftfull. Det ser ut att vara tunga skär, men efter ett tag får jag upp farten.

Ja för det går undan för dig!

– Ja det är en av mina styrkor, att jag försöker ha uppe farten hela tiden, det är lite min roll också att åka mycket skridskor.

Till sist: Jag förstår att det blir mycket hockey, hinner man med något annat?

– Nej just nu är det jobba, spela hockey och sova som gäller. Men jag försöker hinna med att vara med mamma och pappa och hänga med polare med, men det mesta är hockey men det är ju det man tycker är roligt med så…

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd