”Jätteroligt att det drar igång igen”

Sommaren är kort – det mesta regnar bort.

I dag knackar ishockeyn på dörren.

Boden-Kiruna. Norrbottens El Clasico i träningsform.

– Det ska bli jätteroligt att det drar igång på riktigt, säger nya tränaren Henrik Sahlin.

 

Visst är det underligt? Det kändes som att det var nyligen som man räknade ner till nästa KIF-säsong och insåg att den var sjukt långt bort.

Men nu är den här.

Efter tre veckor på is är det dags för första matchen. Så här summerar Sahlin den första tiden i Kiruna, hockeymässigt.

– Under den första veckan handlade det om att komma igång och känna på grejerna, den var ganska lugn. Under den andra veckan tryckte vi på mer med fysen. Vi fokuserade på spelet i egen zon och försvarsspelet över hela banan. Den här vecken har det varit mer fokus på spelet med puck, hur vi ska gå ur zon och spelvändningar. Jag tycker att det har sett bra ut hittills.

Vad säger du om lagbygget?

– Det går inte att klaga på. Det känns som att vi har fått in det vi har velat ha. Jag känner att det här är ett gäng ambitiösa spelare som är villiga att prova nya idéer. De köper hela tiden det som jag och Mattias (Älvero) vill göra.

Vad kan du säga om de här nya idéerna?

– Vårt presspel kommer att se annorlunda ut, när vi forecheckar och när vi ska vara mer avvaktande. Vi ska vara mer aggressiva i egen zon. Annars handlar det mer om smågrejer som kommer att komma längre fram under säsongen.

 

Meningen med Sahlins anställning är att han även ska ha kolla på juniorverksamheten i KIF. Han har hunnit att ansvara för några pass med J20-laget, samtidigt som han har fått se en handfull av de unga spelarna som har flyttats upp till A-lagets träningar.

Sahlin gillar det han ser.

– Vissa spelare har överraskat betydligt mer än vad jag först trodde. Det känns som att tillväxten är god här i Kiruna, säger han.

 

Inför matcherna i Boden och Piteå är truppläget ganska gott. Tråkigt nog är lagkaptenen Simon Thyni skadad och stannar hemma.

Även Hampus Landström och Sigge Esko blir kvar i Kiruna.

– Simon är beordrad vila, vi väntar på besked hur allvarlig skadan är, säger Sahlin.

 

Jag skrev ”lagkaptenen”. Visserligen är inte C och A-na spikade men det ska mycket till om inte Thyni får kaptensrollen även nästa säsong.

Han är omtyckt i KIF – unikt omtyckt, faktiskt, om man frågar Sahlin.

– Efter de personliga samtalen med spelarna visade det sig att alla ville ha Thyni som kapten. Det är ganska unikt att varenda spelare nämner samma namn. Alla säger att han är lugn och trygg. En ledare som man lyssnar på. Det känns inte som en spelare man flyttar på, skrattar Sahlin.

Vad tänker du inför Boden?

– Det ska bli jättekul att det börjar på riktigt. Man vet att det aldrig kommer att se klockrent ut under de första matcherna. Det går fortare än vad huvud och armar hänger med. Men det ska bli skönt att få en match i benen för att se var man står.

 

Så här formerar sig KIF ikväll:

Målvakter: Ludvig Christoffersson står på fredag, Artur Ogandzhanyan på lördag.

Backpar: Kemi-Palovaara, Ahlmark-Kupiainen, Inga-Oja, Halmkrona.

Kedjor: Hagström-Siironen-Hansson, Mustonen-Runnkvist-Fjällkeborn, Morozov-Landström-Rotmalm, Bäckström-Pettersson-Palovaara.

 

Mattias Heikki