”Nu är det upp till spelarna att leverera” * Experten listar tio heta kvalseriekandidater * Storfavoriterna, utmanarna och jokrarna

Pulsen stiger.

Ett par veckor kvar till seriepremiären nu och många satsande klubbar går in i säsongen med samma mål – en plats i kvalserien i vår.

Vilka sex kommer lyckas?

Vi bad experten Mikael Mjörnberg ranka storfavoriterna, utmanarna och jokrarna inför 23/24.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Det är ett nålsöga att nå HockeyAllsvenskan, det vet ni.

Det är aningen ”lättare” att ta sig till kvalserien, sista steget där sex lag gör upp om den enda platsen i Sveriges näst högsta liga.

Ansedda experten Mikael Mjörnberg, 41, som bevakat Hockeyettan på nära håll i över tio år, har synat toppkandidaterna i ligan och delat in dom i tre olika kategorier.

* Och om vi tvingar dig att redan nu berätta vilket lag som går upp i Hockeyallsvenskan i april då – vad är svaret?

– Då måste jag svara Brödernas/Väsby. De har laget med rätt rutin, musklerna att kunna rusta upp om så krävs och ett grymt välkomponerat lag som bara kommer bli bättre och bättre över säsongen. De är min favorit.

Här listar Mjörnberg tio heta kvalseriekandidater i Hockeyettan 23/24.

STORFAVORITERNA

* KARLSKRONA

Polletten har trillat ner. Efter några säsonger med hög svansföring och undermåliga lagbyggen sett till de höga ambitionerna har Karlskrona tillslut fattat vad Hockeyettan handlar om och hur man måste bära sig åt för att bemästra ligan. Årets trupp har bredden, den har spetsen och den har karaktären för att kunna prestera från dag ett, men ändå växa och bli starkare under säsongens gång.

Helheten imponerar verkligen i Blekinge. Från rutinerade huvudtränaren Magnus Sundquist, via vad som är att betrakta som ligans bästa målvaktspar (Viktor Kokman/Carl Malmqvist), via en ofantligt talangfull och utvecklingsbar backsida till forwardsbesättningen som har så väl rutinerad spets som nybakad spets och de där spelarna som kan vara riktigt jobbiga för motståndarna. Oscar Hagman och Sebastian Sundlöv blir så att säga lika viktiga för helheten som Alexander Bergström och John Henrion.

Karlskrona kommer, med all rätt, tillsammans med Brödernas Väsby att målas upp som den riktigt stora favoriten till att ta klivet upp och det är förväntningar man kommer behöva brösta. Men nu har sportchefen Michael Sundlöv gjort sitt och byggt ett mångfacetterat lag med alla verktyg som behövs. Nu är det upp till spelarna att leverera. 

På den södra sidan av Hockeyettan-trädet blir KHK utan någon som helst tvekan laget att slå. 

Malmqvist och Kokman. FOTO: LEIF HELLERIN

* BRÖDERNAS VÄSBY

Inflödet av pengar från den nya sponsorn har skapat väldigt goda förutsättningar för sportchefen Tom Tärnström att bygga ett lag som ska leva upp till förväntningarna att ta klivet till Hockeyallsvenskan. Men det är inget regelrätt stjärnkalas det är tal om. Det första sportchefen gjorde var att under devisen ”kontinuitet får kosta” signa upp merparten av det lag som var inblandat i den allsvenska kampen hela vägen in i slutomgången av vårens kvalserie.

Utifrån det har Brödernas Väsby sen fyllt på med imponerande stjärnor som Fredrik Forsberg, Joni Nikko och Linus Rotbakken. Ambitionen har varit att bygga en backsida som kan vara lite mer deltagande i att starta spelet bakifrån och att ha en stor bredd på forwardssidan. Det är många stjärnor i laget, de kommer man förstås inte ifrån och det kommer bli hård kamp om platserna i till exempel powerplay. Men samtidigt som laget ser oerhört potent ut är det också en trupp som är byggd med en tydlig rollfördelning. Här finns även spelarna som kommer göra livet surt för motståndarna, spela hårt och sprida energi. Brödernas Väsby lär bli ett intensivt lag att möta.

Lagom till att det roliga drar igång efter jul är dessutom planen att Dick Axelsson ska kliva in i leken och spetsa laget ytterligare. Så mycket häftigare Allettan-joker än så kan man knappast få. Som helhet har Brödernas Väsby satt ihop ett lag med så mycket rutin och skicklighet att det snarast skulle kunna betraktas som ett stort misslyckande om det inte blir kvalseriespel till våren. Väl där utmanar de givetvis också om att ta klivet upp. Det kanske är dags att vinna den där sista matchen den här gången. 

Forsberg och Rotbakken. FOTO: MIKAEL EINARSSON

* HUDIKSVALL

Två säsonger i rad har Hudiksvall snubblat på mållinjen och tvingats se drömmen om Hockeyallsvenskan gå i kras i kvalseriens sista omgång. Men oförtrutet fortsätter sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom att skruva vidare på sitt lagbygge och fortsätta satsningen mot finrummet.

Det finns ingen anledning att tro något annat än att Hudiksvall kommer tillhöra Hockeyettans absoluta toppskikt även den här säsongen. Kontinuiteten är imponerande och på forwardssidan har laget fått behålla i stort sett allt sedan fjolårssäsongen, från superspetsar till grovjobbare, och adderat med några spännande kort i form av talangerna Lucas Feuk och Karl Umegård. På papperet är det en forwardsuppställning som borde skrämma alla kommande motståndare i ligan.

Spetsen kombinerat med den gedigna rutinen från kvalspel är en mix som talar väldigt mycket för Hudiksvall. På tränarbänken har unge Filip Algeman (ifjol i Nyköping) den utmanande uppgiften att ta över efter hajpade Dennis Hall som lämnat för BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan. Det kan nog tänkas att det blir en viss startsträcka när han ska försöka sätta sin prägel på det stjärnstarka materialet, men han står för en hockey som definitivt passar spelarmaterialet och har handplockats av sportchefen. Hudiksvall framstår som ett gäng som kommer växa över säsongens gång och när allt ska sammanfattas bör de definitivt tillhöra storfavoriterna till att ta klivet upp. Tredje gången gillt?

Lucas Feuk. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* KRISTIANSTAD

Det kom som en riktig kalldusch för skåningarna när de nekades elitlicens och flyttades ner från Hockeyallsvenskan till Hockeyettan, men sportchefen (tillika klubbchefen) Christoffer Malm ödslade ingen tid på att sörja utan gav sig omedelbart ut och värvade ett nytt lag som på papperet ser ut som ett av de allra mest intressanta i hela ligan inför säsongen.

Man får ha respekt för att det är mycket nytt och att det förmodligen kommer ta en tid att få alla pusselbitar att falla på plats, kemi att byggas och ett spel att sitta. Men när solen börjar värma igen efter vintern och Kristianstads nya lag haft en säsong på sig att växa i sin nya kostym har de på papperet ett lag som absolut bör kunna vara med och konkurrera om en snabb återkomst till finrummet.

Dels får man med sig ett koppel av allsvenska spelare ner. Kaptenen Dennis Svensson är en nyckelkontraktering och det finns mycket hockey i spelare som Ludvig Elvenes och Linus Pettersson. Men kring dessa har sportchef Malm adderat en spännande mix av rutinerad Hockeyettan-spets och framtidstalanger, spetsig offensiv och intensiva arbetare. Det kommer förmodligen bli ganska jobbigt att möta Kristianstad och på målvaktspositionen har laget det väldigt välbeställt med spetskeepern Wictor Ragnewall och beprövade backupen Oliver Tornerefelt.

Det är förstås många om, men och kanske i och med klubbens aningen kaotiska situation, men om bara hälften av frågetecknen rätas ut till utropstecken blir den här truppen ett lag som är med och konkurrerar i en kvalserie.

Dennis Svensson. FOTO: LEIF HELLERIN

UTMANARNA 

* BODEN

Hade det inte varit för att tränaren Roger Forsberg charmats av en möjlighet att vända hemåt Östersund och lämnat mitt i säsongen vete tusan om inte Boden spelat kvalserien redan ifjol. Fram till den punkten att tränaren klev av var laget nämligen snudd på ett självspelande piano som på ett effektivt sätt kombinerade den burdusa variant av ishockey som finns i föreningens dna och tränarens lite mer strukturerade tankar. Boden var bra, riktigt bra, men efter tränarturbulensen rämnade allt.

Nu gör man ett nytt försök med en trupp som till stora delar är sig lik och en ny rutinerad tränare vid rodret. Köper den rutinerade truppen Joakim Fagervalls tankar på samma sätt som de köpte Roger Forsberg (vilket är högst sannolikt) kan det bli riktigt, riktigt bra. Att många av de bärande spelarna (Pontus Johansson, Christian Nyman, bröderna Wahlgren och så vidare och så vidare) blir kvar sedan fjolåret betyder att laget får en kort startsträcka och nytillskott som Hockeyettans stora poängkung Emil Lindblom och den allsvenske backen Isak Pantzare gör anrättningen ännu mer spännande.

Men inte nog med att Boden ställer ut ett bra lag med en bra tränare till säsongsstart, man spelar också en hockey som är som klippt och skuren för att ta sig långt i ett slutspel. Lagom burdust, lagom elakt. Många minns förstås vårens kvartsfinalserie mot Borås med glädje. Ett Boden-lag i balans hade förvaltat den energi segern där gav på ett mer framgångsrikt sätt. Kommande vår kommer laget utmana på riktigt.

Christian Nyman. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* MARIESTAD

Mariestad är den tydligast utpekade favoriten i Hockeyettan västra inför säsongen och ett lag som har varit med långt fram i playoff-spelet i stort sett varenda säsong de senaste åren. Säsongen 20/21 kröntes rent av med en tripp till den eftertraktade kvalserien. Det är med andra ord en förening med topplagsvana som nu har satt ihop ett synnerligen intressant lag och ska försöka manövrera sig fram med offensiven som största vapen.

Sedan klubbikonen Ronny Helander tog över som huvudtränare i mitten av fjolårssäsongen har Mariestad mer och mer försökt ställa om till en puckägande, offensiv hockey snarare än det brunk klubben har varit synonymt med och inför kommande säsong har man adderat offensiva spetsspelare till ett redan ganska spetsigt lag. Men det som framförallt talar för att Mariestad kommer vara ett lag som är med och kämpar hela vägen in till det att säsongen ska summeras är att man har klasspelare, tillika trotjänare, i varje lagdel.

Målvakten Tobias Sandberg, backen Tobias Aronsson och forwarden Jesper Lindén är bra nog för att spela allsvenskt, men trivs så bra i Mariestad att de valt att bli trogna i klubben. Dessa tillsammans med infödda krigare som Johan Frick och Lucas Larsson borgar för att det kommer finnas mycket tåga i gänget och en kvalserieplats är definitivt inom räckhåll. Väl där blir gänget förstås inte någon favorit, det är fortfarande andra som satsar hårdare, men det är ingen långsökt tanke att Mariestad om allt faller på plats faktiskt skulle kunna utmana om den där allsvenska platsen.

Johan Frick. FOTO: LEIF HELLERIN

JOKRARNA 

* TROJA-LJUNGBY

Klubben har dragit i handbromsen, kapat ner spelarbudgeten och stakat ut en femårsplan som på lite längre sikt ska föra laget tillbaka till Hockeyallsvenskan och göra det hållbart att även kunna konkurrera en nivå upp. Det framstår som sunt. Men Troja-Ljungby i Hockeyettan betyder av tradition att laget håller till i toppen och utmanar om de ädla positionerna. Så är det bara.

Spelarbudgeten må vara bantad och rutinerade fanbärare som Wictor Ragnewall och Joakim Hillding fallit ifrån truppen, men det är inte samma sak som att laget blir svagt. Tränaren Jens Gustafsson implementerade sin hockey ifjol och kan nu lugnt bygga vidare, en tydlig stomme med stark backsida och talangfull forwardssida finns kvar och samtidigt väljer man att släppa fram ett flertal unga talanger från den egna verksamheten som på sikt kan bli något väldigt spännande i den plan som föreningen slagit fast. Gubbe för gubbe har laget definitivt jokrarna som kan se till att det blir en rolig vinter i Ljungby Arena.

Troja-Ljungby tillhör inte någon av de riktigt stora favoriterna inför kommande säsong, men nog sjutton har de en trupp som ska kunna utmana.

Emil Ekholm. FOTO: LEIF HELLERIN

* VISBY/ROMA

Målsättningen på Gotland är alltid att nå kvalserien. Det spelar ingen roll hur laget långvarige sportchefen André Lundholm ställer på isen ser ut, ambitionen är ändå att nå de sista matcherna på säsongen. Framgången utifrån den målsättningen kan väl beskrivas som blygsam. Visby/Roma har gjort ett flertal riktigt bra säsonger, men bara nåt hela vägen fram en gång (säsongen 16/17 då man kom sist).

Men årets lag är verkligen en dark horse. På Gotland drömmer man om att få kommunen med sig på tåget i planerna om att bygga en ny arena och Visby/Roma anno 23/24 kan betraktas lite som början på den storsatsning mot Hockeyallsvenskan som komma skall om arenan blir verklighet. Flera av de viktigaste spelarna (inte minst målvakten Filip Lindblad) har valt att stanna och till en helt okej stomme har sportchefen adderat en väldig massa spännande spelare. Både uppkomlingar med framtiden för sig (Nils Bolin och Wille Bärehag), spelare som jagar lite revansch i karriären (Lucas Jidenius och Karl Påhlsson) och pur spets (Anton Johansson och Melker Iversen).

Faller pusselbitarna på plats och många av de nya spelarna växer under ledning av rutinerade coachen Hans ”Säcken” Särkijärvi blir laget bra mycket spetsigare än vad de får erkännande för när truppen nagelfars av tyckare utifrån det berömda papperet. Visby/Roma är ett underskattat kollektiv. En bomb som väntar på att brisera. Något man knappast kan kalla för något annat än en klockren joker.

Anton Johansson. FOTO: LEIF HELLERIN

* TRANÅS

Tranås nådde kvalserien mot Hockeyallsvenskan säsongen 18/19, men sedan dess har det mesta faktiskt varit ett enda stort mörker. Ett visst virus dök upp och ändade säsongen i förtid när klubben var på väg att återupprepa bedriften våren därpå och efter det har skador, sjukdomar och misslyckade lagbyggen slagit supportrarnas drömmar itu. Tranås har velat se sig själva som en kvalserieutmanare, men i realiteten varit en bra bit därifrån.

Men nu kanske det finns fog för optimism och möjligheter att ändra på den saken. Det mesta av förhandssnacket inför kommande säsong har handlat om att laget saknar spets. Det finns förstås en anledning till det (nämligen att laget saknar spets), men även om det på papperet kan framstå som en stor svaghet är det inte helt givet att det faktiskt är så i praktiken. Tranås har i flera säsonger varit ett lag med flertalet tekniskt skickliga spelare, men som inte riktigt haft skalle och vägt lite lätt när allt ställts på sin spets. Kanske är det rätt väg att byta fokus och börja bygga mer på arbetare.

Speciellt som man anställt en tränare som är bra på att lyckas med den typen av material. Ryktet som omger österrikaren Phil Horsky är att han ställer höga krav och är skicklig på att få ihop ett grundspel. En noggrann herre som vill att hans lag ska jobba hårt snarare än finlira. I tidigare uppdrag har han dessutom lyckats med att få ut förhållandevis mycket av ganska lite. Något som kommer krävas med Tranås kollektiv av gedigna arbetare.

På papperet låter det som att Tranås kommer bli ett väldigt jobbigt lag att möta och lag av den karaktären brukar ofta lyckas bra i slutspel. Vägen mot kvalserien kan, tvärtemot många av förhandstipsen, ligga krattad…

Phil Horsky. FOTO: LEIF HELLERIN

* HUDDINGE

Fjolårssäsongen var ett sanslöst fiasko för den forna talangfabriken som missade både Allettan och slutspelet. Så hur kan laget, några imponerande förstärkningar till trots, klassas som en joker till att nå kvalserien redan till våren?

Jo, de finns en tydlig anledning till det. Han heter Fredrik Mälberg, är tränare och har kallats in för en tredje sejour som tjänstgörande boss i Huddinge-båset. Coachen som hunnit fylla 47 står för det mesta som Huddinge saknade ifjol. En tydlig kravbild, ett tydligt driv framåt i jakten på utveckling och ett ledarskap där ingen tillåts dra ner kollektivet med dåliga vanor.

Huddinge kommer må bra av Mälberg vid rodret, men det är inte bara hans egenskaper som tränare som pekar mot att det kan börja dofta kvalserien i Björkängshallen igen. Historiken talar nämligen sitt tydliga språk. Båda tränarens tidigare sejourer på Huddinge-bänken har varit treåriga (första från 10/11 till 12/13, andra från 16/17 till 18/19) och vid båda tillfällena lyckades han navigera sitt lag till kvalserien vid två tillfällen. Lagen har sett olika ut och haft skilda förutsättningar, men fyra kvalserier på sex försök i en klubb som är långt ifrån de finansiellt starkaste i ligan ingjuter respekt. Huddinge blir en joker även den här gången med Mälberg i båset.

Fredrik Mälberg. FOTO: ERIK KRUSE

* LÄS MER: Experten listar: 15 spelare som kan slå igenom

* LÄS MER: Experten listar: 15 tänkbara fyndvärvningar

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

25 bästa värvningarna i ligan * Här är expertens val * Om nummer ett: ”Det är en wow-värvning” * Kommentarer om alla!