Övre raden fr. vänster: Fastesson, Martin, Wedemo, Spinnars. Nedre raden fr. vänster: Lindblom, Eljas, Frylén, Tétreault. FOTO: MARIA PAULSSON, ELIN GRANEBRANT, TOMMY SJÖLUND, FLYWOOD STUDIO, IDROTTSFOTO, ANDERS GUSTAFSSON, JOSEFINE DEGERMAN, HEBRON ACADEMY

Tänkbara fyndvärvningar i Hockeyettan * Experten listar 15 spelare som kan överraska i sina nya klubbar

De har värvats in lite i skymundan, utan att fått de stora rubrikerna.

Spelare med möjlighet att explodera och ta plats i sina nya klubbar. 

Här utser experten Mikael Mjörnberg 15 tänkbara fyndvärvningar i Hockeyettan!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

De tyngsta värvningarna i ligan?

Det beror ju på vilka glasögon man har på sig, men det är klart att spelare som Tobias Sandberg (till Mariestad), Joni Nikko (till Väsby), Pontus Karlsson (till Nyköping) och Jesper Broeng (till Kalmar) är namn som kanske sticker ut lite.

Men det här ska inte handla om tunga, förväntade toppvärvningar.

Det här ska handla om 15 spelare som kanske inte fått så stora rubriker när de hämtades in, men som har fina möjligheter att göra avtryck i ligan.

Vi bad experten Mikael Mjörnberg – som för en tid sedan rankade 15 spelare som kan slå igenom i ligan 23/24 och som också utsett säsongens lag i Hockeyettan – att göra en ny lista.

Så här kommer den.

Här är 15 namn – utan inbördes rangordning – som kan bli potentiella fynd för sina nya klubbar.

* Andreas Thelander, 21, back (från Köping till Mariestad)

Det pratas mycket om stjärnorna som stannar och värvningarna av spelare som Joel Thulin och Vincent Reimer, men när allt ska summeras är det mycket möjligt att det här är fyndet det kommer talas mest om. Thelander har under några Hockeyettan-säsonger i Köping och Eskilstuna Linden visat att det finns offensiv potential där som väntar på att fullt ut komma fram. Händer det blir backen sylvass. Han kommer dessutom in i ett gynnsamt läge där Mariestad tappat Jesper Broeng och Thelander troligtvis kan förväntas få ganska stort förtroende. Förmodligen till en betydligt lägre prislapp än sin föregångare.

Andreas Thelander, ny i BoIS. FOTO: ERIK KRUSE

* Levi Wunder, 26, forward (från Teg till Kalix)

En värvning från Teg till Kalix gör förstås inte något större avtryck i värvningsfloran. Speciellt inte när det handlar om en okänd amerikan som spenderade merparten av fjolårssäsongen i division 2. Men 26-årige Levi Wunder visade under se sex matcher (sju poäng!) han gjorde när han förstärkte Teg på upploppet ifjol att det finns något där och Kalix har ju lyckats med den här typen av värvningar förr. Minns bara hur Ace Cowans kom in som totalt okänd och lämnade som aktad poängspruta säsongen 21/22. Det här är en historia ni kommer vilja följa.

* Samuel Tétreault, 21, back (från Fort Wayne Spaceman till Tyringe)

Skåne-klubben har varit öppen med att det är en chansning att plocka in Tétreault som inte spelat i någon av det högre ligorna på andra sidan Atlanten och är fullständigt oprövad på europeisk is. Men man har gillat vad man har sett i den scouting man kunnat göra och visar det sig att man träffar rätt kan det här bli ett av de riktigt stora fynden i söderserien till hösten. Kanadensaren beskrivs som en stor och hårdskjutande rightare som manglade in 55 poäng för Fort Wayne Spaceman i USPHL Premier i vintras. Håll ögonen på honom!

* Jesper Fastesson, 21, forward (från Östersund till Borlänge)

Vi har sett den här typen av värvningar gå obemärkt förbi förr för att när säsongen väl drar igång utveckla sig till storsuccéer. Spelare som fortfarande befinner sig i början av sina karriärer, men ändå hunnit få några seniorsäsonger under bältet och spelat på allsvensk nivå i små roller, som väljer att ta klivet ner för att ta ett större ansvar. Jesper Fastesson kan vara nästa man i raden. Han var med och spelade upp Östersund i Hockeyallsvenskan och var med och hjälpte laget att etablera sig. Nu går flyttlasset till Borlänge där han garanterat kommer få en stor roll. Det kan bli riktigt, riktigt bra.

Jesper Fastesson, ny i BHF. FOTO: MARIA PAULSSON

* August Skiöld, 20, back (från Almtuna J20 till Huddinge)

Alex Ek, kabang. Johannes Nilsson, boom. Oscar Fröberg, poff. Det finns flertalet fina namn att orera om när man snackar Huddinges nybygge, men jag håller det inte för särskilt otroligt att det är en betydligt större doldis det kommer snackas mer om under säsongens gång. August Skiöld kom in i Segeltorp på lån från Almtunas juniorer under säsongens gång och fick väldigt stora vitsord för sina insatser. En kraftfull back som använder sin fysik och får stopp i spelet. För ett Huddinge som är i skriande behov av att få ordning på sin defensiv kan det vara en drömvärvning.

* Artur Ogandzhanyan, 22, målvakt (från Boro/Vetlanda till Kiruna IF)

22-åringen från Ukraina har landslagsframträdanden på meritlistan, men är tämligen okänd för en större publik. Han tog sig in i svensk hockey via division 2 och Boro/Vetlanda ifjol och var namngiven som tredjekeeper hos Kalmar HC under upploppet. Nu väntar en satsning i Kiruna och spontant känns det helt rätt. I norrserien kommer han få sina möjligheter att glänsa och verkligen växa in i hockeyn på nivån. Det kan bli riktigt, riktigt, bra.

* Nico Surenkin, 33, assisterande tränare (från Eskilstuna Linden till Skövde)

Spelarna som kommit till Skövde som potentiella spetsar, men sen stannat fullständigt i sin utveckling och stagnerat är så många att det inte är någon idé att försöka räkna. Det sitter i väggarna på Billingehov. Därför framstår rekryteringen av Nico Surenkin som den smartaste värvningen klubben gjort på flera år. En herre som varit uppskattat i sina tidigare klubbar i Sverige och som är specialist på just spelarutveckling. Att plocka in honom som assisterande bredvid rutinerade Staffan Lundh för att jobba med spelarutveckling på föreningens samtliga nivåer kan bli exakt det där fynd-draget klubben så väl behöver. Det ska bli ofantligt spännande att följa.

Nico Surenkin, ny i SIK. FOTO: ERIK KRUSE

* Simon Lindblom, 19, back (från Luleå J20 till HC Dalen)

Den Västerås-fostrade backen har gjort några säsonger norröver och varit framträdande i J20-lagen hos så väl Mora som Luleå. Trots hans ungdom finns både framträdanden i Hockeyallsvenskan och SHL på meritlistan och under våren fick han rent av vara med Luleå i några matcher under SM-slutspelet. Med tanke på att HC Dalen tappar sitt spelgeni Anton Johannesson ligger planen öppen för en ny spelskicklig backgeneral att kliva fram och Lindblom kommer få alla chanser att glänsa i sin nya klubb. När allt ska summeras kommer han troligtvis vara en back det snackas betydligt mer om.

* Hugo Frylén, 19, forward (från Djurgården J20 till Mörrum)

Forwarden som är son till den gamle profilbacken Edvin Frylén har fått känna på den allsvenska miljön med både Västerås och Djurgården och väljer nu spel i Mörrum och Hockeyettan för att fylla en större roll och fortsätta utvecklas. Det framstår som ett smart val. Klubben förväntar sig en fysisk bit som går rakt på mål och använder sina kilon till att skapa oreda framför kassen. Något som faktiskt saknas i ganska många av Hockeyettans lag och som kan bli ett riktigt utropstecken.

Hugo Frylén, ny i Mörrum. FOTO: DEGERMAN FOTO

* Hampus Engman, 21, forward (från Vänersborg till Nyköping)

Visst, det var i division 2, men skjuter man 29 mål på 35 seriematcher (och ytterligare två kassar på tre kvalmatcher) har man någonting. Den där instinkten som behövs för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och se nät istället för målvakt. Att Nyköping, en klubb i skriande behov av just målskytte, väljer att plocka in den här typen av pjäs är intressant. Hampus Engman har framtiden för sig och kommer att få sina chanser i det nybygge som ska försöka ta Nyköping tillbaka till Allettan. Faller allt på plats kommer vi prata om honom som en storartad målskytt även i Hockeyettan kommande höst. 

* Oskar Spinnars Nordin, 21, målvakt (från Strömsbro till Hudiksvall)

Ifjol klev Hudiksvall in i säsongen med en uttalad etta (Andreas Bosson) och en backup som bara var där för att vakta båsdörren i väntan på förstärkning (Simon Rönning). Till kommande säsong blir styrkeförhållandet en aning annorlunda. Det är klart att Isak Johansson kommer betraktas som förstekeeper från start, men Oskar Spinnars Nordin visade hos Strömsbro ifjol att kapaciteten är skyhög och han kommer få sina chanser. Förvaltar han sina pund rätt är det inte alls otroligt att han tar en betydligt större roll än det från början var tänkt den här säsongen. 

Spinnars Nordin, ny i Hudik. FOTO: ELIN GRANEBRANDT

* Eric Eljas, 21, forward (från Köping till Hanviken)

Siffrorna (20 poäng på 36 seriematcher) kanske inte direkt skrämmer, men det är svårt att riktigt glänsa i ett lag som går kräftgång och faktum är att den tidigare Leksand-junioren varit ledande när Köping klarat sig kvar via några raka starka kvalspel. Eljas är en spelskicklig forward som i rätt omgivning skulle kunna briljera och Hanviken med sin utvecklingspotential känns som just precis rätt omgivning.

Eric Eljas, ny i Hanviken. FOTO: ERIK KRUSE

* Matias Mutikainen, 25, forward (från TUTO till Vallentuna)

Trots att 25-åringen har ett cv som innefattar så väl en hel del spel som poäng i den finska andraligan Mestis väljer Vallentuna att plocka in honom på tryout. Det innebär att de kommer veta precis vad de får om de (högst troligt) skriver permanent kontrakt med honom. Nye tränaren och sportchefen Jussi Salo har fullt naturligt goda kontakter i Finland och den spontana känslan är att klubben kan ha gjort ett fynd här. Inga stora rubriker än, men kanske snart…

* Joebe Martin, 21, back (från Strömsbro till Köping)

Det råder brist på defensivt orienterade backar som kan spela fysiskt, speciellt för klubbarna på Hockeyettans nedre halva som får välja sist på spelarmarknaden. Därför är känslan att Köping har gjort ett riktigt fynd som lyckades få Joebe Martins kråka på kontrakt i ett förhållandevis tidigt skede. Den HV71-fostrade backen behöver absolut inte skämmas för sin puckhantering, men till Köping kommer han för att vara en frän general framför den egna kassen och ute i sarghörnen. Kan bli en av attraktionerna i klubbens fascinerande nybygge.

* Uppdaterad version: Efter att Köping degraderats i seriesystemet har Joebe Martin bytt klubb till HC Dalen.

* Marwin Wedemo, 19, back (från Vännäs till Örnsköldsvik)

Varken spelare som värvas från division 2 eller till Örnsköldsvik brukar få några större rubriker, men det kan bli ändring på det här. Backen Wedemo må vara ung, men gjorde ett ordentligt avtryck för Vännäs redan ifjol. Han kom trea i lagets poängliga under vårserien och var truppens poängbäste back sett över hela säsongen. Detta trots sin ungdom och lagets kräftgång. Marwin Wedemo kan komma att bli så nyttig för Ö-vik att många av de större klubbarna ångrar att de inte värvade honom.

De kan slå igenom 23/24 – experten listar 15 spelare på väg mot genombrott i Hockeyettan * Kommentarer om alla