Övre fr vänster: Åkerblad, Samuelsson, Bolin, Nyman. Nedre fr vänster: Cadei, Johansson, Nilsson, Andersson. FOTO: FREDRIK SKOG, HUDDINGE HOCKEY, LARS SUNDIN, STEFAN ERIKSSON/FBK, ERIK KRUSE, JÖRGEN BERGKVIST, EVALENA RAMBERG

De kan slå igenom 23/24 – experten listar 15 spelare på väg mot genombrott i Hockeyettan * Kommentarer om alla

Vilka spelare kan slå igenom i ligan kommande säsong?

Vi gav experten Mikael Mjörnberg uppdraget att lista några spelare som kan få ett genombrott i Hockeyettan 23/24.

Här är 15 namn att hålla lite extra koll på i höst!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Silly season pågår för fullt – ni kan följa den dagliga rapporteringen i ligan här – och trupperna börjar ta allt mer form för nästa säsong.

Och ja, jo, vi vet att det finns lite luckor kvar att fylla och att det är en bit kvar till oktober – men vi känner ändå att vi kanske ska få blicka framåt lite?

Därför bad vi experten och frilansaren Mikael Mjörnberg – som tagit ut Veckans Lag här varje måndag och som också utsågs säsongens lag i ligan för några veckor sedan – uppgiften att utse tänkbara och potentiella genombrottsspelare när vi väl drar igång igen.

Här är 15 namn – utan inbördes rangordning – som Mjörnberg tror det kan spraka lite extra runt kommande säsong. 

* Leon Cadei, 20, forward, Borlänge

Den kraftfulle anfallaren gjorde sin första hela säsong i Hockeyettan vintern som gick och växte med uppgiften. Med de erfarenheterna innanför västen borde han kunna ta ett större ansvar i det unga Borlänge och stå redo för ett större genombrott. En bulldozer som banar väg för lagkamraterna och har all potential i världen att bli en riktig publikfavorit.

Leon Cadei. FOTO: ERIK KRUSE

* Jacob Samuelsson, 19, forward, Huddinge

Det saknades lite muskler säsongen som gick, men i ett annars ganska trött och blekt Huddinge stod Samuelsson ut med sin speed och teknik. Nu ska klubben växla upp, bli mer seriös och anpassa sig till en skarpare kravbild under återvändande tränaren Fredrik Mälberg. Med andra ord finns förutsättningarna för att växa betänkligt och Samuelsson står inför utmaningen att bli en av de riktigt viktiga offensiva krafterna i ”nya” Huddinge.

Jacob Samuelsson. FOTO: LASSE JANSSON

* Leo Böris, 21, forward, Borås

Böris spelade i Hockeyettan med Malung redan säsongen 18/19, men under sina tre säsonger i dalaklubben var han framförallt en yngling som var med för att se och lära i ett lag som kämpade i botten av sin tabell. Sedan dess har han pryglat in poäng för Alvesta i division 2 de två senaste säsongerna. I vintras stod han för makalösa 47 poäng (15+32) på 33 matcher och nu väljer 21-åringen att ta klivet till ett Borås som så här långt har ett av kommande säsongs mest intressanta lagbyggen. Det är som krattat för det riktigt stora genombrottet på Hockeyettan-nivå.

* Liam Nilsson, 23, forward, Clemensnäs

Skellefteå-killen Nilsson befinner sig i lite samma kategori av spelare som Leo Böris. Han har testat spel i Hockeyettan tidigare (med både Mariestad och Enköping) utan att riktigt göra det avtryck som förväntats och spenderat de två senaste säsongerna med poängsuccé i division 2. 75 poäng (26+49) på 24 division 2-matcher (och ytterligare åtta poäng i kvalspelet) för Clemensnäs skojar man inte bort. Nu följer 23-åringen med laget upp i Hockeyettan och det är inte mer än rimligt att förvänta sig att han ska färga fullt ut på nivån den här gången. Han är redo för det definitiva genombrottet.

Liam Nilsson. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

* Joel Nyman, 20, forward, Sundsvall

Ynglingen vann den interna poängligan i Färjestads J20-gäng den gångna säsongen och det var flera klubbar som var och ryckte i honom under våren. Men det blev Sundsvall som vann dragkampen och det förefaller vara ett klokt val av klubb. I Alexander Steens bygge kan Joel Nyman förväntas ta en ganska stor roll och axla ett större ansvar än i större klubbar. Unga spelare har dessutom lyckats ta klivet i föreningen förr. Det här ska bli riktigt intressant att följa.

Joel Nyman. FOTO: STEFAN ERIKSSON/FÄRJESTAD BK

* Rasmus Åkerblad, 19, back, Troja-Ljungby

Snacket i Ljungby är att Rasmus Åkerblad är den nya ”Trucken”. En hårdför kille som håller rent innanför egen blå och spelar rejält snarare än flashigt. En arvtagare till föreningens store backikon helt enkelt. Säsongen som gick fick han sparsamt med speltid och lånades ut samt matchades i juniorlaget, men att Troja valt att skriva nytt kontrakt indikerar att klubben nu är beredd att satsa på honom. Med riklig speltid har han all potential i världen att växa ut till en spetsback i Hockeyettan inom sitt inrutade gebit.

* Christopher Lynch, 21, back, Karlskrona

I Karlskrona talas det mycket om herrar med fina meritlistor och spelare som kan målas upp som stjärnor, men det finns en gedigen del av hierarkin även där bakom och där ingick Christopher Lynch den gångna säsongen. Han anslöt från Janesville Jets i NAHL en bit in i säsongen och gjorde vad som förväntades av honom. Höll rent i en ganska undanskymd roll. Att sportchefen Michael Sundlöv nu valt att förlänga kontraktet indikerar att klubben är beredd att satsa ordentligt på ynglingen och med förtroendet har han alla förutsättningar att bli en väldigt pålitlig back i den hockey som tränaren Magnus Sundquist praktiserar.

Christopher Lynch. FOTO: PIOTR ARVIDSSON

* Fritz Abrahamsson, 21, målvakt, Köping

I kommentarerna var Skövdes ledning tydliga med att de såg potentialen i och ville satsa på den hemvävde målvakten, men i realiteten hamnade han mest på bänken när det verkligen gällde. Nu väljer keepern att lämna moderklubben för att försöka få fart på karriären och det ska bli väldigt spännande att se vad han kan åstadkomma i Köping. En klubb som likt honom själv söker något av en nystart. Om ett och ett blir två kan vi ha starten på nästa vassa målvaktskarriär i Hockeyettan här.

* Lukas Johansson, 19, forward, Lindlöven

19-åringen var bäste målskytt i Skellefteås J20-lag säsongen som gick och tar nu klivet ut i seniorhockeyn utan att (som brukar vara brukligt bland elitlagens juniorer) ha spelat en enda match i SHL. Att han hamnar i Lindlöven bidrar till känslan att det här kan vara något riktigt spännande på gång. Klubben har ambitioner, men verkar i skuggan av de riktiga topplagen och kan kosta på sig att skynda långsamt. Spelare som har flugit under radarn har växt och utvecklats i klubben tidigare och Johansson kan mycket väl vara näste man på den listan. Med tanke på att han säkerligen kommer få gott om speltid står genombrottet runt knuten.

Lukas Johansson. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

* Wilmer Mattiasson, 19, back, Nyköping

Den unge backen har hyllats som den störste talang klubben lyckats få fram på länge, men säsongen som gick blev mest en enda lång bedrövelse med hjärnskakningar och skadeproblematik. Totalt kom 19-åringen bara till spel i nio a-lagsmatcher och fick aldrig riktigt chansen att visa sin potential. Men nu är det nya tag som gäller, Mattiasson har förlängt sitt kontrakt i Nyköping och med tanke på att han blir äldre kommer han också få ett större ansvar. Det är rent av troligt att han blommar ut ordentligt i vinter och låter höra tala om sig på bred front.

* Elias Andersson, 21, forward, Skövde

Forwarden har hunnit fylla 21 och spelat 61 matcher i Hockeyallsvenskan, men det har varit rörigt. Mellan framträdandena i Tingsryds tröja har han slungats runt som en vante mellan olika låneklubbar och juniorlaget. Han har liksom aldrig hunnit göra ett ordentligt avtryck någonstans. Men nu tar han klivet till Skövde, kommer av allt att döma få en ganska stor roll och spela en hel säsong på ett och samma ställe. Det är som gjort för att det där riktiga genombrottet ska komma.

Elias Andersson. FOTO: EVALENA RAMBERG/RAMBERGARNA AB

* Max Kroon, 20, back, Tyringe

Backen fick trots sin ungdom chansen att kliva in i Hockeyettan med Tyringe ifjol och växte med den uppgiften. Så till den milda grad att han i slutet av säsongen plockades upp av Rögles J20-lag och fick vara med och vinna guld i JSM. En boost som han givetvis har med sig i ryggen när han nu kliver in i kommande säsong med Tyringe. Målen är högt ställda och med tanke på den erfarenhet han fått med sig i bagen från säsongen som gick ska Kroon ha stora förväntningar på sig. Det är en back som ska och kommer ta nya stora kliv i vinter.

* Nils Bolin, 20, forward, Visby/Roma

Forwarden bombade in 31 mål för IK Oskarshamns J20 säsongen 21/22 och gjorde inte alls bort sig i Hockeyettan säsongen som gick, men när Väsby ska bygga nytt och storsatsa fanns det inte riktigt någon plats över för ynglingen. Nu blir det istället spel med Visby/Roma och en plats i en trupp utan närmelsevis så mycket offensiv slagstyrka som den i Väsby. Det innebär att Bolin kommer få ta ett större ansvar och kliva fram som en av dem som verkligen förväntas göra det offensivt på Gotland. Med tanke på den bössa han besitter kan det bli riktigt sevärt.

Nils Bolin. FOTO: LARS SUNDIN

* Didrik Lif, 20, forward, Wings

När Wings drabbades av en jobbig spelarflykt och utarmades i sin offensiva spets säsongen som gick plockades den unge forwarden upp från juniorerna och visade en liten skymt av vad som komma skall. Lif prickade in sex mål på sina elva framträdanden i Hockeyettan-uniformen och belönades med ett nytt a-lagskontrakt inför kommande säsong. Klubben har varit duktig på att skapa en nivå där unga talanger lyfter och Didrik Lif ser på papperet ut att vara en av de som står näst i raden att göra en stark resa från Wings och ut till större klubbar i ligan. Kommande säsong visar vägen.

* Oliwer Stensson, 22, forward, Örnsköldsvik

Den kraftfulle forwarden kom upp i Nyköpings a-lag redan säsongen 19/20 och gjorde två säsonger i Hockeyettan utan att riktigt få utlopp för hela sin potential. Det syntes att det fanns en offensiv kompetens där, men han fick inte ut det och förtroendet svalnade. Sedan dess har 22-åringen spenderat två säsonger i den finska tredjeligan varav den senaste var riktigt poängstark. Har det släppt nu? Ja, man skulle ju kunna tänka sig det och därför ska det bli väldigt intressant att följa återkomsten i Hockeyettan där Örnsköldsvik är klubben som lyckats lägga rabarber på hans signatur.

Rankar Hockeyettans bästa spelare 22/23 * Expertens etta: ”Hela paketet av kraft, finess och spetskompetens” * Topp tio