Expertens val vecka 16 * Säsongens sista Veckans Lag – kommentarer om alla spelare * ”Det kallas klass”

Säsongen är över.

Vi knyter såklart ihop det med ett sista Veckans Lag.

Vilka spelare kom med från förra veckans tre omgångar i den glödheta kvalserien?

Här är Veckans Lag nummer 16!

* FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Bästa klippen * Silly season-nyheter

 

Då tar vi succésatsningen Veckans Lag i Hockeyettan i mål.

Här är experten Mikael Mjörnbergs val vecka 16 – med motiveringar om samtliga uttagna spelare.

Hela listan längst ned i artikeln – ALLA Veckans Lag under hela säsongen 22/23.

MÅLVAKT:

* Pontus Eltonius, Nybro

Nybro var riktigt bleka i den nionde omgången borta mot avsågade Troja-Ljungby, men Eltonius såg till att laget trots det hade chansen att vinna hela vägen. Han fick kapitulera en gång, men i övrigt stod han pall mot ett ystert lirande hemmalag. Det var samma sak när dramat gick i mål och Vikings fick fira avancemang på isen hemma i Liljas Arena. Det blev stora siffror tillslut, men Piteå var länge med i matchen och Eltonius tvingades till ett flertal högklassiga räddningar. 25-åringen var bra hela säsongen och han var fantastisk när det gällde som mest. En riktig kvalhjälte.

Pontus Eltonius, Nybro. FOTO: LEIF HELLERIN

BACKAR:

* Rasmus Sörgardt, Väsby 

Det räckte inte hela vägen fram för Väsby, men Rasmus Sörgardt var verkligen en av dem som försökte. När hans lag spände musklerna och vann med 4–1 hemma mot Hudiksvall i den nionde omgången svarade den offensivt lagde backen för två tjusiga assist och i den avgörande sista matchen i Kalmar var han en av banans allra främsta aktörer. Dels bankade han dit en viktig kvitteringspuck för Väsby, men framförallt spelade han med en vilja och delaktighet som borde ha smittat av sig på resten av laget. Tur för Väsby att han redan signat kontrakt för nästa säsong.

Rasmus Sörgardt, Väsby. FOTO: LEIF HELLERIN

* Sebastian Ottosson, Kalmar

Han har som en av få rutinerade pjäser i försvaret navigerat Kalmars backsida hela säsongen och när allt gick in i avgörandets vecka är det självklart att Ottosson stod mitt i händelsernas centrum. Uppe i Piteå serverade han Hampus Karlsson till 1–0-målet med ett läckert pass och satte sedan även en straff i straffläggningen. I sista omgången dundrade han in den 2–1-puck som där och då kanske, kanske, kanske hade kunnat ta Kalmar till Hockeyallsvenskan. Det räckte inte hela vägen fram, men ingen kan säga att Ottosson inte försökte gå i bräschen. Just så som han gjort hela säsongen.

FOWARDS:

* Markus Palmberg, Kalmar

Alla vet att 32-åringen är bra, men han är kanske inte den förste man signar. Han plockas in för sin rutin och för sin pålitlighet. Man vet vad man får och i Kalmars lagbygge bland alla unga, hungriga talanger har det varit viktigt med lite veterannärvaro. Därför är det kanske inte så konstigt att Palmberg spelade sin bästa hockey säsongens sista vecka. När andra bågnade under trycket klev han fram med två direkt matchavgörande mål när Kalmar vände till seger hemma mot Hudiksvall och slog sedan även två målmedvetna assist i säsongens avslutande match mot Väsby. Det räckte inte till avancemang, men Palmberg försökte. 

* Eero Savilahti, Nybro

När allt skulle avgöras var det fighting face ”Ero the Hero” som stod där mitt i smeten. Det går att ha synpunkter på den finländske stjärnans säsong. Det är nog rent av rimligt att påstå att han som helhet inte nåt upp till den nivå en spelare av hans kaliber bör befinna sig på dag ut och dag in. Men när allt skulle avgöras, när Nybro furiöst trampade gasen i botten för att bättra på målskillnaden mot Piteå, då stod han där. Med två mål och två assist. Som den självklare härföraren som skickade Nybro till allsvenskan. Det kallas klass.

* Juho Liuksiala, Nybro

Siffrorna är helt sanslösa. På fyra kvalseriematcher över två säsonger har Liuksiala skjutit nio mål och gjort fyra GWG mot just Väsby. Titeln Väsby-dräparen är född. Vad den finske speedkulan inte visste när han skickade in det matchavgörande målet mot stockholmarna i tisdags var att han satte tonen för veckan där Nybro skulle gå upp i Hockeyallsvenskan. När allt avgjordes i helgen passade han förstås på att vara med i de avgörande skedena också. Liuksiala sköt två mål och gjorde en assist mot Piteå när Nybro förseglade avancemanget. Mission accomplished.

Juho Liuksiala, Nybro. FOTO: HAMPUS GLIVING

LÄS MER: Veckans Lag vecka 39 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 40 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 41 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 42 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 43 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 44 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 45 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 46 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 47  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 48  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 49  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 52  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 1  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 2  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 3  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 4  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 5  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 6  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 7  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 8  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 9  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 10  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 11  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 12  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 13  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 14  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 15  – KLICKA HÄR!

Tusentals fans hyllade Nybro Vikings på torget * Trotjänaren: ”Bästa dygnet i mitt liv” * Bildextra från firandet * Hyllas av krönikören