Veckans Lag i Hockeyettan – här är expertens val vecka 14 * Kommentarer om alla spelare * ”Lysande så här långt i kvalserien”

Röd dag och ledigt för många.

Men inte för Mikael Mjörnberg eller oss på Hockeyettan. 

Det får bli en annan dag.

Här är Veckans Lag nummer 14!

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

 

Bara sex lag kvar i matchspel nu, men vi trummar såklart ändå vidare med Veckans Lag i Hockeyettan.

Vilka spelare kom med från förra veckans två omgångar i kvalserien? 

Här är experten Mikael Mjörnbergs val vecka 14 – med motiveringar om samtliga uttagna spelare.

MÅLVAKT:

* Jonathan Stålberg, Kalmar

Det är lätt att stirra sig blind på statistik. På nollor och räddningsprocent. Men minst lika viktigt när det kommer till målvakter är NÄR de riktigt fina räddningarna kommer. Stålbergs 92,86% i Kalmars bortaseger (5–2) över Hudiksvall är förstås fina siffror, men bryter man ner det hela i hur matchen såg ut är hans insats långt mycket större än så. Hade Stålberg inte gjort ett par ruggigt vassa räddningar och förnekat Hudiksvall när de tryckte på i den första perioden hade matchen med största sannolikhet inte gestaltat sig som den gjorde och Kalmar inte kunnat rinna ifrån. Stålbergs insats var direkt matchavgörande.

Jonathan Stålberg, Kalmar. FOTO: LEIF HELLERIN

BACKAR:

* Martin Schreiber, Kalmar

Snacka om att den Karlskoga-bördige backen hade en drömkväll uppe i Hudiksvall. Han gjorde mål och svarade för två assist varav det ena var av spektakulär karaktär. Schreiber hade ögon i nacken och spelade bakom ryggen till Jesper Sellin som kunde dundra den ack så viktiga 3–0-pucken i nät. Det var kvalseriens förmodligen snyggaste mål så här långt och Schreiber var arkitekten. Välförtjänt då 20-åringen bara växt och växt under säsongens gång och gjort det väldigt bra under sin första riktiga seniorsäsong.

* Jesper Mångs, Nybro

Det blir inte alltid rätt. Mångs kan ibland fastna i lite överambition som leder till misstag och träffar någon gång för ofta täck när han lossar sitt mäktiga skott, men han vill verkligen och det är en viktig egenskap i årets Nybro. Laget är stjärnspäckat, men kan svaja i karaktär och behöver spelare som bestämt går ut på isen och gör sitt absolut bästa varje kväll. Precis en sådan spelare är Mångs. Den väldige skåningen är en skicklig back och använder sin fysik på ett rejält sätt. Han driver Nybro från sin backposition och det mesta han gör där ute blir förstås helt och precis som det ska.

FORWARDS:

* Juho Liuksiala, Nybro

Man måste kunna kräva mer av Nybros meriterade finnar än vad de har levererat så här långt i kvalserien, men är det någon som kommer undan med att vara osynlig matcherna igenom är det Liuksiala. För med jämna mellanrum poppar han ju upp som gubben i lådan och levererar de matchavgörande aktionerna. Som mot Väsby där han med 25 sekunder kvar ordnade och fick förtroendet att slå straff. En straff som han förvaltade kyligt som om han helt saknar nerver och sen firade med ett riktigt stone face. Matchvinnare!

Juho Liuksiala, Nybro. FOTO: LEIF HELLERIN

* Alexander Bjurström, Hudiksvall 

Bjurström vet hur det är att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan, han gjorde det med Troja-Ljungby säsongen 20/21 och kanske är det den rutinen som börjar komma till sin rätt nu. Anfallaren har gjort två riktigt gedigna insatser i veckan och fick kröna det med två urtjusiga assist i segermatchen mot Väsby (3-2 efter förlängning). Först serverade han Christoffer Jansson öppet mål på bortre stolpen i spel fem mot tre och sen smög han fram en utsökt backhandpass som lurade hela Väsby-försvaret och banade väg för Gustav Nielsens 2-2-puck. Riktiga delikatesser.

* Kevin Engvall, Troja-Ljungby

20-åringen var den enda trojanen som hittade in i målprotokollet i den svaga matchen borta mot Piteå (förlust 1-2), men framförallt var han väldigt drivande i den betydligt mer vassa Troja-insatsen borta mot Nybro (seger 3-2). En duracell-kanin som aldrig slutar åka och som ständigt skapar chanser och river upp sår i motståndarnas försvar med sitt driv. Plockades in i truppen på lån från Mora för att vara bredd, men har kommit att bli en av truppens allra viktigaste forwards. Har varit lysande så här långt i kvalserien.

LÄS MER: Veckans Lag vecka 39 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 40 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 41 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 42 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 43 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 44 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 45 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 46 – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 47  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 48  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 49  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 52  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 1  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 2  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 3  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 4  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 5  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 6  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 7  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 8  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 9  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 10  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 11  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 12  – KLICKA HÄR!

LÄS MER: Veckans Lag vecka 13  – KLICKA HÄR!

”De går upp i HockeyAllsvenskan” * Superenkät inför kvalserien – 50 spelare & ledare svarar * Det laget HOPPAS de går upp * Han blir MVP

* LÄS MER: Expressen sänder HELA slutspelet i Hockeyettan – länk till sändningarna här nedan!