Övre raden från vänster: Crus-Rydberg, Lindén, Lindblom, Eckmyhl, Fröland. Nedre raden från vänster: Johannesson, Eltonius, Liljendahl, Karlsson, Aaro. FOTO: ERIK KRUSE, LEIF HELLERIN, OLIVER ÅSTRÖM, FLYWOOD STUDIO, PIOTR ARVIDSSON

Säsongens lag i Hockeyettan 22/23 * Här är expertens drömlag – tar ut en tränare, två målvakter, sju backar och 13 forwards * Kommentarer om alla spelare!

Han har varje måndag hela säsongen tagit ut Veckans Lag i Hockeyettan.

Nu gav vi experten Mikael Mjörnberg ett minst lika tufft uppdrag.

Säsongens lag i ligan!

Här är det – med kommentarer och motiveringar om hur och varför han brygger sitt drömlag så här.

* FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Bästa klippen * Silly season-nyheter

 

Mikael Mjörnberg. 

Inte en femma, som vanligt.

Utan ett helt lag som det brukar ställas upp när det är match: en huvudtränare, två målvakter, sju backar, 13 forwards.

Vilka väljer Mikael Mjörnberg – som bevakat Hockeyettan på nära håll i över tio år – då?

Hur formerar han sitt drömlag i Hockeyettan 22/23?

– Det här var inte lätt, det finns ju väldigt mycket skickliga spelare att  välja på i den här ligan. Men det här laget är byggt som ett riktigt lag med rollspelare, det går ju inte att slänga in bara offensiva backar och poängforwards, då skulle det nog inte gå så bra, säger han och skrattar.

* Hur skulle det här laget klara sig i HockeyAllsvenskan?

– Det skulle absolut inte göra bort sig, men det är tufft att ta klivet från Hockeyettan till HockeyAllsvenskan. Vi har ju sett flera gånger genom åren att lag som tagit klivet upp haft en liten övertro på sin avancemangstrupp och tagit med sig för många spelare upp med problem som följd. Med det sagt, i det här laget finns ändå ett knippe spelare med allsvensk rutin. Laget skulle inte riskera att åka ur, men det skulle bli spel på tabellens undre halva, säger Mjörnberg. 

Okey, nu har ni väntat länge nog.

Här är det – säsongen lag i Hockeyettan!

TRÄNARE:

* Mikael Aaro, Piteå

Klubben gjorde en större satsning till den här säsongen och hade ett uttalat mål om att nå kvalserien. Men att man tillslut nådde målet kan till stor del tillskrivas tränaren. Mikael Aaro vände hemåt och gjorde med sin rutin ett stort arbete med att göra klubben proffsigare och mer byxad för de utmaningar det innebär att vara ett topplag i Hockeyettan. Piteå spelade inte ligans mest flärdfulla hockey, men den struktur tränaren lyckades sätta på laget imponerade.

Mikael Aaro, Piteå. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

MÅLVAKTER:

Kommentar: Det håller sällan att ha två förstekeepers i ett lag och låta dem dela på ansvaret. De flesta etablerade målvakter vill spela mycket för att vara som bäst. Därför har jag valt att gå på en uttalad etta och plockat in en coming man som gjorde en utmärkt debutsäsong i ligan som backup.

* Förstekeeper

Pontus Eltonius, Nybro

Har man spelat upp sitt lag i Hockeyallsvenskan är man värdig att ta förstaspaden i ett Hockeyettan All-stars, det är självklart. Eltonius konkurrerade ut rutinerade Robin Johansson och spelade oerhört tryggt hela säsongen. Från grundserie hela vägen till kvalserie. 

* Backup

Carl Lidö, Hanviken

19-åringen kom som från ingenstans och tog Hockeyettan med storm när han vände hem efter en (väldigt) kort sejour på andra sidan Atlanten och seniordebuterade i moderklubbens färger. Han var en stor anledningen till Hanvikens fina resultat. Lidö är en målvakt som kommer låta höra talas om sig framöver, lita på det.

Carl Lidö, Hanviken. FOTO: ERIK KRUSE

BACKAR:

Kommentar:  Här har jag strävat efter en ganska jämn backbesättning med tre starka backpar och en lovande sjundeback. Med en nyttig fördelning mellan leftare och rightare och med en offensivt lagd och en som kan ta lite mer ansvar hemåt i varje backpar.

* Första backpar

William Eckmyhl, Hudiksvall

Var de allsvenska aktierna inte starka sedan innan stärkte 23-åringen dem ytterligare med en ny poängstark säsong i ett av Hockeyettans bästa lag. Eckmyhl fick ta stort ansvar och levererade därefter. De största förtjänsterna finns förstås i offensiven, men hans spelintelligens gör honom bra även hemåt. 

Dennis Fröland, Troja-Ljungby

Fröland följde med Troja-Ljungby ner från Hockeyallsvenskan för att vara ett backankare och det var precis så det blev. Veteranen gjorde en riktigt stark säsong i banans båda riktningar, vann Trojas interna poängliga och var precis så där bra som en toppback i ligan ska vara. 

Dennis Fröland, Troja-Ljungby. FOTO: LEIF HELLERIN

* Andra backpar

Anton Johannesson, HC Dalen

Han kom, han sågs, han excellerade. Anton Johannesson blev en av vinterns mest omtalade backar när han trots sin ungdom spelade med sådan kyla att han konstant skapade sig ytor på isen och slog smörpass till lagkamraterna. Att Brynäs har norpat honom inför kommande säsong är ett kvitto på hur bra han har varit.

Sebastian Ottosson, Kalmar 

31-åringen har varit bra i väldigt många säsonger, men tog det till en ytterligare nivå under 22/23. Man kan titta på hans poängskörd, som räckte till en femteplats i backarnas poängliga, och tycka att det imponerar, men framförallt är Ottosson oerhört klok därute på isen och en stöttepelare för Kalmars förhållandevis unga backsida. 

Sebastian Ottosson, Kalmar. FOTO: LEIF HELLERIN

* Tredje backpar

Pontus Englund, Sundsvall

Englund var bra redan ifjol, men det riktigt stora genombrottet kom den här säsongen. Det har visat sig vara helt rätt taktik att vända hemåt Sundsvall och hitta en trygg miljö att utvecklas i. Offensivt var 22-åringen en av ligans allra bästa backar. Sanslöst powerplay-hot.

Fredrik Eriksson, Borås

Hade det inte varit för Eriksson hade Borås inte gjort det så bra den här säsongen. Veteranen som fyller 40 till sommaren avslutade karriären med en säsong där han för all del öste in (assist)poäng, men där han framförallt var den försvarsgeneral som lagets annars ganska bräckliga backsida behövde.

Fredrik Eriksson, Borås. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

* Sjundeback

Elias Lindgren, Lindlöven

21-åringen fick sitt genombrott som poängback den gångna säsongen och hamnade i highlightsen flera gånger om med snygga framspelningar och ett allmänt avslappnat lir. Det är kul att se när talanger börjar blomma ut på allvar.

FORWARDS:

Kommentar: En framgångsrik forwardsbesättning bygger nästan alltid på roller. Här har vi två tydliga kedjor som ska producera framåt, en tredjekedja med rutin och stor offensiv talang, men som ändå kan ta lite mer ansvar hemåt och en fjärdelina vars uppgift är att förstöra för och vara jobbiga för motståndarna (även om potential till några poäng här och var också finns). Samtliga kedjor med pålitliga centrar. En riktigt lovande junior avlastar som extraforward.

* Förstakedjan

Jesper Lindén, Mariestad

Allt som allt var Lindén Hockeyettans bästa spelare säsongen som gick. En målmaskin med bra blick för spelet som samtidigt har det energiska drivet och en förmåga att vara fysisk och lite smågrinig mot motståndarna. Något så ovanligt som en snajper och bulldozer i samma paket.

Victor Crus Rydberg, Kalmar

Den forne stortalangen (numera nästan veteranen) var den som kom med i Veckans lag flest gånger under säsongens gång (fyra utnämningar) och det är inte så konstigt. Kalmars härförare gjorde ännu en utmärkt säsong där han sprutade in mål, hittade öppnande passningar och konstant satte sina medspelare i bra lägen. Det är en storstjärna på nivån.

Emil Lindblom, Kalix

Trots att han halvvägs in i säsongen tappade sin radarpartner Christoffer Björk (som lånades ut till AIK) vägrade Lindblom sluta vräka in poäng. Han bar Kalix på sina axlar och visade att han är en fullt utvecklad poängspelare på Hockeyettan-nivå. En given poängspruta i en förstakedja.

Emil Lindblom, Kalix. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* Andrakedjan

Juho Liuksiala, Nybro

Gubben i lådan fick vara med och skjuta Nybro till Hockeyallsvenskan med två kassar i den avslutande bataljen. Finländaren med den bländande skridskoåkningen har varit den där målskytten som kliver fram när det som bäst behövs för Vikings och även om han inte syns mest i matcherna är han alltid där när det doftar målchans.

Adam Persson, Nybro

Det är klart att Hockeyettans förmodligen klokaste center finns med i diskussionen när säsongen ska summeras. Persson fortsatte sin vana trogen att vara en sådan där spelare som nästan inte gör några misstag därute på isen och som vid sidan av en helt okej poängskörd ständigt gör sina medspelare bättre.

Tobias Liljendahl, Väsby

Liljendahl vände hem till moderklubben efter en lång karriär i Hockeyallsvenskan och hittade rätt direkt. Han har varit den rutinerade härförare som laget hoppades hela säsongen och öst in poäng lika gärna som tagit det hårda jobbet och bidragit med rutin. Det var en hemvändarvärvning som föll ut precis så bra som det kunde bli, om inte bättre.

Juho Liuksiala, Nybro. FOTO: HAMPUS GLIVING

* Tredjekedjan

Robin Dahse, Halmstad

Var det någon spelare som var extra viktig för sitt lag under säsongen var det förmodligen Robin Dahse. Halmstad gick med tunn trupp, men 30-åringen lyfte många matcher upp Hammers på sina axlar och gick i bräschen. En smart spelare med näsa för poäng som och sprider energi och har spelat den här säsongen med väldigt mycket vilja.

Jakob Karlsson, Vimmerby

På temat bära sitt lag är det också läge att lyfta fram Jakob Karlsson. 33-åringen som envist stretar på i Hockeyettan och som den här säsongen visade sig från sin allra bästa sida. När Vimmerby startade säsongen uruselt för att sedan sakta men säkert vända skutan till en succévår var Karlssons rutin och ledarskap en nyckel. Att han gjorde sin mest poängstarka säsong sedan 17/18 kom som en bonus.

Emil Öhrwall, Visby/Roma

Det var klokt av Öhrwall att ta klivet ner från Hockeyallsvenskan och BIK Karlskoga för att ta en lite större roll i Hockeyettan hos Visby/Roma. Det resulterade i en poängsuccé, men forwarden tog ett ordentligt ansvar över hela banan och var sitt lags enskilt bästa spelare.

Jakob Karlsson, Vimmerby. FOTO: MEIJER MEDIA

* Fjärdekedjan

Albin Storm, Borås

Energiforwarden kom kanske till Borås aningen naggad i kanten efter en jobbig säsong i bottengänget Hanhals, men växte och växte och växte under säsongens gång för att vara en mastodont i slutspelet. Storm har poängnäsa, men är som bäst när han smäller på, skapar oro och kort och gott är vad man kallar en pain in the ass för motståndarna.

Filip Rydström, Väsby

Att centern klev fram som Väsbys bästa målskytt i kvalserien (med fem kassar) var vad man kan kalla en ren bonus. Rydström värvades inte till norra Stockholm för att göra poäng, han värvades för att vara en kraftfull pjäs som kunde göra livet surt för motståndarna och pumpa in energi i det egna laget. Det var det han gjorde för det mesta och det på ett oerhört framgångsrikt sätt.

Carl Westberg, Hudiksvall

Efter några starka säsonger i Halmstad valde Westberg spel med storsatsande Hudiksvall till den här säsongen och det går väl inte att säga annat än att det föll väl ut. Bland mängder av spelskickliga poängsprutor stod 23-åringen ut som den där jobbige som aldrig la några fingrar emellan. En skicklig känslospridare som börjat växa ut till en av av ligans allra främsta i sitt gebit.

Filip Rydström, Väsby. FOTO: MIKAEL EINARSSON

* Extraforward

Jacob Samuelsson, Huddinge

Huddinge som lag var en riktigt stor besvikelse säsongen som gick, men 19-åringen var en frisk fläkt. En angenäm bekantskap som trots sin ringa storlek spelade respektlöst och använde sin fart och teknik till att skapa lägen. Toppade dessutom juniorernas poängliga.

Crus Rydberg: ”Ett kvitto på att man gjort nåt bra” * Vinnaren berättar om utnämningen & kvalmissen * De kom med flest gånger i Veckans Lag