“50 bra minuter, sedan sätter vi oss i skiten”

KIF tryckte på för ett segermål.

Då kontrade Piteå in 1-2, fyllde på med 1-3 och vann matchen.

Det blev en tung förlust för Kiruna IF den här kvällen.

– 50 bra minuter, sedan sätter vi oss i skiten, sa Kim Sunna.

 

Kiruna IF-Piteå

Matchsponsor: LKAB

 

Köp en stödbiljett och stötta KIF här!

 

Båda lagen plockade fram godisskålarna och bjöd friskt i den första perioden.

Den första bjudningen utnyttjade Piteås Joakim Blomqvist kyligt. Ledningsmålet kom redan efter 1,42 och ännu en mardrömsstart för Kiruna IF var ett faktum.

Den första perioden innehöll inget skönspel direkt. Båda lagen kastade bort puckar och slarvade.

På just ett sånt slarv höll sig Rasmus Similä framme, snappade upp pucken högt upp i zon och tryckte in den hårt, intill den högra stolpen.

Det var den 18-årige Kirunatalangens allra första mål i A-lagssammanhang.

Riktigt roligt att se!

I övrigt var det inte så mycket som gladde i KIF-lägret under de första 20 minuterna. Bäst var linan med Simon Thyni, Rihards Marenis och Martin Söderberg. ”Marre” fick ta plats där efter att Kristian Ferletak saknats ikväll och gjorde det riktigt piggt när han pansarvagnade sig fram i offenisv zon.

– Det flänger fram och tillbaka. Vi måste våga vårda spelet och hålla i pucken och spela vårt spel så att det inte blir så hafsigt, sa Piteåtränaren och Kirunabekantingen Andreas Karlsson i periodpausen till KIF-TV.

Den andra perioden slutade mållöst. Den gick undan. Avblåsningarna var få och spelsekvenserna var långa.

Det svängde fram och tillbaka kameramannen på KIF-TV fick kämpa för att följa spelet – och gjorde det galant, som vanligt.

Lagen hade ungefär lika många farliga målchanser. Närmast att göra mål var Samuel Ivanic men KIF-backen fick se sitt skott pricka ribban.

Hugo Niemi åkte till sig ett friläge när han blev framspelad av Felix Fjällekborn men lyckades inte få in pucken med sin backhand.

För Piteås del handlade det mycket om kedjan med Magnus Isaksson (ständigt denne Isaksson), Carl Becker och Erik Wikgren som skapade något i nästan varje byte.

 

God jul! Köp KIF:s Julpåse här

 

Kiruna skapade sina chanser att vinna matchen i den tredje perioden. Tidigt gick Martin Söderberg köksvägen, returen letade fram till Simon Thyni i ett jättebra läge mitt framför målet. Men KIF:s nummer sex lyckades inte få in pucken.

Leonard Forselius snodde pucken i boxplay, kom helt ren – men missade hela målet.

Dessutom hade Simon Thyni ett skott i ramen.

Matchen avgjordes 12,16 in i tredje.

Men storyn började några minuter innan det. Kiruna tryckte på och tryckte på mot ett allt tröttare Piteå som tvingades slå icing två gånger om och kämpa för sina liv.

Aron Hansson i Piteåkassen storspelade och blev en av matchhjältarna den här kvällen.

Gästerna redde ut stormen. Och när KIF slarvade på offensiv blå kom Magnus Isaksson fri mot Pavel Krajcovic. Den kylige Isaksson avslutade inte, istället väntade han in Erik Wikgren som kunde göra mål i tomt nät.

Riktigt läcker. Och riktigt tungt med Kirunaögon sett.

Det doftade 2-1. Men det blev istället 1-2.

1-3 kom drygt fyra minuter senare. Även den här gången låg det slarv från hemmalagets sida bakom det hela. Den här gången avslutade Isaksson istället för att passa och rullgardinen drogs ner för Kiruna IF.

Rihards Marenis blev framröstad till KIF:s bästa spelare via swishkampanjen.

Hans kedja med Martin Söderberg och Simon Thyni var KIF:s bästa för dagen. Pavel Krajcovic gjorde än en gång en bra insats i kassen. Kul även för Rasmus Similä att få göra sitt första A-lagsmål.

Efter matchen fick hemsidan tag i Kim Sunna. Han resonerade så här:

– 50 bra minuter, sedan sätter vi oss i skiten igen. Jag tycker vi gör 50 fantastiska minuter med mycket rätt och vi borde ha gjort fler än ett mål fram tills dess. Vi får tryck på dem och så gör vi ett dåligt beslut och så står det 1-2.

Det är frustrerande att alla deras tre mål kommer efter bjudningar.

– Ja, absolut. Som jag har sagt tidigare när vi gör bra saker är det inget lag som har skapat jättemycket på egen hand mot oss. Det var inte så i dag heller. Utan vi gör misstag och så får vi jobba i uppförsbacke, vilket vi gör svinbra. Men sedan ger vi dem luft på ett eller annat sätt.

I tredje trycker vi verkligen på för ett ledningsmål och sedan blir vi straffade stenhårt.

Det kom verkligen i ett ologiskt läge.

Kul för Rasmus att få göra sitt första mål.

– Ja, absolut. Det här är hans första seniorsäsong och han är i fasen att gå från juniorspel till seniorspel. Det innefattar spelet kring sargen och vid linjerna och att vårda puck. Han tar kliv hela tiden och i dag fick hans chansen i en tredjelina och gjorde det jättebra. Vi jobbar varje tärning med detaljer i att bli en seniorspelare och både han och de andra unga spelarna lyssnar.

Vi var kort om personal i dag.

– Ja, Kristian Ferletak var avstängd. ”Hjalle”, ”Ludde” och ”Hagge” var sjuka.

Hur länge är Kristian avstängd?

– Jag vet inte, det får vi nog reda på i morgon, avslutade Kim Sunna.

 

Mattias Heikki