”Upp till oss hur säsongen ska sluta”

Två veckor återstår av vårserien.

Nu ska KIF:s säsong defineras.

– Det är helt upp till oss hur vi vill att det här ska sluta, säger tränaren Kim Sunna.

19.00: SE DERBYT HÄR!

Dagens matchvärd: Laitis

 

Ikväll är det dags för säsongens femte derbyt mot Kiruna AIF.

Grannen vann senast på straffar. Innan det hade KIF tre raka segrar.

Vem som vinner i dag har stor betydelse för tabellen. Om KIF vinner är kontraktet i stort sett säkrat för nästa års Hockeyetta. Och därmed kommer AIF att tvingas spela kvalserie för sin överlevnad i serien.

Men det är inget som Kim Sunna har koll på, han väljer att ha fokus på annat.

Så här beskriver han den tunga förlusten mot Lejon i söndags med några dagars distans till det hela:

– Det var en kollektiv kollaps. Det är bara för oss att lära av den och gå vidare. Vi har snackat med laget och frågat dem vad de lärt sig och det var ett bra surr. Det är inte så mycket annat man kan göra.

Vad sa spelarna?

– Nej, men de förstår ju också att man inte kan komma ut och ligga under med 0-3 efter fyra minuter. Man måste kort och gott vara redo. Vi hade en riktigt bra träning på i måndags med bra tempo och bra kamp.

Vad kommer du säga till spelarna innan matchen?

– Samma som jag har sagt både till dig och till dem tidigare. Vi måste vara noga med grunderna och vara redo att betala priset för att vinna.

Trots den tunga förlusten senast är laget långt ifrån nattsvart i KIF. Fem matcher återstår av vårserien och laget har fortfarande allt i egna händer eftersom man har kvar att möta serieledarna Vännäs tre gånger, varav två gånger hemma i Lombia.

– Vi går in i ett slutspels-mode just nu men det är viktigt att fokusera på en match i taget. Jag har sagt det till spelarna: Det är vi själva som väljer hur vi avslutar den här säsongen. Det är fem matcher som ska spelas och gör vi det vi ska i dem så avslutar vi serien på bästa sätt.

Kim Sunna rapporterar att samma trupp är tillgänglig som mot Lejon senast.

Senate nytt om de långtidsskadade Calle Källström och Simon Thyni är följande.

Källström får ta bort sitt gips på fredag. Efter det får vi se hur snabbt rehaben går. Simon Thyni ska till Gällivare på tisdag för att ta bort sitt gips och han har heller ingen klar bild över hur det kommer att känna efter att gipset är borta.

Men det är väl optimistiskt att tro att de båda ska kunna vara med nästa helg då serien avslutas med dubbelmötena mot Vännäs hemma.

– Simon och Calle håller igång flåset med löpning och cykel och är i hallen och hjälper laget på bästa sätt som de kan, säger Kim Sunna.

Under tisdagen besegrade Övik, oväntat, Vännäs på bortaplan. Därmed lyckades inte serieledarna rycka ännu mer.

KIF tackar, tar emot och fortsätter jakten på seriesegern i kvällens derby.

Mattias Heikki

LÄS MER: Poängmaskinens hyllning till AIK-legendaren: ”Betydde mycket för mig”