Löven playoffklart efter målfest: “Skönt – men ingen supermatch”

Lindlöven spelar HockeyAllsvenskt playoff! Det står klart efter seger och tre poäng hemma mot Kiruna. Erik Broman och Alexander Kovalonok visade vägen i överkörningen, som tar Löven till lagets första playoffspel sedan 2016.

– Jävligt skönt faktiskt! Det är väl ingen supermatch av oss, men tre poäng och klara för playoff 1. Det tar vi med oss!, slår Erik Broman fast.

Tre poäng. Det var allt som skiljde Lindlöven från en säkrad playoffplats inför lördagens möte med Kiruna, en match som gästerna inledde starkast. Isak Mantler stoppade tidigt ett friläge och hade ytterligare en svettig räddning i inledningen som präglades av böljande spel.

Med knappt sju minuter på klockan blev målvakten pååkt av Kirunas Martin Söderberg, som gjorde Simon Thyni sällskap på utvisningsbänken. Det innebar fem mot tre för Lindlöven, där laget var mycket nära att få utdelning. Strax före vilan kom slutligen ledningsmålet. En tekningsvariant i egen zon öppnade upp för Erik Broman att ta sig runt på högerkanten och hitta in till Wincent Blomdahl, som elva sekunder från periodsignal slog till.

Övertaget dubblades tidigt i mittenakten, där Lindlöven fick en smakstart. Återigen fanns Broman med i förarbetet och denna gång serverade han Daniel Backman mitt i slottet till 2-0. Även spelmässigt styrde Löven och Lukas Henze var nära att hitta rätt med trean. Istället kunde dock Kiruna reducera via en snabb omställning.

Laddar om för Boden imorgon: “Blir en tuff batalj”

Kontakten blev kortvarig, för i numerärt överläge styrde Christoffer Anrén 3-1 i nät på Albin Gunnarssons perfekta passning. Daniel Backman blev fem minuter senare tvåmålsskytt när han utnyttjade ett friläge och Lövens ledning var där uppe i tre mål. Nu hann Kiruna dessvärre med en reducering kort därefter, ett mål som satte punkt för en intensiv period.

Ett alltmer desperat motstånd satte sedan Lindlöven under ett massivt tryck i slutakten. Mantler svarade för flera viktiga parader och hemmalaget hade även en stor portion tur, inte minst när Kiruna prickade ribban. Tur brukar man i regel dock förtjäna och när Wilson Johansson elegant drog upp ett anfall elva minuter från slutet tryckte Alexander Kovalonok dit spiken i kistan. Lindlöven vann till sist med klara 8-2, efter mål av i tur och ordning Linus Lundberg, “Kova” och Anton Björkman.

– Som sagt är det ingen supermatch. Men vi gör trots allt åtta mål, även om det rinner iväg på slutet, summerar Erik Broman som själv noterades för tre assist, varav de första var två riktigt fina.

– Det var skönt, speciellt kändes det som viktiga mål i början. Spelet var lite trevande och gick fram och tillbaka. Viktigt då att få in ett par kassar och kul att göra ett par assist.

I och med vinsten över Kiruna skiljer det nu hela 14 poäng ner till motståndet, tabellnia under strecket. Med fyra omgångar kvar är Lindlöven därför klara för playoffspel. Jakten på viktiga placeringar går ändå vidare och redan imorgon väntar Boden hemma på Lindehov. Nedsläpp sker redan 14:00 och för Löven gäller det att snabbt ladda om.

– Gud ja! Nu är det bara att jogga ner, få något snabbt att käka och återhämta sig så snabbt man kan. Sen blir det att lägga sig tidigt ikväll, för det blir en tuff batalj imorgon, avslutar Broman.

Resultat:
Lindlöven-Kiruna 8-2 (1-0, 3-2, 4-0)
Publik: 434
Skott: 44-26
Mål Lindlöven: 1-0 Wincent Blomdahl (Broman, Skärström), 2-0 Daniel Backman (Broman, Anrén), 3-1 Christoffer Anrén (Gunnarsson, Broman), 4-1 Daniel Backman (Broeng, Kovalonok), 5-2 Alexander Kovalonok (Johansson, Broeng), 6-2 Linus Lundberg (Blomdahl), 7-2 Alexander Kovalonok (Björkman, Broeng), 8-2 Anton Björkman (Johansson, Kovalonok)

Text: Hannes Feldin