Resereportage från Visby: “Vill uppleva just det här”

Livet sägs vara en resa – och för en hockeyspelare är i så fall resan själva livet. När Lindlöven i tisdags inledde playoffspelet i Visby Ishall var det 35 mil från hemmet i Bergslagen. Det här är reportaget om tre dygn på Gotland, där besvikelse blandas med minnen.

– Klart att det var bittert att förlora på det sätt som vi gjorde, inleder Isak Mantler och fortsätter sin summering av den playoffmatch som Lindlöven förlorade efter att ha tappat 2-0 till 3-5;

– Vi stod för en väldigt bra första period, där vi mycket väl hade kunnat haft en större ledning med oss. Andra perioden redde vi ändå ut och hade fortsatt 2-0. Där kändes det som att vi hade hyfsad kontroll, men i tredje kom vi inte alls upp i standard. Väldigt surt att tappa matchen.

Resan till Gotland för det första mötet med Visby/Roma startade tidigt på måndagsmorgonen. Lindlöven lämnade Lindesberg med buss, tog sedan färjan från Nynäshamn och rullade den sista biten från Visbys hamn till lagets boende. En uppladdning som samtliga i laget uppskattade och som nästan bäddade för en perfekt start på playoffspelet.

Nu blev det istället förlust, sedan Lövens tvåmålsledning hämtats ikapp tidigt i slutperioden. Visby/Roma tog kort därefter ledningen och trots en reducering av Anton Björkman vann gotlänningarna med 3-5. Ett resultat som givetvis var en besvikelse, men något som Isak Mantler menar att Lindlöven inte vinner på något att grubbla över.

– Samtidigt är det där inte mycket att lägga energi på nu. Vi har två matcher att vinna, det gäller att studsa tillbaka imorgon och ta det därifrån!

Trivs med playoffspel: “Den roligaste delen av säsongen”

Lindehov kommer fredag kväll att vara nästa skådeplats för PlayOff 1. Det är första gången sedan 2016 som Lindlöven spelar kvalhockey på hemmais, och för flera av spelarna i laget är det en helt ny upplevelse. En av dessa är Isak Mantler. Målvakten spelade i tisdags karriärens allra första playoffmatch, en utmaning som 21-åringen längtat efter.

– Klart att det är roligt, jag spelar och tränar för att jag vill uppleva just de här matcherna! Det är här som alla vill vara och det är nu vi ska vara som bäst, både som lag och individ. Det är den roligaste delen av säsongen, berättar Isak som trots förlusten ser skönheten i att göra bortaresor av den här typen.

– Så är det ju! Vi var borta i tre dagar, fick vara nära varandra på och utanför isen och det stärker gruppen. Sen var det otroligt roligt att spela i Visby när det var så mycket publik och ett sånt drag. Det sätter en extra krydda på playoffmötet.

Tisdagens bortamöte med Visby/Roma var Isaks första match i Visby Ishall, men Gotland känner han till sedan tidigare.

– Ja ,jag var där i somras och hälsade på en kompis. Gotland är fint på sommaren. Det är det även på vintern, men det är lite mera dött nu haha!

“Det här är ett lag som tror på oss själva”

Lindlöven lämnade Bergslagen med hopp om seger, men återvände däremot med underläge i matchserien. När spelarna klev av bussen utanför Lindehov på onsdagseftermiddagen kunde de dock se tillbaka på många fina minnen. Och allra mest se fram emot en helg där hela säsongen peakar.

– Det ska bli otroligt roligt att komma hem! Vi vet att om vi spelar som vi ska har vi alla möjligheter att vinna över Visby. Det här är ett lag som har en stark tro på oss själva, säger Isak Mantler.

Utgångsläget är glasklart. Seger fredag kväll är ett måste för Lindlöven, som behöver ta två raka vinster för att vända på matchserien. En plats i PlayOff 2 står på spel och de brandgula hjältarna tänker ge precis allt för att sno åt sig den framför ögonen på Visby/Roma.

– Det som krävs är att vi spelar med ett stort självförtroende och bröstet utåt! Vi ska spela vårt spel, det vågade vi inte riktigt i slutperioden senast och istället blev vi för ängsliga. En stor nyckel är att vi litar till vårt spel, är tighta bakåt och utnyttjar våra lägen framåt, förklarar Isak som hoppas på ett stort stöd i Lindehov.

– Det vore jätteroligt med mycket publik! Det skulle betyda mycket för oss och ge oss energi.

Text: Hannes Feldin