Ekonomiska situation – Nulägesrapport

Här kommer information angående det tuffa läge Mörrums GoIS IK befinner sig i just nu.

Angående ekonomin så märkte vi redan i oktober 2019 att säsongen 2019/2020 skulle bli en tuffare resa än vad vi ifrån början budgeterat med. Vi drog redan där i handbromsen i ett tidigt skede valde att inte ersätta släppta spelare och på så sätt spara i budgeterade kostnader. Vi fick också möjligheten att under senare delen av säsongen låna ut vissa spelare till olika föreningar och på så sätt reducera lönekostnaderna.

Det blev kamp om platserna i serien in i det sista men till slut kunde vi pusta ut med att fira vår plats i HockeyEttan även nästkommande säsong så den lilla chansningen att låna ut spelare kan vi idag känna oss väldigt tillfreds med!

Svenska Hockeyförbundet har sedan tidigare bestämt att samtliga föreningar i SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan skall ha ett betydande eget kapital för att få spela i dessa serier vilket är otroligt tufft för i stort sett alla föreningar. I fjol klarade vi kravet och i år betyder det att vi inte har råd att göra ett resultat sämre än 100 tkr minus för att säkra Elitlicensen!

I januari 2020 lämnade föreningen in ett Delårsbokslut för tiden 1 maj-31 januari till licensnämnden vilket vi gjort även tidigare säsonger. Resultatet föregående år visade ett minus på cirka 700 tkr och årets resultat 300 tkr sämre än enligt reglerna. Dessutom har den årliga likviditets- och resultatprognos lämnats in för perioden 1 januari-30 april. Denna prognos visade att vi hämtat tillbaka stora delar utav det minusresultat vi såg i Delårsbokslutet. Vi såg tydliga tecken på möjligheterna att klara vår elitlicens även till kommande säsong även om jobbet dit hade betytt hårt arbete ända fram i mål den 30 april 2020.

Som alla säkert följer och med stor oro i press och media så har då världen fått till sig en jätteutmaning att stoppa det virus som sprider sig i samhället runt om i landet och i världen. Detta har ställt till det riktigt ordentligt även för idrottslivet och så även för oss i Mörrums GoIS IK. Den prognos som är lagd med omfattande intäkter från evenemang och aktiviteter som var beräknat rädda vår Elitlicens samt vår enormt ansträngda likviditet måste nu ställas in omgående.  Det betyder att vi just nu står ännu längre ifrån att klara av licensen samt våra akuta likviditetsproblem består dessvärre.

Föreningen kommer under dagen även skicka in en skrivelse angående vår akuta situation till licensnämnden där vi kräver att man i princip slopar elitlicenskravet helt för säsongen 2020-2021 med anledning hur det ser ut i dagens samhälle och i idrottsvärlden som verkligen har vänts upp och ned på grund rådande omständigheter. Vi är självklart inte ensamma om att göra detta utan det är väldigt många föreningar som drabbas enormt hårt ekonomiskt på grund av dessa omständigheter. Jag vet också att förbundet sitter i ständiga möten med frågan och hur man skall rädda flertalet föreningar i landet.

Vi kommer att gå ut till både sponsorer, medlemmar och privatpersoner och vädja om hjälp att stötta oss i denna tuffa situation med ekonomiska bidrag. Alla är välkomna då tiden fram till bokslutet är kort så ser vi gärna att ni kontaktar oss per mail med intresse och eventuell kontakt för diskussion. Just nu ligger tyvärr även delar utav vår personal i karantän utav säkerhetsskäl så därför går det utmärkt att maila även mig angående detta!

Ni som vill stödja Mörrum Hockey´s likviditet- och verksamhetsstöd:

SWISH:  123 690 60 36
Bankgiro: 5410-5234

Märk insättning; STÖD MÖRRUM HOCKEY

Gällande våra leverantörer som innehar leverantörsfordringar kommer kontakt tagas inom kort för uppgörelser och en överenskommelse om återbetalning av fordran var för sig.

Läget är som sagt extremt tuff men vi i ledningen har inga som helst tankar på att misslyckas med uppdraget att lösa Elitlicensen/Likviditeten och gällande framtiden för Mörrum Hockey är jag helt säker på att vi går en mycket ljusare framtid tillmötes med ny träningsarena och en ungdomssektion som kommer att drivas lite mer med ett större eget ansvar i alla delar och där juniorverksamheten kommer gå in i A-sektionen fullt ut.

Nu ber jag er samtliga att knyta näven inför dom utmaningar vi just nu står inför och dels krossa det hemska virus som finns ibland oss dels den ekonomiska situation som vi har just nu!

På grund av smittrisken av Coronavirus kommer Mörrums populära måndagsbingo från och med nästa måndag och framöver ställas in. Samtliga cuper, större evenemang och aktiviteter som var inbokade är också inställda.

Vi kommer att lämna ut löpande information på vår hemsida och sociala våra medier angående förbundets beslut angående Elitlicens mm.

Vi jobbar så klart även med att starta upp ny säsong och allt vad det betyder samtidigt som vi kämpar för ett positivt avslut på säsong 2019-2020.

Anders Gustavsson
Ordförande Mörrum Hockey
e: dackia-tingsryd@telia.com
m: 070-9746616