Inför matchen: Piteå HC vs Väsby – ”Det känns som att vi har någon växel till och förhoppningsvis så kan vi lägga i den nu”

Idag fredag startade Väsby sin andra och sista långresa i Allettan för ett dubbelmöte i norr. En lång bussresa har nått sitt slut och Väsby laddar nu inför den tuffa och svåra bortamatchen mot Piteå som samtidigt är ett viktigt streckmöte.

Det är nämligen så att Piteå HC ligger på en andraplats i tabellen efter sju spelade omgångar och är inför matchen två poäng före Väsby. Eftersom de två första lagen i Allettan är direktkvalificerade för semifinalspel så är det givetvis dit som alla lagen siktar mot och segraren på lördag kommer då ha satt sig i ett bra läge inför den andra halvan av serien.

Piteå har nästan alltid varit ett lag att räkna med på Hockeyettan nivå även fast det nu var ett par år sedan man var så heta som laget är i år. Det som framför allt skiljer laget åt i år mot tidigare är att laget adderat till en stark defensiven till en redan hyperfarlig offensiv. Det visar sig inte minst i målkolumnen där laget endast släppt in fjorton mål på sju spelade matcher vilket bland annat är åtta färre än vad Väsby har släppt in.

Men även fast defensiven är solid så är det ändå främst lagets offensiv som är dess adelsmärke. Som vanligt leder åldermännen Magnus Isaksson och Joakim Högberg den interna poängligan men  nu är de inte längre så ensamma om att leda laget eftersom ytterst spelskickliga Jesper Ylivainio gjort dem sällskap. Sistnämnda avige högerskytten leder faktiskt hela poängligan i Allettan Norra med tolv inspelade poäng på sina sju spelade matcher.

Det blir minst sagt något att bita i för Väsby som kommer till matchen med en tagen bonuspoäng i lagets enda spelade den förra veckan. En match och insats mot Lindlöven som i ärlighetens namn var så där och det känns som att Väsby behöver lyfta sig rejält från den insatsen om man ska försöka ta några poäng i Isstadion i Piteå.

Men en spelare i Väsby vars formkurva blir allt bättre är den ack så spelskickliga Carl Wassenius. Han höll hov mot Lindlöven och behöver fortsätta att sprida skräck i motståndarförsvaren även till helgen om Väsby ska lyckas norpa hem poäng. Jag har tagit några ord med ”Wasse” inför resan uppåt och hans tankar inför den låter så här.

Hej Wasse! Det blev en övertidsvinst mot Lindlöven där vi hade en svag första period men blev bättre ju längre matchen led. Vad är din summering av vår insats?

-Ja, det kändes som vi slarvade bort lite i den matchen men det var starkt av oss att ändå ta två poäng.

Sju matcher har spelats av Allettan och vi har under dessa skrapat ihop fjorton poäng. Är du nöjd med våra prestationer hitintills?

-Jag tycker vi har öppnat helt okej men det känns ändå som att vi har någon växel till och förhoppningsvis så kan vi lägga i den nu.

Det känns som att du har haft en bra form i princip hela säsongen där du hela tiden är ett vasst hot mot motståndarförsvaren. Är du själv nöjd med din egen prestation så här långt?

-Ja, men det har fungerat bra tycker jag.

Känner du trots den goda formen att det finns fler saker att bli bättre på för din egen del och om, är det något speciellt som du känner du att behöver förbättra?

-Jo, men det finns väl alltid saker att bli bättre på.

Till helgen väntar ännu en långresa där vi möter Piteå under lördagen och sedan Sundsvall under söndagen. Vad är dina förväntningar inför dessa två tuffa matcher?

-Det blir riktigt kul och framför allt en viktig match under lördagen om vi ska hänga på i toppen.

Vi har ju haft en långresa tidigare i benen. Tycker du att det är svårt att prestera när man reser så långt för att spela matcherna?

-Ja, det är väl inte den ”optimala” uppladdningen och det känner man framförallt under söndagen tycker jag .

Piteå och Sundsvall är nya bekantskaper för oss eftersom vi inte mött dem på flera säsonger. Vad känner du till om dem?

-Jag kan egentligen ingenting om de lagen. Piteå ligger ju tvåa i serien så dom kommer ju vara bra och det är säkert Sundsvall också, så det blir kul!

Slutligen Wasse, vad tror du blir våra nycklar för att helgens matcher ska bli framgångsrika och hur ska du själv försöka gå i bräschen ute på isen?

-Att vara starka defensivt och effektiva offensivt så ska det nog gå bra.

// # 12 – Carl Wassenius

Väsby har åkt upp till Norrland med två målvakter, sju backar och tretton forwards. Den enda spelaren som lämnades hemma är Christian Hägg som i dagarna väntar tillökning i familjen och så är ju även Axel Olsson fortsatt långtidsskadad.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson