En poäng bärgad på Gotland

Det blev en jämn och tät men ändå fartfylld toppmatch mellan Visby Roma och Brödernas/Väsby som slutade oavgjort, 1-1 efter sextiofem minuters spel. Det krävdes straffar för att skilja gängen åt och där blev det denna gång hemmalaget som drog det längsta strået genom att sätta den enda straffen.

– Jag tycker vi gör mycket bra grejer idag och vi ser framsteg i delar av spelet – men vi är alldeles för trubbiga framåt. Visby gör det bra och bjuder inte på mycket men vi måste skapa mer framåt och bli effektivare i offensiv zon, säger tränare Jesper Kemi.

Trots endast två inskjutna mål så går det inte att klaga på underhållningsvärdet i matchen ikväll. Det var en intensiv match mellan två fartfyllda lag som stångades samman och där båda lagens försvar och målvakter spelade huvudrollen under i princip hela kvällen.

Brödernas/Väsby var klart vassast under den första perioden men trots det var det hemmalaget som tog ledningen i matchen. De ställde om en snabbt vid ett tillfälle, hittade fram till ett friläge och sedan var det ett kliniskt avslut som överlistade målvakt Linus Ryttar som satt lågt, alldeles invid stolpen.

Under mittakten så var det hemmalaget som under den första halvan hade bäst tryck i offensiven. De pressade ner Brödernas/Väsby vid ett par tillfällen och där puckarna ven strax omkring målet, fasligt nära en utökning av deras ledning.

Istället blev det en slumppuck som tog Brödernas/Väsby tillbaka in i matchen igen. Gilbert Gabor vandrade omkring i offensiv zon och drog egentligen bara in pucken mot mål och där hemmalagets målvakt lättvindigt tappade in pucken. Hans enda misstag i matchen för sedan spelade han upp sig rejält.  För när Brödernas/Väsby därefter avslutade perioden riktigt fint så räddade han bland annat ett princip givet mål när Henrik Rommel blev helt frispelad, med i princip öppet mål, men där han med utsträckt klubba ändå förhindrade puckens bana på väg in i mål.

Den tredje perioden blev jämnast men även den mest utvisningsfyllda. Två gånger vardera fick lagen om vartannat spela i numerära överlägen men det var inga som tog tillvara på dessa alls. Faktum var att Brödernas/Väsby i det sista numerära underläget fick det bästa läget då Calle Åsell störde ett hemmauppspel till den milda grad att han sedan stormade fram i ett friläge. Han blev dock bryskt slagen i avslutningstillfället vilket innebar att laget tilldömdes ett straffslag.

Christian Hägg fick förtroendet att ta den men gjorde det inte bättre än att målvakten med en vass plockhandsräddning vispade åt sig pucken.

Matchen gick till övertid och där bjöds lagen på varsin jättechans men två lika jätteräddningar av respektive målvakt gjorde att matchen till slut gick till ett straffavgörande. Där var hemmalaget vassast och där enda målskytten blev Karl Påhlsson som överlistade Linus Ryttar vilket gav med sig att Visby Roma kunde norpa bonuspoängen.

Sammanfattningsvis så blev det en härlig match mellan två bra lag och där spelet påminde en hel del om en playoff-omgång. Det var hett, intensivt och två lag som spelade ett bra försvarsspel. Brödernas/Väsby skapade sett till hela matchen flest vassa chanser men för trubbiga avslut i kombination med vasst målvaktsspel förhindrade mer än en tagen pinne.

Grisligan

Linus Rotbakken gjorde skäl för sitt kaptensämbete när han rakt igenom hela matchen stod för en prickfri insats i defensiven. Satte varenda passning på bladet, var säkerheten själv och gav den stadga som hela laget även drog nytta av. Av mig är han vald till Brödernas/Väsbys bästa spelare för kvällen och ges tre grisar för insatsen.

Två grisar tilldelas målvakt Linus Ryttar som kanske inte behövde briljera under kvällen men som ändå klev upp stort vid ett par tillfällen och visade att hans form är klart god.

Sista grisen ges till Anton Brandhammar som i vanlig ordning var kvick i spelet och där hans fina fart löste många kniviga situationer.

I övrigt tycker jag att det var en bra laginsats där framför allt det defensiva spelet var riktigt bra. Hade avslutningarna bara haft lite mer klös i sig hade nog laget kunnat tagit ett par pinnar till med sig hem till fastlandet.

Vid pennan

Krister Holmgren