KIF föll efter dramatiskt slut

En till synes stabil bortaseger byttes ut mot ett riktigt drama.

KIF pressade Östersund i slutet. Men de topptippade laget vann till slut – med andan i halsgropen.

Matchen slutade 2-3 (1-0, 0-3, 1-0) efter att KIF tappat den i andra perioden.

– Vi blev straffade hårt då, säger KIF-tränaren Kim Sunna.

 

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare! 123 193 72 00

 

Summering första perioden:

Det blåste upp till Jämtländsk storm i Lombia ishall. Östersund var klart giftigare och mer påkopplat än KIF i den första perioden.

Kiruna ska tacka hockeygudarna och framför allt Ludvig Christoffersson i kassen för att man inte hamnade i underläge tidigt i matchen.

Hemmalaget hade några ströchanser men inte så mycket mer. Och så plötsligt tog man ledningen. Helt emot matchbilden och logiken.

Simon Thyni förde upp pucken och gick runt kassen. Han höll undan halva Jämtland och var stark som en Kiruna-raggare när han fick pucken på mål.

På returen stod Calle Källström i trafiken där man ska stå och högg på returen.

1-0 till KIF efter 15,18.

Hemmalaget växte sig in i matchen ju längre den led och ledningen höll in i paus.

Summering andra perioden:

I den andra perioden fick gästerna utdelning för sitt fina spel. Och man fick tyvärr också lite för mycket hjälp av KIF-spelarna som tog fram godisskålen och bjöd alldeles för mycket.

Jesper Schiöler fick tidigt ett friläge men Ludvig Christoffersson höll allt jämt tätt.

Fram till 2,33. Jesper Strandelin fick en hård utvisning dömd mot sig. Och den skulle bli dyrbar. I PP slängde Östersund in pucken framför kassen. Den tog en skridsko och ställde KIF-målvakten helt.

När Kiruna fick två raka utvisningar fick man också en bra möjlighet att svara på baklängesmålet. Men det blev istället tvärt om.

KIF bjöd Östersund på flera gifta kontringar i det egna PP-spelet. Till slut small det. Och som det small.

Johan Mörnsjö flippade fram pucken till Johan Lidgren som dräpte upp pucken i nättaket. Så ska man utnyttja ett två mot ett-läge.

Efter 12,32 kom 1-3. KIF var för veka direkt efter tekningen och sekunderna senare låg pucken i målet igen.

Precis som i den första perioden jobbade sig KIF tillbaka och avslutade även den andra rundan bättre. Man tvingade fram ett par icingpuckar från gästernas sida och satte visst tryck framåt.

Firma Felix Fjällkeborn och Jacob Hansson oroade, Jesper Landström kom halvfri och avslutade med en backhand.

Men bästa läget fick Oliver Lindgren efter en farlig sargstuds. Vinkeln var snäv, tiden knapp men avslutet ganska bra. Räddningen av Isak Mantler var dock vassare efter en snabb överflyttning från stolpe till stolpe.

Summering tredje perioden:

Jacob Hansson kom inte ut till spel i den tredje perioden. Och eftersom Rihards Marenis missade dagens match på grund av sin avstängning var alltså två av tre länkar i första kedjan borta inför sista rundan. Tufft med sådana avbräck mot en bra motståndare som Östersund är.

Gästerna fortsatte att trumma på som de gjort tidigare i matchen.

Längst bak stod Ludvig Christoffersson och räddade kvar KIF i matchen. 1-4 i ett tidigt läge av den tredje hade så klart avgjort matchen. Men ”Ludde” stoppade både puckar och inskrinnande forwards.

Matchen kändes odramatisk. Gästerna verkade ha full kontroll över händelserna och var på väg att säkert glida mot en bortaseger.

Men efter halva perioden hände något. Oliver Lindgren vaskade fram en dubbelchans. KIF verkade få energi samtidigt som Östersund började uppträda stressat.

Efter 11,59 fick KIF spela PP efter att Kirunabekantingen Johan Grönquist visats ut.

Jesper Landström tillhörde en av KIF:s bästa spelare i dag med sitt fysiska spel. I PP visade han vilja, tryckte sig in på den första stolpen och hittade luckan.

2-3 kom efter 12,43. Plötsligt var det drama och match igen.

Kort därpå visade Henrik Marklund ut. Nytt PP-läge KIF. Dramat steg ytterligare.

Spelet i fem mot fyra var bra. KIF spelade rörligt och fick till flera avslut mot kassen. De riktigt heta målchanserna uteblev dock.

Men man skulle få ett par lägen till innan det var över. Felix Fjällekborn vek in mot målet och sköt farligt i ett bra läge när Östersund var i gungning.

Med 19,17 fick KIF tekning i offensiv zon. En timeout och en utplockad målvakt var det dags för avgörandet.

Markus Magnusson fick på två farliga skott från distans i slutsekunderna. Närmare än så kom inte KIF trots en stark slutforcering mot ett tippat topplag.

I morgon gästar Sundsvall Lombia. Pucken släpps även den gången 15.00.

Efteråt sa tränaren Kim Sunna så här om KIF:s prestation:

– Vi gör 40 bra minuter.

Andraperioden blev vårt fall i dag, vad hände?

– Vi har en lång sekvens i andra där Östersund inte gör någon större skillnad men vi däremot börjar ge bort puckar och spela svårt. Vi går inte in i närkamperna och är ett hela tiden ett steg bakom i allt vi gör och då blir vi straffade hårt två gånger om ganska snabbt.

Starkt att avsluta matchen på det sättet vi gör.

– Ja, det är en kombination av att vi kommer ut starkt i den tredje och lyfter oss samt att de börjar spela på resultatet. Vi tar fram desperationen och hittar energi och hittar saker att gå på. Vi spelar rakare och med mer energi och då är vi tunga att stoppa.

Jacob Hansson kom inte ut till tredje, hur är det med honom?

– Vi får se. Han fick en smäll men är nog med i morgon igen, så det är lugnt.

Hur mycket saknades Marenis tycker du?

– Det är klart han saknas men det är inget man tänker på under matchen eller efter den. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av det. Vi är igen nära att ta poäng

Sundsvall föll med 1-9 idag – bra eller dåligt för oss inför i morgon?

– Jag vet inte. Det får vi se. Varje match lever sitt eget liv. De lär vara taggade i alla fall, det får vi räkna med, säger Kim Sunna.

 

Mattias Heikki