Sur, sur KIF-förlust mot Väsby

0-2 till Väsby – med 2,19 på klockan!

KIF var inte vaket när Allettan rullade in i Gruvstaden.

Men matchen blev inte bara midvintermörker och elände. KIF vände! Men tappade sedan igen.

Vilken revolverduell det här mötet blev.

Till slut vann Stockholmarna med 6-4. (2-1, 1-1, 3-2).

 

Kiruna har nu mött två av seriens favoriter i Boden och Väsby. Man har visat att man har kunnat hota vid båda tillfällena.

Förlusterna har varit hedersamma, men som bekant är det en klen tröst eftersom de inte ger några poäng.

KIF-TV-duon Joel Törmä och David Krekula var inne på det efter slutsignalen. Det är ett bättre KIF vi får se just nu, jämfört med i grundserien. Ett KIF som verkar ha jobbat på bra under julledigheten och ett KIF som också blivit förstärkt med spelare utifrån.

Det bådar gott inför fortsättningen.

 

Men låt oss stanna kvar i den här matchen först. Det finns mycket, mycket att skriva hem om. När gruvdammet lagt sig kan vi nog konstatera att det här var en av de mest spännande matcherna i Lombia på bra länge.

Det anade man inte efter den hemska starten. Efter 0-2 kunde man tro att det var Kiruna som hade suttit på den där långa bussturen från Uppland innan matchen.

Det stod 0-2 innan bussdörren knappt hunnit stänga igen.

 

Men Kiruna reste sig – och såg till att Väsby kom undan med blotta förskräckelsen.

1-2: Sebastian Kauppila levererade ett bra förstapass från eget mål. Jacob Hansson satte full fart framåt. Släppte puck till vänster till Matias Mustonen. Mustonen skickade tillbaka pucken till ett friläge och Hansson satte den hårt, ribba in.

2-2: KIF kvitterade i PP. Matias Mustonen slängde in pucken från högerkanten i hopp om att Simon Thyni skulle styra in den i mål. Det gjorde han inte. Istället tog pucken på en Väsbyback och gick in.

Då hade halva matchen gått, lite drygt. 0-2 hade blivit 2-2 och många satt nog och funderade kring hur underlig en ishockeymatch kan vara ibland.

Två minuter senare kom 2-3 via Nicklas Lousiainen.

 

Därmed fick KIF inleda en ny kvitteringsjakt när den tredje perioden drog igång.

Det började inte lovande.

Väsby tryckte på. Vi fick vänta i dryga fem minuter på det första riktiga KIF-anfallet.

Och då blev det mål!

Philip Kemi till Marcus Runnkvist till målskytten Daniel Bäckström. ”AIF-connection!” utbrast Joel Törmä i KIF-TV efter att alla nyförvärven från grannarna var inblandade i målet. Fint att se!

Elva sekunder senare tog Kiruna ledningen.

Nico Joki la pucken på mål. Den målvakts-studsade rakt ut till Hampus Hagström. Skjut! Det tänkte nog alla. Men Hagström la fram pucken till Jesper Landström som tryckte in den från nära håll.

Vilken vändning. Kiruna var inte bara tillbaka från de döda – de ledde fighten!

Väsby var riktigt skakat. Calle Källström fick ett gyllene läge att öka på. Och Simon Thyni fick ett, om möjligt, ännu bättre läge lite senare.

Matias Mustonen fintade bort hela norra Stockholm när han passade Simon Thyni istället för att skjuta. Målet var öppet, pucken kom snabbt till kaptenen som inte lyckades trycka in den. Kanske förväntade han sig ett avslut från sin finländska kompis.

Spelet vände.

Och ni kan aldrig ana vad som hände sen.

Istället för 5-3 knappades 4-4 in på tavlan och ett riktigt surt piller att svälja tvingades på Kirunapubliken. Och surare och äckligare skulle det smaka innan det här var över.

Med fem minuter kvar spelades Europe i hallen. Ett omen från ovan? Ett tecken i skyn?

Ja, tyvärr. För Väsby tog ledningen kort därpå.

(För de yngre läsarna är Europe-referensen möjligen förbryllande. Viktig fakta: De svenska hårdrocks-legendarerna kommer från just Upplands Väsby.)

4-5 var sannerligen ingen ljuv musik för KIF som, faktiskt, orkade ta nya tag.

Med sex man tryckte man på och stressade Väsby under slutminuterna. Philip Kemi slängde in pucken mot Hampus Hagström som nästan kunde styra in en femte KIF-puck.

Istället kom en Väsby-sexa i tom bur.

 

Tandgnissel och elände! Vad tar vi med oss från det här då?

Jo, främst det här: Med en mer vaken start och ett likadant KIF-spel kommer Lindlöven att få det tufft i Lombia på söndag.

Om det blir ett liknande drama då är det bara att gratta Kirunapubliken. Som för övrigt var 731 till antalet mot Väsby.

Fortsätt så, Kirunabor!

Och fortsätt att aldrig ge upp på det här sättet, KIF!

Då kommer årets Allettanäventyr att bli minnesvärt.

 

Mattias Heikki