Brödernas/Väsby föll i seriefinalen

Hanviken blev första lag att besegra Brödernas/Väsby, när de vann med 5-2 och samtidigt tog över serieledningen. En fullt rättvis seger, då gästerna var hetare och skarpare än Brödernas/Väsby – som i det stora hela var alldeles för tandlösa.

– Vi möter ett bra T/H kombinerat med att vi inte kommer upp i nivå. Den korta analysen är att det fortfarande är tidigt på säsongen och det saknas stabilitet i grundstrukturen, säger tränaren, Markus Odén.

Det blev en riktigt bra första akt, värdig en seriefinal mellan två intensiva lag. Det blev även en bitvis ganska stökig period, där såväl Ludvig Georgsson som Axel Olsson blev riktigt bryskt behandlade. Det gav med sig två numerära överlägen men något som laget inte kunde ta tillvara på.

Inte heller gästerna kunde dra någon nytta av sina överlägen där de bland annat spelade halvminuten i spel fem mot tre. En riktigt bra spelandes Linus Ryttar samt uppoffrande försvarsspel gjorde så att man höll gästerna mållösa.

I spel fem mot fem vaskade båda lagen fram en del fina lägen men avsluten lämnade en del i övrigt att önska.

Mittakten blev sedan en riktig mardrömsperiod för Brödernas/Väsby och den såväl inleddes som avslutades svagt. Redan halvminuten in tog Hanviken ledningen efter en omställning och där pucken oturligt nog för Linus Ryttars del ramlade in. Han tog första läget men pucken studsade tillbaka och på avslutarens skridsko och sedan in i mål.

Brödernas/Väsby stod sedan för några bra initiativ men fick inte betalt och sedan kom ännu en spelvändning och därefter ett jätteskott och vips så var ledningen uppe i två mål.

Det blev lite utav av dödsstöten för Brödernas/Väsby som sedan tappade det mesta av koncepten. Det blev stressat, darrigt och ostrukturerat och Hanviken tog ett ordentligt grepp om handlingarna på isen. Bland annat spelade de sig till två frilägen och hade några långa anfall strax efter målen. Men lyckligtvis stod Linus Ryttar pall när det gungade som allra mest under hemmaskridskorna.

När matchen sedan gick in i ett jämnt läge igen drog hemmalaget på sig två raka och snabba utvisningar. Det gav Hanviken spel i fem mot tre i nästan två fulla minuter vilket de denna gång tog tillvara på. Erik Palm hittade in till nätmaskorna till 0-3 och därefter var Brödernas/Väsby ett slaget lag.

Visserligen sprattlade laget till offensivt och där Adam Falk brände ett friläge och Fredrik Forsberg träffade innerribban men bettet i spelet saknades ändå. När laget skulle jaga i den sista perioden så gick det till en början trögt. Istället drog laget på sig en utvisning och sex sekunder senare var ledningen uppe i fyra. Symptomatiskt för matchen var det ett självmål som gjorde att pucken styrdes in mellan benen på Linus Ryttar.

Dock blev det till slut ändå lite nerv mot slutet av matchen. Nicklas Nousiainen drog nämligen in en reducering och nu var det Hanvikens tur att bjuda tillbaka på självmålet eftersom Nicklas avslut tog vägen via en försvarare och in i målet.

Därefter drog Hanviken på sig flera utvisningar och även fast spelet i numerära överlägen var både trubbigt och långsamt så kom till slut en till reducering. Det var främsta hemmaspelare för afton, Fredrik Forsberg som smällde in 2-4 i det bortre krysset.

Men närmare än så kom aldrig Brödernas/Väsby. Med utplockad målvakt så kunde Hanviken spika slutresultatet genom att sätta sitt femte mål i tom kasse.

Sammanfattningsvis så var Hanvikens seger helt i sin ordning eftersom de hade bättre tryck i sitt spel än vad Brödernas/Väsby idag kunde uppbringa. Matchen avgjordes under första halvan av mittakten då Hanviken satte tre mål och det gav dem en trygghet som de sedan kunde rida vidare på ända fram till slutsignalen.

Brödernas/Väsby får slicka såren, lära sig av matchen och ta nya tag i derbyt på onsdag borta mot Vallentuna.

Grisligan

Fredrik Forsberg var den klart vassaste spelaren i Brödernas/Väsby i seriefinalen och låg bakom det mesta som skapades. Han fick till slut även skicka in ett mål och får tre grisar för insatsen.

Två grisar ges till Nicklas Nousiainen som stod för ett förtjänstfullt arbete i många boxplay och kryddade sedan insatsen när han gav hemmalaget ett litet hopp då han reducerade till 1-4.

Sista grisen tilldelas Elias Ewertz som fortsatte att spela bra i backlinjen och var främsta defensiva pjäsen i hemmalaget.

Men i övrigt var det för många som var för långt ifrån sitt bästa jag och då kunde ett heltänt Hanviken till slut ta hem seriefinalen fullt rättvist.

Vid pennan

Krister Holmgren