”Att få mäta mig i ett topplag ska bli otroligt stimulerande”

– Stort tack, som Micke Stahre brukar säga.

Du är tillbaka igen efter två säsonger i Wings – hur känns det?

– Den starkaste känslan som blossar upp är ordet inspiration. Det ska bli väldigt inspirerande att spela hockey för Väsby igen.

Såg du förresten att Wings gick ut först med att du var klar? 

– (Skratt) Jasså, var det så?

– Jag gissar att det var Wings lagledare, Peter, som postade den. Han gillar att gnabbas lite. Han är rolig och på hugget. 

Senast du var i föreningen var du med och vann hockyettan – hur var det?

– Aa men verkligen helt otroligt.

– Jag kom till klubben året innan där, när vi snubblade redan i play off ett. Vi fick behålla väldigt många till året efter, så vi startade liksom inte på noll den sommaren.

– I allettan gick vi fram som en ångvält och känslan var att vi spelade i medvind hela våren.

– I finalen mot Halmstad var det rätt tydligt efter tre matcher att vi var starkare och tillsammans med alla supportrar, som fyllde hallen, skapade vi en symbios som la grunden till ett fantastiskt minne för livet för väldigt många, säger Lengmo.

Beslutet att komma tillbaka till Väsby kan delvis grunda sig i en gnutta nostalgi, berätta han.

– Publiken såg ju bara matcherna, men den känslan jag bär med mig starkast är tävlingen på träningarna mot riktigt skickliga spelare i den dagliga verksamheten.

– Så varför jag väljer att komma tillbaka grundar sig nog mest i att få möjligheten att mäta mig varje dag i ett av topplagen i hockeyettan, vilket jag tycker är otroligt stimulerande, så jag kan fortsätta pusha gränsen och se hur bra jag kan bli.

Jag har sett en hel del positiva kommentarer om att du är tillbaka. Hur kommer det sig, tror du?

– Instinktivt tänker jag väl mig att alla killar från laget som tog upp Väsby till hockeyallsvenskan är omtyckta av supportrarna, med tanke på den fina säsongen vi hade.

– Annars är det väl kanske spelstilen, där jag är rätt oöm, skulle jag säga.

Många verkar, som sagt, känna till vad du kan göra ute på isen, men vad gör du utanför isen?

– Under säsong blir det inte mycket över för annat, det är ett väldigt inrutat schema. Däremot nu på våren, när säsongen är slut, startar allsvenskan i fotboll, och det är för mig en otrolig passion att följa mitt lag.

– Lägg därtill alla ligor ute i Europa som går i mål, och dessutom slutspel i både SHL och NHL. Jag är en sportnörd, om man säger så (skratt).

Har du några sommarplaner?

– Absolut. Hela sommarn ska i princip tillbringas på landstället, som ligger mellan Nykvarn och Mariefred. Sedan ska jag och min sambo, ihop med två vänner, åka i väg en vecka till ön Hvar, som ligger utanför Kroatiens kust. Jag har inte rest innan pandemin, så det ska bli otroligt, jäkla mysigt! 

Mikael Lengmo 
Ålder: 29 år
Längd: 175 cm
Vikt: 82 kg
Skjuter: Höger
Moderklubb: AIK
Tidigare klubbar: AIK, Järfälla HC, Long Beach Bombers (WSHL), Lindenwood University, Väsby, Wings HC, Väsby

Text: Mikael Einarsson