tis 25 feb Slut
Hockeylag STR 0
Hockeylag TRO 1
tis 25 feb Slut
Hockeylag AIF 3
Hockeylag OIK 2
tis 25 feb Slut
Hockeylag NYK 1
Hockeylag NYB 2
tis 25 feb Slut
Hockeylag TEG 4
Hockeylag BOD 0
tis 25 feb Slut
Hockeylag VIM 3
Hockeylag KRIF 4
tis 25 feb Slut
Hockeylag VRH 5
Hockeylag LIN 3
tis 25 feb Slut
Hockeylag PIT 2
Hockeylag TRA 3
fre 28 feb 19:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag STR -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag OIK -
Hockeylag AIF -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag NYK -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag BOD -
Hockeylag TEG -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag KRIF -
Hockeylag VIM -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag LIN -
Hockeylag VRH -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag TRA -
Hockeylag PIT -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag STR -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag OIK -
Hockeylag AIF -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag NYK -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag BOD -
Hockeylag TEG -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag KRIF -
Hockeylag VIM -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag LIN -
Hockeylag VRH -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag TRA -
Hockeylag PIT -

Ett år i Skövde IK

För lite mer än ett år sedan släpptes nyheten att Johan Hellström hämtades hit till Skövde från IK Oskarshamn. En tränare med en ny spelidé för klubben och stort fokus på utveckling. Säsongen 2018/19 är lagd till handlingarna och nu siktar vi mot högre uppsatta mål.

Den 5:e augusti går A-laget på is och även om sommaren för tillfället är varm och solig, med bad och glass i fokus kan man inte annat än att längta till kommande säsong. En säsong där ambitionerna skruvats upp rejält och där varje spelare torde utvecklas minst ett steg till i rätt riktning.

Hemsidan har tagit en paus från stranden och ägnat sig åt en pratstund med Hellas om det som komma skall.

-Ett år i Skövde IK. Vad har varit den största positiva överraskningen? Hur har föreningen tagit emot dig?

– Efter att ha lämnat Smålands djupa skogar för att flytta till Skövde så fick jag ett väldigt bra mottagande. Jag har blivit välkomnad in i klubben på ett bra sätt, trivs med folket i och runtomkring föreningen. Allt ifrån ungdomsledare, spelare, sponsorer och supportrar. Det var mycket nytt inledningsvis med ny stad och klubb, men folk var väldigt hjälpsamma vilket jag är tacksam för.

-Du som kommer utifrån, hur ser du på Skövde IK? Vi som verkat här länge ser sällan skogen för alla träd…

– Skövde IK är en klubb med goda förutsättningar och möjligheter. Med struktur, tydlighet och en plan så kan man på sikt bli en stabil förening på högre nivå. Jag tycker klubben har en väldigt fin ungdomsverksamhet, duktiga spelare och bra ledare, framtiden ser ljus ut. Jag tycker också att klubben har tagit kliv i rätt riktning med arbetet gällande cuper, camper, högstadiehockey och hockeygym.

Det finns en stolt historia i föreningen som jag tycker är häftig. Jag får ofta besök på kontoret av gamla rävar som spelade förr i klubben, då man spelade i ett tält ute på Södermalm utan hjälm och träklubbor. Det är häftigt att lyssna på deras historier, det är ju där grunden i vår förening är lagd.

Sedan har vi ju även vår egen Christina, hon ger sig in på sin 33:e säsong i föreningen, sjukt häftigt. Varje morgon när jag kommer till ishallen vid sju på morgonen så har hon kommit tidigare och startat kaffet. Hon tvättar, städar och är alltid glad. En riktig förebild.

 Jag ser också en stad som har ett stort hockeyintresse. Det är mycket folk på matcherna vilket alltid ger en liten extra kick för laget.

-Ett år i staden Skövde. Hur trivs du? Smultronställen?

– Trivs väldigt bra i staden, den är lagom stor och allt man behöver finns. Jag bor på Norrmalm i närheten av ICA-affären, så jag har gångavstånd till centrum, gymmet och ishallen vilket passar mig perfekt. Har inte riktigt hunnit skaffa mig något smultronställe mer än ishallen, det är givetvis något jag måste fixa inom det närmsta.

-Förra säsongen blev kanske inte riktigt som man tänkt med missad Alletta. Vad är din analys av säsongen som gick?

– Vi hade behövt vara jämnare över tid för att skapa en stabilitet och vinna fler matcher. Vi gjorde mindre bra insatser, vi gjorde väldigt bra matcher. Vi behöver höja längsta nivån denna säsong, då kan det bli väldigt kul. Givetvis finns det fler anledningar och mer saker vi behöver utveckla. Men vi har inte blundat eller stoppat huvudet i sanden, vi har ödmjukt lärt oss och tar med oss nyttiga erfarenheter till kommande säsong. Nu blickar vi framåt med spänning och revanschlust.

-Alla tränare säger alltid att denna försäsong varit ”den bästa”. Nu undrar man ju nyfiket om inte just denna försäsong varit den bästa? Med tanke på upplägg med fystränare Söder osv…

– Svårt för mig att säga, det är första barmarksträningen jag är på plats så jag har inget att jämföra med. Men jag gillar Fredriks upplägg kring hur vi ska träna, han är väldigt duktig och sund i sitt tänk, en väldigt uppskattad person. Jag är också väldigt nöjd kring killarnas hårda jobb och deras attityd till träningen. Testvärdena har blivit bättre, framförallt konditionen. Vi har också en del spelare som lagt på sig nyttiga kilon, vilket kommer gynna deras spel. Vi vill ju skruva upp energin lite på isen denna säsong, då krävs det att vi är fysiskt förberedda vilket jag tycker vi är.

Vi hoppar vidare till en genomgång av varje lagdel för kommande säsong.

-Vi börjar längst bak. Målvaktsparet Viktor och Hugo är kvar. Vad skiljer dessa två? Bra med kontinuitet på MV-sidan?

– Det är mycket som skiljer Viktor och Hugo åt i spelstilen, de har fått bygga en spelstil utefter sina förutsättningar. Samarbetet mellan målvakterna och målvaktstränaren Viktor Måbäck tror jag kommer göra att de kan ta nästa kliv i sitt spel.

-I stort sett en ny backsida där det känns som att varje ny spelare är värvad av en anledning. Kan du gå igenom spelare för spelare, hur du ser på dem?

– Johan Bok och Max Kardevall är två rejäla och enkelt spelande backar med sina främsta egenskaper i defensiven. Tom Olsson kommer från en säsong där han har varit en bärande spelande i Surahammar och fått mycket istid, han har ett bra skott och är ett offensivt hot. Anton Brandhammar kommer in i truppen med värdefull rutin trots sin unga ålder, en back som är puckskicklig och bra i alla zoner. Sedan har vi även kontrakterat egna produkten Hampus Dahlqvist, en ambitiös och enkelt spelande back som hade en bra säsong i J20.  

-På forwardsidan är de flesta kvar vilket bådar för kontinuitet och med nyförvärven även lite nytändning. Hur ser du på dels befintlig forwardsuppsättning och även nyförvärven Santesson och Ström?

– 15 forwards på kontrakt denna säsong plus ytterligare juniorer som knackar på dörren. Många forwards kommer från en fin säsong och vi hoppas ju givetvis att de ska ta ytterligare kliv. Både Jonathan och Dennis kliver in i truppen med värdefull rutin. Jonathan är en smart spelande center som lyfter sin omgivning, Dennis är en lagom kreativ forward med bra styrkor i det offensiva spelet.

-Utan att säga för mycket (finns spioner där ute…) vad bygger din spelidé och spelfilosofi på?

– Ja med tanke på alla spioner så vill man ju ligga lite lågt. Men grunden i mitt hockeytänk är Energi i spelet med puck men även spelet utan. Jag vill ha tydliga och enkla linjer, utan att kväva spelarnas kreativitet, det är en fin linje där. En hockey där samtliga deltar i spelet oavsett vilken roll man har i laget.

-Har du något extra roligt minne från säsongens gång?

– Det finns många roliga minnen från säsongen som gick. Vinsten hemma mot Tranås var fin, inramningen kring derbyna var häftiga även om resultaten blev tråkiga. Men det coolaste minnet är nog en match Malung borta, det är sjukt långt till Malung. När vi klev ut på isen så ser vi att supporterklubben har åkt hela vägen från Skövde, det värmde!     

Till sist, hur har sommaren spenderats hittills?

– Det blev Olofström nere i Blekinge vid midsommar för min del, jag var tränare där för några år sedan så det var kul att hälsa på lite vänner. Sedan blev det en helg i Oskarshamn, samma sak där egentligen, hälsade på lite vänner. Mestadels hockeyfolk som man jobbet med genom åren. Men för det mesta har jag varit på plats här i Skövde. Nu när spelarna har ledigt så ger det mig en chans att jobba med förberedelser, bokningar m.m. Sedan är ju Skövde en förbannat bra stad, så dumt att åka iväg.