Ronny Johansson ny tredjetränare

Idag blev det klart: Bois sportchef Ronny Johansson tar klivet ner i båset och tar rollen som tredjetränare i klubben. Det är en mycket laddad klubbikon som hemsidan når för en kommentar.

Klar som tredjetränare: Vad har du för tankar inför uppgiften?

Att det ska bli otroligt utmanande och roligt! Jag har varit med några gånger i båset och det är väldigt roligt och en annan grej än rollen man har som sportchef. Jag har varit sportchef i fem säsonger nu, och varit nere en del och hjälpt till när det behövts, så det har funnits i bakhuvudet. Och nu när vi fick ett par nej från kandidater till tredjetränarposten så frågade Kalle mig om inte jag var sugen på uppgiften och nu har jobbet varit tillmötesgående så det gick att lösa så då är det bara att köra. Ibland är det tillfälligheterna som ger möjligheterna. Och hade någon av de tillfrågade sagt ja så hade det inte blivit aktuellt.

Vad hoppas du kunna tillföra till gruppen i din roll som tredjetränare?

Vi har två assisterande som ska hjälpa Andreas (Appelgren) som är huvudansvarig. Jag har redan pratat lite med dom och vi har haft lite tankar kring hur vi ska spela. Jag har ändå några års erfarenhet som spelare och varit med en del runt laget så jag har lite idéer hur killarna ska kunna lyfta sig.

Tanken är att jag ska vara inne och vara en länk och hjälpa killarna. Jag har redan lite tankar och idéer vad jag vill att man ska jobba med. Jag tycker det är viktigt att jobba positivt och få killarna att lyfta, kan man få dom att lyfta sig någon procent blir det många procent tillsammans och det är en fördel att vara tre för att fånga upp alla.

En given roll borde ju vara att du ska ha hand om forwards?

Ja som vi snackat sedan det blev aktuellt är det kanske tanken att jag ska ha ansvar för forwards och powerplay. Men alla kommer hjälpas åt givetvis. Vi har försökt få till det att vi ska ha tre tränare tidigare men inte fått till det. Förra året började vi med tre men sedan hoppade Eklund av men Engqvist hoppade in efter jul och killarna uttryckte att det tyckte det var bättre med tre. Det fanns fler som var med kunde ge råd och finnas till hands och hjälpa till.

Du var aktiv själv under ett antal år och måste ha skaffat dig en ganska så klar egen bild om hur du vill att en tränare ska vara?

Jag har varit med om ganska många tränare som du säger och har en bild av hur man vill att tränare ska vara och agera. Så visst har jag en tanke om hur jag vill göra, både saker man tyckt de gjort bra och inte gjort bra och som man ska undvika. Sedan finns det olika tränarfilosofier, men jag, Andreas och Peter tänker hockey ganska lika och det ska bli kul att jobba med dom två.

Ni känner varandra väldigt väl också, det måste ju vara en fördel?

Ja, jag och Andreas har varit med varandra i alla år på ett eller annat sätt under tiden jag spelade och man vet hur han fungerade och hans sidor. Han är enormt duktig på att jobba med gruppen och Peter (Isgren) är genuint hockeykunnig och vi har också jobbat med varandra i flera år.

Kör du igång direkt?

Ja det är tanken. Sedan har jag en semester i Spanien i september inplanerad sedan länge, men annars kör jag igång som de andra. Petter har han dom först vecka 31 och sedan går vi på is måndag vecka 32.

Hur ska det bli att komma tillbaka till omklädningsrum och matchsituationerna och känna adrenalinruscherna?

Det är det som sporrat en när man varit med i båset, när man nära isen, och det är det som gör att jag känner att det ska bli sjukt roligt. Att få närheten till isen och adrenalinpåslaget som blir när man är tränare, det är nästan värre än det man har som spelare för nu kan du påverka men ändå inte. Det gäller att få dom att prestera fastän man inte kan göra något själv, att få dom att förstå.

När du varit i båset så har du också varit väldigt engagerad, du är inte en tränare som står med armarna i kors direkt!

Ja jag är inne i det, jag vill vara igång och pusha och driva på. Man vet om om man gjort fel, det behöver man inte höra, då är det bättre på att säga när något är bra, det tror jag är viktigt och det är vi svenskar inte så bra på.

Vad ser du för möjligheter med truppen?

Den har inte förändrats från när jag var i sportgruppen, jag ser en otrolig potential och förutsättningar för en bra säsong. Nu kan man vara med och påverka också och det ska bli inspirerande. Att komma ner och snacka med killarna i omklädningsrummet och lära känna de nya killarna. Det finns kapacitet i laget och den ska vi se till är så fulländad som möjligt i mars-april.

Innebär detta att du slutar i sportgruppen?

Ja men det blir svårt att göra båda, så teamet i a-laget kan hjälpa Kalle men han kör själv tills vidare. Men vi får hitta någon som kan hjälpa honom senare.

Till sist: Hur sugen är du på att köra igång säsongen igen i en skala från 1-10?

Nästan 11, det ska bli otroligt kul!

 

Nya sportchefen Kalle Johansson om ”värvningen”:

  • Jag är otroligt glad över att Ronny vill ta uppdraget som tredjetränare. Han sitter på en enorm kunskap och kan framför allt bidra mycket i det offensiva tänket, i anfallsspel och powerplay.