Appelgren analyserar

Det var några matcher sedan vi tog ett snack med Bois tränare Andreas Appelgren, så vi tog en längre pratstund denna gång och lät honom inte bara analysera de senaste matcherna. utan också hur laget utvecklats individuellt och som lag.

Det blev seger mot Forshaga med 3-1 och kanske inte en solklar seger men en ganska trygg i alla fall!

Det finns inga solklara segrar i den här serien, man får kämpa hårt för poängen. Sedan finns det lättare matcher än att åka till Forshaga också. Poängskörden hittills speglar inte deras kompetens, framför allt är dom duktiga offensivt. Vi kom också från tre förluster trots hyfsat spel i derbyt och även mot Dalen. Det är Borlängematchen jag inte får grepp på. Jag tror man blir förblindad av deras powerplaymål. Men jag tycker vi haft en jämnhet i spelet, vi var bra mot Dalen och också mot Skövde. Även mot Forshaga var vi bra, vi hade bra inställning och bra grunder i spelet. Så vi har inte varit så oroliga, vi har haft ett bra försvarsspel och bra Corsi, men ishockey balanserar på en tunn lina, ett par dåliga insatser av någon enskild spelare så kan dagen vara förstörd. Vi var också lite darriga inledningen på tredje då vi släppte in ett tidigt, då vi blev lite oroliga efter tre förluster. Sedan var det till slut inget snack, vi fick också in en trea och efter det var det lugnt.

Nu har jag till slut sett derbyt mot Skövde, och ni gjorde en bra match tycker jag, framför allt den andra perioden där ni dominerar kraftigt stora delar.

Ja vi spelade bra där, det var en riktigt bra insats. Sedan ändå när man analyserar så finns det saker vi kan göra bättre, att vi har en hel del att justera i spelet och ändå hade vi 2-0 mot lagen som leder och vi borde ha vunnit båda. Så vi har en hög kapacitet och nu ska vi se till att det blir bättre och bättre, så jag är inte orolig då vi spelat helt ok. Vi skulle ha vunnit Skövdematchen, men måste också ge Skövdes Ljunggren cred när han tog ut målvakten i ett läge där vi inte kan byta spelare pga icing. Så vi hade kanske andra spelare som har som uppgift att spela i defensiva situationer och hade vi haft dom så hade vi inte hamnat där. Det var smart av honom, sådant kan vara avgörande.

Hur hanterar man mentalt tre förluster i rad?

Det är just att prata om hur man förlorar, och att man har en bra Corsi, har ett bra powerplay och bra boxplay och att man skapat mycket farliga lägen. Vi förlorar inte mot ett lag som får öppna målchanser utan att man har mycket bra att ta med sig. Däremot hade det kunnat rulla på med någon mer förlust och då kan det sätta sig i skallen. Man får jobba med de som ser ut att ha det jobbigt mentalt. Men vi har haft bra träningar sedan dess och så, så jag har inte varit speciellt orolig.

Vad gör ni bra och varför förlorar ni trots det?

Vi har en skridskostyrka i laget, vi har hög fart och sätter hård press på motståndarna. Vi ger motståndarna lite tid att skapa något kreativt. Det är sällan motståndarna kan spela sig till chanser utan det är mer att vi ger dom chanser då vi slarvar och det är det vi ska plocka bort. Vi har ett bra försvarsspel som kan bli ännu aggressivare och bättre. Vi har bra fart, är pigga och fräscha och när vi bygger upp vår fart är det få lag som kan hänga med och därifrån kan vi skapa chanser. Att vi ändå förlorar är små detaljer som gör. De tar ut målvakten i rätt läge, sedan något individuellt misstag i sudden. Samma i Dalenmatchen, det är två individuella misstag. Vi hänger ingen på grund av det, men vi drar lärdom av det och går vidare. Misstagen kommer, det gäller att göra färre och färre, då brukar det gå bra.

Är det några spelare du vill lyfta fram?

Jag tycker det är lite svårt att lyfta fram enskilda spelare, vi har varit ett kollektiv som jobbar oerhört hårt tillsammans. Alla formationer har gjort mål och alla formationer har inte släppt in så många. Vi har en fjärdeformation som jobbar oerhört hårt och får ner pucken i motståndarzonen hela tiden och jobbar där. Tredje får alltid långa anfall och är väldigt tunga att möta. Vi har också fått igång Liam Nilsson i andra, han har varit bra offensivt hela tiden men nu ligger han också bättre i försvarspositionen. Jeppe och Jidenius trivs bra tillsammans. I Lögdals frånvaro har Lukas Larsson gjort ett oerhört bra jobb och dessutom bidragit med mål och assist framåt och varit bidragande till att vi vinner. Fjellström vinner mycket puck efter avsluten vilket ger långa anfall och tröttar ut motståndarna. Söderlund kommer mer och mer, snart kommer han få pucken över mållinjen också. Han har växt som lagspelare, jobbar stenhårt i backcheckingen. Så forwards har varit jättebra. Backarna har jag provat lite olika formationer, jag satte bland annat ihop Aronsson och ”Björka” för att få ett väldigt starkt offensivt par som skapar ruggigt tryck, men jag har kanske inte fått den utväxlingen jag önskat. Simon och Granberg kommer in i det mer och mer, det är första säsongen som seniorer och det kommer att tid att komma in i det. Det tar ett tag att lära sig och misstag straffar sig direkt. Malmkvist är tillbaka nu och breddar laget. Collberg och Frick gör alltid det bra. Vi har en intressant trupp och en utväxling på laget mer och mer. Det kanske inte syns resultatmässigt, utan mer vad som händer på träning och i underliggande statistik. Lukas och Erik Olsson om några ska creddas. Laget har tagit ett stort kliv trots eller kanske tack förlusterna så tar vi kliv. Av förlusterna lär man sig och visar vad man är gjord av.

Om jag får be om dina synpunkter på tre spelare som jag tycker stuckit ut lite extra sedan senast så är det till att börja med Liam Nilsson. Vilken match han gör mot Skövde!

Ja vi blev av med förstacentern (Lögdal som var skadad, red anm) och helt plötsligt kliver Liam fram och leder laget. Det finns ännu mer att hämta där dessutom, det är en väldigt intressant spelare. Han skulle fortfarande behöva bli starkare på puck och jobba hårdare i skridskoåkningen, men annars är han en Eddie Davidsson i miniatyr. Det var också därför vi tog hit honom, han kan bli en Eddie 2.0 om han får lite mer tid på sig och får den utväxling man vill ha.

En andra spelare är Erik Olsson. Har du sett honom bättre?

Han hade någon säsong med mycket poäng, men det han levererar nu match efter match är det han tidigare gjort i sina toppar. Han har också spelat alla matcher, tidigare har han haft en del skador. Kan han hålla sig skadefri så gör han ett oerhört jobb i laget både med tacklingar och att gå i tung trafik. Det är också SHL-klass på backcheckingen. Hoppas han håller sig skadefri! Det kan också ha att göra med att i år är han satt i en checkingline, tidigare har jan varit i en mer producerande lina, men nu ska han jobba hårt och då kanske pressen på honom att producera släppt lite Då vågar han mer och då kan det lossna.

En sista spelare som hållit en grym klass är Tobias Björklund!

Ja han levererar på hög nivå under lång tid nu. Nu ska vi bara se till att han inte blir bekväm, utan sätter krav på sig själv att göra ett bra jobb. Men han har varit jättebra och har en nivå till ändå.

Om vi pratat om spelare som presterat bra så undrar man givetvis också vilka det finns mer att ta ut av?

Jag är så nöjd med hur hårt de jobbar och hur de underkastar sig jobbet i spelet utan puck. Du förlorar om du inte backcheckar, täcker skott, det är dom små detaljerna som gör det att man vinner. Vi har också en uppsida framåt som vi vet kommer leverera. Söderlund kommer det lossna för. Jesper Lindén gör ett jättebra jobb och har gjort 3 mål i powerplay, men det kommer att lossna för honom i spel 5 mot 5 snart också. Elgeståhl kommer det också att lossna för. Så de kommer att göra fler mål, sedan behöver dom inte göra mål varje match, det räcker att någon eller några gör mål med jämna mellanrum så vi gör 3 mål, för vi släpper inte fler än två max. Sedan har vi också en uppsida defensivt, boxplay kan bli bättre till exempel. Förut hade vi Filip Thörnqvist, en oerhört stark defensiv pjäs i boxplay och i slutet av matcherna. Vi hade också bröderna Engqvist som kanske var hela seriens bästa boxplayspelare. Där har vi lite att jobba med, det lär man sig inte över en natt. Att sticka fram en fotknöl i slutet eller täcka med en oskyddad arm eller med bröstkorgen. Man härdas inte över en natt, men vi gör så gott vi kan.

Nu väntar Surahammar imorgon, en match som många tar för givet är en match ni ska vinna rätt enkelt?

Jag höjer ett varningens finger för Surahammar, tittar man på deras matcher så har dom sex uddamålsförluster varav två i sudden. Två fyramålsförluster är de största förlusterna men oftast förlorar de bara med något mål, så förr eller senare vinner dom. Vi får hoppas att det inte blir mot oss. Förra säsongen vände vi ett underläge sent i sista perioden. Nu är dom dessutom ett hårt jobbande lag med Patrik Juhlin i spetsen och är ett bra lag. Vi vet vad som väntar, det blir ingen lätt match.

Vad kan du berätta om laget?

Vi har i stort sett fullt lag. ”Dogge” är tillbaka, Collberg är skadad men Malmkvist kommer in. Vi kommer förändra några små grejor, annars blir det samma lag som senast.

 

Ordförklaring: Corsi är hur stor andel av skotten laget har i spel 5 mot 5 och är ett mått som brukar anges som det kanske viktigaste måttet över hur bra ett lag presterar.

Av Krister Holm