Dramatik när BHF säkrade Play-offplats

Den sista omgången av AllEttan Norra spelades under lördagseftermiddagen. 4 lag inblandade i 2 streck hade många ögonen på. 2 av lagen var Borlänge och Enköping som dessutom möttes i den sista omgången i Borlänge ishall.

BHF låg på 7e plats inför avslutningen och hade chansen att nå topp 6 men samtidigt halka ner till plats 9 och missa slutspelet och säsongen skulle vara över. Enköping hade chansen vid vinst att undvika 9e platsen som man hade och ta sig in till play-in. Piteå hade 6e platsen och Kalix som låg 8a hade även dem chansen att nå topp 6 men samtidigt komma 9. Så att det var dramatiskt på förhand och att det skulle bli dramatik ända in i det sista var häftigt.

BHF öppnade matchen piggt och var hungriga. Kanske lite för hungrig var Alexander Pettersson som redan efter 3 minuter åkte på en 2+10 minuters utvisning och gästerna fick spela powerplay. BHF visade dock prov på ett bra boxplay och Enköping skapade inget avsevärt.

BHF hade därefter 2 raka powerplay som var rent ut sagt usla. Man tog sig knappt in den offensiva zonen. Utan det var i 5 mot 5 spelet som man fick Benjamin Johansson i Enköpings kasse att jobba.

 

Efter en mållös och relativt chanslös inledningsperiod skulle det bli bättre från båda laget i mittakten. Denna gång var det gästerna som öppnade friskast och testade Victor Eriksson i BHFs kasse.

11.43 in i mittakten så skulle dock matchens första mål falla. BHF vann pucken högt upp i banan och skaffade sig ett 2 mot 1 läge. Oliver Erixon lämnade över pucken till Adam Helldén som med ett direktskott satte 1-0 bakom Johansson och Helldéns första mål i BHF tröjan.

Bytet efter var Helldén ytterst nära att göra sitt andra också men Johansson gjorde en jätteräddning.

BHF hade innan perioden var över också ett skott som tog i målramen. Enköping fick också ett bra läge i slutskedet med Eriksson höll såhär långt nollan.

Inför den sista perioden så hade BHF klättrat upp på 6e platsen i tabellen då Piteå låg under hemma mot Östersund. Allt skulle dock ändras 5 minuter in i perioden. Efter en lite tilltrasslad situation framför BHFs mål hamnade pucken hos Ludvik Wallin som sprätte upp pucken i Erikssons vänstra kryss. I det läget var det istället Kalix som hade stora möjligheter att knipa en direktplats.

Efter målet såg BHF lite ängsliga ut. Enköping satte i en högre växel och skulle de ta ledningen var de ju helt plötsligt BHF som skulle missa avancemang. Victor Eriksson i BHFs mål fick spela sin bästa hockey och BHF gick inte framåt utan försökte försvara sitt oavgjorda resultat.

Anstormningen kom av sig lite drygt halvvägs in i perioden och det blev lite mer tillknäppt.

Gästerna gjorde ett sista försök att ta ledningen då man med knappt 2 minuter kvar plockade ut Benjamin Johansson och satsade med 6 utespelare då seger efter förlängning/straffar inte skulle räcka utan man var tvungen att gå för 3 poäng. Men BHF höll 1-1 perioden ut och Enköping hade spelat klart för säsongen.

Förlängning väntade och likaså uppe i Kalix. 1 mål låg Piteå under med så det hela skulle avgöras i förlängningsspelet. Vinner Kalix och BHF förlorar tar Kalix platsen. Vinner båda tar BHF platsen. Men kvitterar Piteå sin match mot Östersund är det dem som tar platsen.

 

BHF satsade framåt för att avgöra och ta chansen att nå topp 6. Man gick hårt för det och med 1.07 kvar att spela kunde kaptenen Patrick Elfsberg sätta dit 2-1 pucken och ett jublande hemmalag. Nu väntade dock de 5 sista minuterna mellan Piteå och Östersund. Hur slutade det då? Jo Östersund vann med 2-3 och det innebar att BHF klättrar upp på direktplatsen till play-offspel.

skott totalt 33-40 (12-6, 8-17, 9-16, 4-1)

utvisningar BHF 1×2 1×10 Enköping 2×2

domare Alexander Jidemo

BOR – ENK  (2-1) (swehockey.se)

 

Efter 18 spelade omgångar så slutar BHF till slut på en 6e plats med 22 inspelade poäng. Samma poäng hamnar Kalix och Piteå på men BHF tar plats 6 med bättre målskillnad och fler gjorda mål.

Boden säker seriesegrare och vidare också till play-off blev Hudiksvall, Forshaga, Teg, Östersund. Enköping och Hanviken tar de 2 sista platserna och har spelat klart för säsongen.

BHF kommer därmed spela play-off 1 och bli valda. Man startar 30e mars på hemmaplan. Lottningen avgörs söndagen den 28e mars.

Hela tabellen hittar ni här: ATG Allettan Norra | stats.swehockey.se