Kungligt drama i det sista Kirunaderbyt

Ett mål, ett mål! Mitt kungarike för ett mål!

Jacob Hansson hörde ropet – till slut. Med 36 sekunder kvar av det sista Kirunaderbyt kom kvitteringen till 1-1. Men AIF vann till slut i sudden death.

Apropå death. Kung Rickard III dog övergiven på slagfältet 1485.

Men Kiruna IF lever ännu i racet om Allettan.

 

Engelska kungar och 1400-tal. Vad är det för svammel att inleda ett hockeyreferat med?

Ja, det kan man fråga sig. Men det var känslan i den tredje perioden när Kiruna IF jagade en kvittering.

För höll man koll på de övriga matcherna insåg man hur otroligt, enormt, gigantisk viktigt ett enda mål var inför den sista omgången på sönag.

Kalix föll i Piteå. Teg brottade till slut ner Vännäs – och passerade därmed KIF i tabellen. Men så kom till slut det där målet.

Matias Mustonen till Simon Thyni till Jacob Hansson Geidon och direktskott. Inte ens den här gången hann otroliga Aleksanteri Heiskanen flytta över och rädda (det hade han gjort vid ett par tillfällen innan den här kvällen).

En livsviktig pinne var räddad ur avgrunden.

 

Om vi ska börja från början så var den första perioden jämn spelmässigt och slutade mållöst. Närmast att hitta nät var Philip Kemi med ett ribbskott i powerplay.

Piggast i KIF var Matias Mustonen. Han kastades in som center efter att coach Kim Sunna möblerat om i kedjorna. Med två sylvassa framspelningar borde han ha fått assistpoäng. Men varken den ena eller den andra gången lyckades Jacob Hansson få in pucken.

Han väntade länge med att göra mål.

 

AIF tog över tillställningen i den andra perioden. KIF hade det förtvivlat svårt att få igång sitt spel. Det såg krampaktigt och tungt ut och man får tacka Filip Eriksson i kassen för att det stod 0-0 inför den tredje.

Närmast i den här perioden att göra mål var Oskar Fredriksson. Han fintade bort Eriksson i målet men tappade pucken när nätet gapade vidöppet.

Där hade KIF tur.

Bästa kedjan hos de vita i den andra kvar Källström-Landström-Hagström. Trion var väldigt nära att göra 0-1, men då sidledsförflyttade sig Aleksanteri Heiskanen och gjorde en fantastisk parad.

Tråkigt nog fick Sebastian Kauppila en puck i ansiktet när AIF tryckte på i ett PP. Han utgick direkt och kom inte tillbaka. Vi hoppas att skadan inte är för allvarligt.

 

I den tredje perioden tog AIF ledningen. Joakim Nilsson snappade upp ett felpass, kom in i fart i KIF-zonen och sköt hårt.

Ledningen kändes logisk och rättvis. Kiruna IF spelade stundtals som om de åkte omkring på en hjortronmyr – med Kiirunavaara på sina axlar.

Inget verkade funka. Och länge såg det hopplöst ut.

 

Det var inte ett ishockeymål som kung Rickard skrek efter den där ödesdigra 22 augisti 1485 vid Bosworth Field.

Han ville ha en häst. Men han fick ingen.

Därmed blev han den siste ur huset York, när han avled övergiven av vänner och allierade.

Men målet i Lombia 7 december 2022 tände livsgnistan i KIF. Man släppte på tyglarna (!) och vågade mer. De vittröjade ägde pucken i stort sett i hela övertiden.

Med 36 sekunder kvar (igen!) fick Anton Tano det gyllene läget. Han kom fri med Heiskanen – som räddade!

Spelet vände och några sekunder senare kunde Viktor Burman sprätta derbysegern till Kiruna AIF.

Galet! Vilket kungligt drama inför de 1 001 åskådarna.

 

Därmed vann AIF det sista Kirunaderbyt. Det har ju kallats för det men det återstår väl att se vad som händer framöver. Klart är att Kiruna AIF inte fullföljer säsongen utan pausar hockeyverksamheten.

En omgång återstår för dem och för Kiruna IF.

Kalix hemma. KIF har, trots alla förluster på sistone, allt i egna händer.

Tre poäng då och Allettan är klar. Tack vare Jacob Hansson.

På söndag gäller följande:

En seger, en seger. Mitt kungarike för en seger!

 

Mattias Heikki