Nu blir Kirunas bortaresor långa

Flyg, bussar och matlådor.

Det är dags att skriva en av favoritartiklarna till sajten: Den om hur KIF reser i Allettan.

Spänn fast er. Det blir några mil i vinter i hockeyns tecken.

 

Att som reporter på hemsidan få ringa Kent Strandelin och surra resor är en höjdpunkt. Dels för att han är en trevlig gubbe att snacka med. Men framför allt: Samtalet innebär ju att KIF är ett Allettan-lag.

Ämnet är ju häftigt.

Lagen söderut tvingas plötsligt lyfta blicken och upptäcka att Sverige är ett avlångt land, att Norrland är stort och att Kiruna inte direkt ligger granne med Gävle.

Sundsvall då? Nej, inte ens i närheten.

Väsby och Lindlöven gjorde resan norrut förra helgen.

Lindlövens bussresa på söndagen sveptes in i ett Kiruanskt snöoväder. Därför blev man lite sena till matchen i Lombia. Men eftersom laget skulle flyga från Kiruna efter slutsignalen gick matchtiden inte att skjuta på.

Väsby var desto tuffare. De tog bussen tur och retur Uppland-Norrbotten.

Tråkigt nog träffades deras buss av ett isflak på vägen hem. Rutan sprack och man tvingades byta buss någonstans mellan Luleå och Piteå. Sedan följde ytterligare två bussbyten innan man var framme i Väsby vid 08.00 på måndagsmorgonen. Det eftersom en busschaffis ju inte får köra hur långt som helst utan att vila.

Vi lägger bort den skojfriska tonen i den här artikeln för en stund: Självklart är bussolyckor inget att raljera över och vi i KIF är så klart glada över att det gick så pass bra som det gjorde för våra kompisar från Väsby.

 

Nu åter till KIF:s resor.

Boden borta är ju vardagsmat. En busschaffis från Gruvstaden kan styra dit med förbundna ögon. Och hockeyspelarna känner till varenda tall längs med vägen. Så vanlig är den resan.

Men på fredag blir det mer avancerat. Reseledare Strandelin har schemat:

– Vi flyger på fredag. Vi får en slags salladslåda på bussen från Arlanda till Nyköping. Bussen släpper av oss i hallen där vi hänger av grejerna, käkar i hallen, sedan promenerar vi till hotell Scandic. På lördagen äter vi frukost på hotellet, promenerar till hallen och spelar match. Efter matchen får vi matlådor av Nyköping (lagen kör med matbyten med varandra), efter maten promenerar vi till hotellet och sover där. På söndagen hämtar bussen oss på hotellet. Vi svänger förbi hallen och hämtar utrustningen innan vi åker norrut mot Tyresö. Vi äter lunch på Scandic i Södertälje. Efter matchen mot Hanviken åker vi upp till Arlanda och sover på hotell där. Sedan flyger vi hem på måndag morgon, säger Kent Strandelin.

 

Puh, hängde ni med i det späckade mat och buss-schemat?

Det ser ungefär likadant ut under den sista helgen i januari. Då möter KIF Strömsbro och Hudiksvall.

Flyg till Arlanda på fredag, buss norrut till matcherna, buss söderut till flygplatsen och flyg hem igen på måndag morgon.

Den exakta matplanen frågade jag inte om. Den lär väl inte skilja sig jättemycket från långresan innan. Spelarna lär väl äta ungefär lika mycket även då.

 

Till det tredje flygäventyret ändras rutinerna något. KIF flyger ner på matchdagen 11 februari. Buss från Arlanda till Väsby för match (den kan flyttas till 17.00 just därför), boende och mat väntar sedan på Scandic intill hallen.

På söndagen går bussen från Väsby till Lindesberg. KIF stannar i Arboga och äter lunch.

Efter matchen i Lindehov går bussen till Arlanda. Flyget norrut lyfter sedan på måndag morgon.

 

Helgen 18 februari dammas matcherna mot Sundsvall och Piteå av. Då väntar en lång och skön bussresa till Sundsvall på fredagen. Match lördag. Buss till Övik för övernattning efter den. KIF söndagslunchar i Skellefteå på vägen till Piteå. Och efter matchen på söndagen är det bara att styra bussen norrut de sista, enkla milen hem.

Hur har det varit att få ihop reseschemat?

– Det har varit en utmaning eftersom det blir kort om tid. Thomas (Jatko) har ansvarat för alla flygbiljetter och har lagt ner ett jättejobb i det tysta med att ordna med allt, säger Kent Strandelin.

Bra jobbat. Glöm inget innan planet lyfter bara.

– Haha, det är ingen fara. Och om vi glömmer något löser det alltid sig.

Det är så det fungerar när en förening har ovärderliga eldsjälar: Saker och ting löser sig.

Därmed är KIF redo för de långa resorna i Allettan.

 

PS! Vi uppmanar alla KIF-supportar inom en rimlig radie (alltså 40 mil enkel väg…vi är ju Kirunabor) att komma till matcherna och stötta laget. Nyköping lördag, Tyresö söndag är det som gäller.

 

Mattias Heikki