Nyköpings häftiga värvning – Pontus Karlsson klar: ”Saknat en riktig förstecenter” * Fyra tunga namn in på bara några dagar

Nyköping har landat en tung värvning.

Pontus Karlsson, center som gjort 112 poäng på 146 seriematcher i ligan, är senaste namnet in i en trupp som stigit i kvalité rejält senaste dagarna.

– Hm, det börjar se rätt bra ut nu, säger Magnus Eriksson i sportrådet.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Så sent som i mitten på förra veckan såg Nyköpings trupp lite ihålig och tunn ut.

Det gör den inte längre.

NSK har fyllt på med klass gånger fyra.

  • Kaptenen Christian Axelsson, 30, förlängde kontraktet och forwarden går nu in på sjätte raka säsongen.
  • Centern Albin Kedbrant, 24, som anslöt från Nybro sent i vintras, gjorde samma sak dagen därpå.
  • Målvakten Daniel Fahlström, 27, som fick chansen i allsvenska Kristianstad i vintras, valde – kanske lite överraskande – att komma ”hem” till NSK och presenterades på fredagskvällen.
  • Och på måndagskvällen kom ett vasst nytillskott in i truppen: Pontus Karlsson, 25, med mängder av rutin från Hockeyettan och Väsby och en allsvensk säsong.

Fyra fina namn in på bara några dagar, alltså.

Magnus Eriksson i klubbens sportråd: 

– Vi kanske var lite senare ut i år med att presentera spelare, men det hänger också ihop lite med att vi gjorde ett tränarbyte. Björn (Olsson, som ersätter Filip Algeman) kom ju in i mitten på april och ville förstås ha insyn och överblick över truppbygget. Men man lär sig också, efter att ha jobbat med det här några år, att ha lite is i magen och inte bara lyssna på dom som ropar att ”det måste hända nåt”.

– Vi har haft läget under kontroll och nu tycker vi det börjar se bra ut, säger han till hockeyettan.se.

* Men att Fahlström kommer tillbaka var ändå en liten bomb?

– Det var egentligen inget vi gått och väntat på eller så, men vi har såklart haft lite kontakt. ”Fahla” var tydlig med att han ville vänta in andra anbud, men förra veckan träffades vi igen och då gick det snabbt. Han flyttar in i ett hus här nu och ja, det var väl helheten som passade in bäst.

* Vad säger Sebastian Wagner, som kanske hoppats ta förstapaden i vinter, nu då?

– Han har varit i den här situationen förr och har ju absolut visat att han att håller på den här nivån. Vi känner nu att vi har ett riktig starkt målvaktspar.

Pontus Karlsson är alltså senaste nytillskottet – och NSK har en tydlig plan här.

– Vi känner väl att vi saknat en riktig förstecenter sedan Alex (Levänen, den finske toppspelaren) lämnade och det har varit prio att ta in en sån. Vi har haft en dialog ett tag och det känns extra kul att vi lyckades lösa det här när vi vet att det var så många andra klubbar som var ute efter Pontus. Det är en ganska komplett spelare med offensiven som främsta vapen som vi får in.

Pontus Karlsson inledde förra säsongen i Wings, där han gjorde 17 poäng på 20 matcher, innan han värvades till Nybro i mitten på januari. Där var han skadedrabbad och spelade bara åtta matcher (sju poäng) i grundserien och fyra i slutspelet.

* Med tanke på senaste veckans transfernyheter – har ni en större spelarbudget jämfört med i fjol?

– Nja, vi ligger på ungefär samma. Det är tufft att få ihop det, vi hamnade ju i norra Allettan i våras och det var en rolig säsong, men det kostade såklart en hel del extra med alla resor. 

* Och det är Allettan – Nyköping kommer spela i östra serien enligt förslaget – som är ambitionen även den här säsongen?

– Det blir en tuff serie. Väsby är ju där, Huddinge gör en nysatsning, Hanviken ser starka ut i år igen…men, ja, vi ska ställa ut ett lag på isen som ska klara det, det är såklart förhoppningen.

NSK har nu två målvakter och 16 utespelare på avtal.

* Vad ska mer in i truppen då?

– Det finns lite luckor, det är väl en back till och ett par forwards som det är prio på nu. 

* Till sist: något nytt om Søren Dietz Larsen? 

– Han har varit tydlig med att han har siktet högre upp. Just nu är han lagd åt sidan, men skulle han inte få något så får vi se var det landar.

Søren Dietz Larsen har gjort 96 poäng (64+32) på 123 seriematcher för Segeltorp och Nyköping.

Text: PeO Larsson

***

Uppdaterad version:

Nyköping tar också in forwarden Hampus Engman, 21, som smällde in 31 mål på 38 matcher för Vänersborg i södra tvåan förra säsongen.

Nu hopppas NSK att han kan leverera även i Hockeyettan.

Hampus Engman, som spelat juniorhockey i både Brynäs och Leksand, är både stor (1.92) och tung (över 90 kilo).

– En spelartyp vi saknade förra säsongen. En forward som spelar enkelt, går rakt mot mål och som gärna använder sig av sin fysik, säger Magnus Eriksson i sportrådet till Södermanlands Nyheter.

Silly season-special i Hockeyettan våren 2023 * Klara övergångar * Förlängningar * Rykten