Veteranen klar för nionde raka säsongen hos Enköping

Han har mer än 450 spelade matcher i Hockeyettan och han har varit med och spelat upp Södertälje från ettan till Allsvenskan. På åtta säsonger har han också producerat över 200 poäng för Enköpings SK. Och nu är veteranen Daniel Andersson klar för sin nionde raka säsong hos Enköpings SK i Hockeyettan. 

Det är definitivt ingen duvunge som väljer att fortsätta en säsong till hos Enköpings SK.

Daniel Andersson, 30 år, har en diger meritlista från Hockeyettan i allmänhet och hos ESK i synnerhet. På 14 säsonger har han hunnit spela med Wings, Troja-Ljungby, Södertälje och Enköping och stått för totalt strax över 300 poäng, varav lite mer än 200 poäng är gjorda i ESK-dressen.

Och nu har forwarden alltså kritat på en förlängning med ESK, som nu bli hans nionde raka säsong i klubben.

— Kul att ha suget att fortsätta. Jag trivs bra i klubben, folket runt omkring laget och även många i laget. Det känns som hemma, menar den Järfällafostrade forwarden.

Med 14 säsonger i Hockeyettan är frågan såklart vilket som är det mest minnesvärda hittills?

— Spontant är ju avancemanget med Södertälje det mest minnesvärda. Samtidigt var det ju något som alla förväntade sig av laget, så jag vill nog lägga till en helt annan händelse som är minnesvärd men på ett helt annat sätt. Det var 2020 när vi hade direkt avgörande match hemma mot Hammarby vilket av oss och Hammarby som skulle skicks till negativa kvalserien och vi var tvungna att vinna med minst tre mål. Inför sista låg vi under med 2-1 men kunde vända och sätta 5-2 med bara några sekunder kvar, berättar ”Danne” – som själv stod för tre av målen i den matchen (läs om den matchen här >>)

Sen blev det ett tredje minne också.

— Ett annat kul minne var också när jag satte den avgörande straffen i min allra första hemmamatch med Troja/Ljungby inför 2000 personer på läktaren. Jag hade bara varit hos dem några dagar och bara hunnit spela en bortamatch någon dag innan. Det var på den tiden man var bra på att sätta straffar, skrattar Danne.

— Numera lägger jag nästan aldrig straffar. Nu ligger min styrka snarare i att ta bra beslut på isen och hålla en högre lägstanivå. Jag är mer smart i mitt spel och vilka beslut jag tar, jag är inte lika ivrig utan kan dra ner på tempot och gärna hitta en smart passning, förklarar Danne.

De senaste säsongerna har det gått trögt för Enköping och man har varit inblandade i bottenstriden flera gånger de senaste säsongerna, dock med att ha klarat sig från kvalet.

Vad krävs för att vända den negativa trenden?

— Klubben har väl kanske inte dom ekonomiska förutsättningarna att plocka in meriterade spelare, så vi måste istället få ihop ett lag där alla köper sin roll. Kriga för laget och acceptera den roll man får, träna hårdare och förtjäna sin istid, avslutar veteranen.

Hur går det för ESK den kommande säsongen då?

— Jag tror vi kommer höja oss, inte vara med ”racet” nedåt utan jag hoppas vi har något positivt att spel för i slutomgångarna, avslutar Danne.

 

Se ESK:s lagbygge 24/25 här >>

André Fredriksson räddar ESK:s kontrakt i Hockeyettan när han i avgörande matchen mot Hammarby sätter 5-2-målet med 14 sekunder kvar. Bakom honom firar Daniel Andersson, som gjorde tre av de fem målen i den matchen. Foto: Kent Lundqvist.