Väsby är klara för kvalserien

Väsby gjorde det. Laget tog tredje raka segern mot Halmstad och är därmed vidare till kvalserien mot Hockeyallsvenskan. En seger som laget framför allt ska tacka målvakt Linus Ryttar för. Han var enorm ikväll och höll kvar Väsby i mångt och mycket i matchen och sedan klev storskyttarna Tobias Liljendahl och Carl Wassenius fram och såg till att Väsby vann med uddamålet 3-2.

– Dålig första period. Vi sitter lite i bussen när dom samtidigt kommer ut starkt. Vi har också mycket BP. Längre matchen går kommer vi bättre och bättre in i matchen. Starkt att kunna vinna tre raka mot ett bra lag, säger tränare Jussi Salo.

Sällan har uttrycket, att sitta kvar i bussen, stämt så väl överens som det gjorde på Väsby i den första perioden borta mot Halmstad. Det var fullständigt uppåt väggarna svagt spel från Väsbys sida där hemmalaget under i princip hela perioden sköljde över Väsby.

Väsby kan tacka Linus Ryttar för att man överhuvudtaget var med i matchen efter överkörningen och där hemmalaget fick spela flera numerära överlägen varav ett i spel fem mot tre i hela två fulla minuter.

Men ska man ta med sig något positivt från perioden så var det ändå att spelet i numerärt underläge var lika bra som i söndags och det gjorde att utespelarna kunde hjälpa Ryttar på ett bra sätt runt kassen.

Mittakten började inte bättre för Väsbys del eftersom man, förutom att man drog på sig en utvisning för snack precis vid slutsignalen efter första, även drog på sig en andra utvisning minuten in i det överläget. Ännu en gång fick Väsby spela i tre mot fem men även denna gång grejade laget det kämpiga underläget. Men när Väsbys fjärde utspelare kom gick det inte längre att hålla tätt. Ett backskott från nära håll som var bra placerat och precis lade sig ovanför Ryttars utsträckta ben, gav Halmstad det så viktiga ledningsmålet i matchen.

Men målet väckte Väsby aningen som därefter tog för sig lite bättre. Det gav till slut en utvisning med sig och i det spelet visade laget upp fint spel. Chanser radades upp och till slut hittade Carl Wassenius fram med en passning till Tobias Liljendahl som lade pucken till rätta, väntade in skymningen från Filip Rydström, innan han vispade in kvitteringen i det bortre krysset.

Målet blev startskottet på den bästa sekvensen i matchen för Väsbys del där man tog över initiativet från hemmalaget i matchen. Framför allt var målskytten Tobias Liljendahl i ropet och var inblandad i det allra bästa som Väsby frestade hemmalagets målvakt med i perioden. Men han likt, Linus Ryttar tillhörde matchens förgrundsfigurer och såg till att matchen var alldeles oviss inför den sista perioden.

I det ovissa läget klev han fram igen – Tobias Liljendahl. Sex minuter in i tredje perioden stod Nicklas Nousiainen för en fin aktion och spelade fram pucken till en framför kassen, helt friståendes Liljendahl. Som inte gjorde något misstag utan vispade in pucken vid sidan om hemmamålvakten.

Men det blev inte segerpucken för Halmstad hade inte givit upp säsongen. De fick till ett längre anfall och efter att Väsby fått kämpa i egen zon tappade man markeringen framför mål och en styrning senare var Linus överlistad för andra gången i matchen.

Ännu en gång gick matchen in i ett ställningskrig där inga av lagen ville göra något misstag. Men just precis det stod hemmalaget för när drygt åtta minuter återstod av matchen. Ett uppspel gick galet. Det sköts rakt på egen spelare och sedan hamnade pucken helt till skänks till Carl Wassenius. Helt fel spelare att skänka pucken till för han var på alerten, placerade in 3-2 och Väsby var återigen i förarsätet i matchen.

Och den här gången släppte Väsby inte tillbaka hemmalaget i matchen igen. Genom hårt defensivt arbete och noggrant avvägda beslut såg man till att Halmstad inte bjöds på några fler farliga chanser i matchen.

Väsby red ut hemmalagets sista desperata försök och sedan var det bara att skrika ut ett segervrål, åka till Linus Ryttar och tacka för ett enormt spel och njuta av en i slutändan stark prestation som började i mörkaste moll men som slutade i härlig gnistrande dur.

Sammanfattningsvis så är det bara att lyfta på hatten till Väsby över en matchserie där man alltså slagit ut Halmstad Hammers i tre raka matcher. Det är inte många lag som vinner tre raka matcher men Väsby som ikväll började svagt och räddades av Linus Ryttar växte allt eftersom in i matchen och i slutändan gjorde man det tillräckligt bra för att ro hem segern.

Matchens spelare var helt klart Linus Ryttar. Han var muren i buren och den absolut största orsaken till att Väsby vann den tuffa matchen där hemmalaget bombarderade honom under den första perioden. Tre starka grisar tilldelas således Ryttar!

Två grisar ges till Tobias Liljendahl som verkligen var på hugget ikväll och som var den som skapade allra mest. Det var följaktligen helt logiskt att det var just Tobias som vände på matchen när han sköt in såväl kvitteringen som ledningen till 2-1.

Sista grisen ges till Elias Ewertzh som tillbaka från sin avstängning stod för en riktigt stark match där han verkligen använde sina kilon på absolut bästa sätt. Var ett kraftpaket i egen zon och var förutom det även trygg med puckbehandlingen och städade av många jobbiga situationer på ett väldigt bra sätt.

Men efter en prestation som denna ska så klart hela laget hyllas. Man vinner inte en matchserie med 3-0 i matcher om inte kollektivet kuggar i. Vi applåderar insatsen och ser nu fram emot Kvalserien till Hockeyallsvenskan som startar nästa torsdag den 30 mars.

Jag vill avslutningsvis tacka Halmstad Hammers för ett bra motstånd under tre matcher. Laget har kämpat väl och det har verkligen varit tuffa matcher där Väsbys lite bredare spets helt enkelt blivit avgörande.