Fullträffar avgjorde i toppmötet

Kvalserien lever i allra högsta grad för Brödernas/Väsby efter att laget ikväll vann toppmötet mot Kristianstad med 4-3 efter övertid. Två skottprojektiler satte såväl ton som punkt för matchen då Rasmus Sörgardt först smällde in 3-2 och där Fredrik Forsberg sedan utan pardon dunkade in segerpucken två minuter in i övertiden.

– Vi är under press. Kniven mot strupen och vi levererar en av säsongens bästa insatser. Starkt men nu läggs fokus mot Hudiksvall på torsdag, säger tränare André Smulter.

Det går väl inte att säga annat än att det till slut skipades rättvisa när Brödernas/Väsby dunkade in segerpucken och tog bonuspoängen vilket gör att kvalserien är absolut levande halvvägs in. Hemmalaget skapade mest, sköt flest och det gav till slut det resultat som önskades även fast laget var fasligt nära att till och med få med sig tre poäng från tillställningen.

Serieledande Kristianstad kom till matchen med sexton raka matcher utan förlust under ordinarie tid och visade ganska tydligt varför. De var lugna, kompakta och väldigt trygga i sitt spel och längst bakom stod inledningsvis en målvaktsfantom. Den ytterst rutinerade Wictor Ragnewall tog det mesta till en början för det var ett frejdigt och anfallshungrigt Brödernas/Väsby som tog ett tidigt kommando i matchen. Laget skapade en hel del men fick inte utdelning och istället kunde gästerna via sitt tredje avslut på mål, ta ledningen. Ett avslut som inte kändes helt otagbart för Victor Olsson och där pucken studsade på hans plock, flög upp högt i luften, och sedan trillade in bakom honom och in i målet.

Matchen jämnade sedan ut sig efter målet där Brödernas/Väsby hade mest offensiv zontid men där Kristianstad var väldigt vassa i sina omställningar. Victor Olsson tog mot slutet av perioden revansch på sig själv med en vass räddning när gästerna var nära en utökning efter ännu en spelvändning.

Mittakten blev den mest låsta perioden och gick ganska tidigt in i ett ställningskrig. Det krävdes ett offensivt fint initiativ av Jeremias Lindewall för att röra runt i Kristianstads försvarsmur vilket till slut skapade kvitteringen. Han tog ett halvt varv runt deras försvarare innan han fick iväg ett skott mot mål som en skymd målvakt inte kunde blockera. Pucken ramlade istället ut vid sidan och då vred sig Nicklas Nousiainen runt sin bevakare och kunde sedan raka in kvitteringen till 1-1.

Det blev istället i den sista perioden som det mesta och där även det bästa skedde och där publiken fick skåda fyra grant inskjutna mål.

Brödernas/Väsby satte återigen tonen och nu fick laget även med sig en ledning i matchen. I sitt tredje raka numerära överläge i matchen kom till slut en utdelning. Den, i sista perioden, så glödheta Carl Wassenius var det som tvingade gästerna att börja anfalla i matchen när han smällde in 2-1. Det efter ett skott lågt vid sidan om målvakten efter en fin framspelning av Fredrik Forsberg.

Men laget fick inte glädjas alltför länge av ledningen eftersom Kristianstad kvitterade till 2-2 mindre än tre minuter senare. Återigen var det en omställning som avslutades läckert med ett skott som från sidan borrade sig in i det bortre krysset.

Men inte ens minuten senare var Brödernas/Väsby tillbaka i förarsätet efter kanske säsongens kanon, signerad Rasmus Sörgardt. Efter en klockrent vunnen tekning av Filip Rydström och passning åt sidan från Anton Brandhammar fick Rasmus på en fantastisk fullträff. Som skjuten ur en kanon borrade sig pucken in i Ragnewalls vänstra kryss och det var ett mål som det inte går annat än applådera åt.

Brödernas/Väsby var sedan två brända frilägen från en seger och där Carl Wassenius var närmast att avgöra. Men hans briljanta dragning träffade dessvärre för hemmalagets del stolpen, när målvakten var helt ur spel.

Istället drog laget på sig en utvisning när mindre än fyra minuter återstod av matchen. Kristianstad visade då stor klass när de endast behövde sju sekunder på sig innan kvitteringen till 3-3 var ett faktum.

Matchen gick sedan till en oviss övertid och där gästerna klantade till ett byte och drog på sig en utvisning i samband med det. Det gav med sig det gyllene läget som matchen sedan avslutades i. Matchens gigant Rasmus Sörgardt hittade fram med en perfekt passning till Fredrik Forsberg som lät sitt fina skott tala för sig när han avgjorde matchen och stänkte in 4-3 till stort jubel i Renew Arena.

Sammanfattningsvis så var det en riktigt härlig kvalmatch som publiken fick njuta av och där Brödernas/Väsby nog gör en av säsongens bästa matcher. Förvisso bjöd laget på några försvarsmissar som kunde ha kostat men anfallsspelet fanns det verkligen inte mycket att klaga på när hela det offensiva registret rullades fram.

Rasmus Sörgardt var verkligen en gigant i hemmalaget ikväll. Stod för säsongens hårdaste avslut som gav 3-2 och spelade därefter fram till avgörandet som gav bonuspoängen. Bara det är värt tre grisar men även i övrigt var han stabil och dessutom såväl rörlig som stark i den egna zonen.

Två grisar tilldelas Carl Wassenius som verkligen klev fram i den sista perioden och bjöd på show. Dessutom var han väldigt nära att ge laget en seger efter full tid. Det om han ”bara” hade kunna trä in pucken, efter att han totalt lurat bort gästernas målvakt i friläget, mot slutet av matchen.

Sista grisen ges till Nicklas Nousiainen som var väldigt dominant i hemmalaget under matchens två första perioder då han tillsammans med sina kedjekamrater Lindewall och Nikko skapade väldigt mycket i offensiven.

Men hela laget ska så klart ha heder av denna härliga insats som förhoppningsvis ger rikligt med råg i ryggen när laget på torsdag tar bussen upp till Hälsingland för att där möta serietrean Hudiksvalls HC.