Intervju Kalmars nye back Lucas Frank: “Tufft att höra som 16-åring att man vägde för mycket”

Han var en stor backtalang – men också med ett växande problem utanför isen. 

Lucas Frank minns mötet som förändrade hans liv och som blev en väckarklocka.

– Det var rätt tufft att höra som 16-åring att man vägde för mycket, men i dag är jag mycket tacksam att jag fick hjälp att ta tag i det, säger Kalmars nyförvärv.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – highlights och silly season-nyheter HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Lucas Frank, 19, är en av alla spelare i ”nya” Kalmar HC, en back invärvad från Borås där han i fjol gjorde elva poäng på 27 matcher.

Nu är han redo att ta nästa steg i karriären.

– Det känns verkligen kanon här nere, det har överträffat mina förväntningar så här långt. Det känns verkligen som Kalmar är på väg mot en häftig resa och den vill jag vara med på, säger han.

Men resan dit han nu är har inte varit problemfri.

Lucas Frank var en stortalang och debuterade för Olofström i division två redan som 16-åring, gjorde fina 31 poäng på 34 matcher och spåddes en lysande framtid. 

Men det fanns ett problem.

Han vägde för mycket.

– Jag tänkte kanske inte så mycket på det själv, men kilona smög sig på liksom. Jag var småhungrig hela jäkla tiden, åt för mycket skräpmat och på fel tider på dygnet och när det var som värst vägde jag nog säkert 30 kilo för mycket.

* 30 kilo?!?

– Ja, så var det nog.

Hur berättar man det för en 16-åring som älskar sin hockey över allt annat? 

För Lucas Frank fanns hjälpen nära.

Olofströms dåvarande sportchef Kaj Torrika vågade ta snacket med sin backtalang.

– Hm, det är nog inte så lätt att säga till en 16-åring att han är överviktig. Men han sa det på ett bra sätt, förklarade hur det skulle gå till och vi gick igenom allt i lugn och ro och hur vi skulle lägga upp det, det var en process som startade då och som jag fortfarande jobbar med. Han fick mig att inse att jag faktiskt var överviktig och det är jag väldig tacksam över nu.

* Du har inga problem att prata om det nu?

– Nej, inte alls. Det kanske är fler som är i samma situation nu? Kanske kan man hjälpa nån att ta sig ur det?

Så han skippade skräpmaten, började äta mer hemmagjord mat och framförallt på mer regelbundna tider – och orkade därmed också öka träningsdosen.

Han värvades den våren (2019) till Karlskrona HK och motivationen att gå ned i vikt bara ökade.

  Jag tappade säkert 20 kilo den våren och sommaren och sedan dess har jag tappat fem-sex kilo till. Men den här är en process som fortgår hela tiden, som jag hela tiden tänker på. 

* Vad ligger matchvikten på i dag?

– Jag har inte riktig koll, men målvikten är 90 kilo, det är dit ned jag ska och de är nog nåt kilo kvar. Men samtidigt är det där en balans, jag måste ju äta ganska mycket för att orka träna så mycket som jag vill.

* Hur lever du nu? Kan du unnar dig snacks och sötsaker och en cola ibland?

– Absolut, det är också en del i detta. Det går inte att strypa allt, det gäller bara att hitta rätt balans i det här.

***

Nu – efter fjolåret där han tillhörde både KHK och Borås – är han alltså värvad till Kalmar HC för att ge stadga åt defensiven.

* Vad har du för krav och förväntningar på dig själv? 

– Det är att fortsätta spela mitt spel och våga göra det. Jag vet vad jag är bra på och vad jag måste förbättra.

* Har ni pratat om din roll i laget?

– Nja, inte direkt. Men det finns väl en anledning varför de tog hit mig, de vet ju hur jag är som spelare. Jag vill vara med och bidra, både framåt och bakåt. Jag är en offensiv back i grunden, men vill spela i defensiva former också, det är väl där jag känner att jag måste bli bättre.

Han flyttade ned i början av augusti och har, med undantag av en veckas vila för en skada på muskelfästet i en arm, kommit in bra i sin nya klubb och sin stad.

– Jag bor ganska nära hallen och det är nog tur det, jag hittar inte så bra här ännu, säger han och skrattar.

* Har du varit inne i nya hallen?

– Vi har varit inne på en rundtur och det såg riktigt häftigt ut. Planlösningen är intressant och jag tror det kan bli ett tryck där inne. Det känns spännande och lockande med nya hallen och det märks att det finns ett stort intresse runt hockeyn här nere.

Hallen är inte klar ännu, premiärmatchen spelas först 20 oktober mot KRIF – och därför inleder Kalmar HC södra serien med sex raka bortamatcher.

– Klart det blir en tuff start, så är det. Men vi kommer ju att spela väldigt mycket hemma senare i serien så vi får försöka se det som en fördel.

* Och målsättningen..?

– V har inte haft nåt lagmöte om det ännu, men det är klart att frågar du mig så i första hand  vill vi nå Allettan. Sen får vi ta det därifrån. Men södra serien ser ju ut att bli stentuff, vi måste prestera på topp varje match för att nå dit.

Text: PeO Larsson

KALLA FAKTA OM LUCAS FRANK

Namn: Lucas Frank. Ålder: 19. Familj: Pappa Daniel, mamma Cecilia, syster Felicia. Bor: Lägenhet i Kalmar tillsammans med flickvän. Jobb: deltid som elevassistent på en skola. Klubbar: Falköping-Olofström-Karlskrona-Borås-Kalmar (2021-) Aktuell: nyförvärv i Kalmar HC.

PREMIÄROMGÅNGEN I SÖDRA SERIEN:

Lördag 2 oktober: 

Tranås-Halmstad, Mörrum-Dalen (15.00), Nybro-Karlskrona (16.00).

Söndag 3 oktober: 

Vimmerby-Kalmar, Hanhals-KRIF (16.00).

Kalmars mardröm – målkungen missar hela 2021: “Var bedrövad”