Sura obesegrade genom kvalet efter seger mot Valbo

Surahammar vann kvalseriens avslutande match hemma mot Valbo med 6-3 och går därmed obesegrade genom kvalet och säkrar nytt kontrakt i Hockeyettan. Men gästerna gav oss en rätt bra fight ända in mot slutsignalen.

Avslutningen hemma i Surahallen var redan på förhand en fisljummen tillställning helt utan prestige eller nerv. Sura med säkrat kontrakt och gästerna helt utan chans att bli bästa tvåa i kvalserien. Men trots det så inledde åtminstone hemmalaget med lite glöd och det var uppenbart att Sura trots matchens obefintliga betydelse ändå ville avsluta säsongen med ett bra resultat. 1-0 kom redan efter knappt fyra minuter när Joel Hammarstedt gjorde sitt första a-lagsmål i Suratröjan på passning från Hampus Wallin. 2-0 kom dryga minuten senare när Oscar Forsman Larsson höll sig framme och rakade in pucken bakom Wilmer Bauman i Valbomålet.

3-0 satte Ludwig Månegarm innan Samuel Ander avslutade målskyttet i period 1 när han snyggt bröt in framför mål och lyfte upp pucken högt till 4-0. Känslan där och då var att Valbo givit upp. Därför var det lite uppfriskande när gästerna kom ut i mittperioden och spelade mer aggressivt med lite högre tempo än tidigare. Utdelningen kom också när Max Grundel petade in 4-1. Men när Julius Hollinder i Valbo visades ut bara minuten senare så satte Gusten Persson 5-1 för Sura.

Nu skulle det väl ändå dra iväg eller svalna av lite? Nej, gästerna krigade på och fick in både 5-2 och 5-3 innan periodpausen och hemmalagets spelare såg plötsligt lite oroliga ut. Skulle man återigen släppa upp sina motståndare trots en till synes kassaskåpssäker ledning? Nej då. Gästerna hade inte orken eller kvaliteten för att krypa närmare utan Sura kunde med ganska liten möda hålla undan, spela enkelt, ligga på kontring och mest bevaka läget. När gästerna sen tog ut målvakten i ett sista desperat försök att komma ikapp, ja då skrinnade Adam Karlsson loss på högerkanten och kunde spika igen Valbokistan med ett mål i tom bur.

Glada Suraspelare firade efter slutsignalen.

Det blev alltså ytterligare en seger för våra killar och ett positivt avslut på en säsong som andats både motvind och uppförsbacke. Grundserien riktigt svag, fortsättningsserien likaså. Däremot är man urstark i det ovissa kvalspelet. Man går ”rent” och vinner samtliga sina matcher och blir faktiskt det lag i hela Hockeyettankvalet som tar flest poäng. Det visar vilken karaktär och vilket hjärta det finns gruppen.

Nu får grabbarna lägga den här säsongen bakom sig, och föreningen med dess sportchef Jörgen Mähler får börja snickra på nästa säsongs trupp. Vilka ska vara kvar, vilka får gå, vilka ska in? Vem ska träna laget? Många frågor och få svar här och nu. Därför låter vi killarna suga på den här karamellen, njuta av stunden och fira ett framgångsrikt kval tillsammans med sina lagkamrater och ledarstab. Det är dom sannerligen värda.

Surahammars IF – Valbo HC 6-3 (4-0, 1-3, 1-0)
Skott: 48-29 (13-9, 19-9, 16-11)
Utv SUR: 1×2 min, VHC: 2×2. Min