Juniorverksamheten närmar sig A-laget!

Efter succén i J20 så belönades Nils Gunnarsson med ett A-lagskontrakt till kommande säsong. Vi tog ett snack med J20:s tränare Gustav Carlsson som var noga med att poängtera att Nils inte är den enda som kommer så chansen i A-laget i år.

 Ungdomsverksamheten i HC Dalen har tagit ett par rejäla kliv de senaste säsongerna. Dalens J20-lag tog till säsongen som kommer klivet upp till Elit. Gustav Carlsson, tränare i J20, ser fram emot utmaningen att få leda sina mannar på en nivå där dom hör hemma.

-Vi har haft en bra försäsong och har precis som A-laget tagit hjälp av Crossfit Södra Wättern och främst Daniel Josefsson som nu är assisterande tränare i A-laget. Det är han som gjort basupplägget där han hållit i ett pass och vi i det andra. Basgruppen har varit väldigt bra, men sen är det ju så att på grund av jobb så ser det lite annorlunda ut för resterande gång till gång, men de flesta har varit med och kört på väldigt bra.

”Behövs fler lag i en förening”

Att Dalens J20 tagit klivet upp i elit visar att klubben är på god väg med deras ungdomsverksamhet. Föreningen vill ta nästa kliv och på sikt få spelare upp till högsta nivå igen men för att kunna göra detta så krävs rätt förutsättningar för att föreningen ska kunna ha flera lag, istiderna är ett hinder för HC Dalen då alla lag ska försöka hitta istider.

-Man vet att det behövs fler lag i en förening och man behöver slussa spelare emellan, det är inget nytt i sig. Pelle Gustafsson har varit här längre än mig men när jag kom hit som spelare hade jag och Pelle ett år tillsammans. Då var det påtagligt vilket glapp det var mellan A-laget och J20, behövde vi låna in någon från J20 så var dom inte riktigt på den nivå som behövdes.

Det har alltid funnits ett sug för att bli tränare för Gustav och när han väl tog klivet in i båset så var det nya tider som genomsyrade Dalen som förening. Det fanns en målmedvetenhet och en röd tråd hos alla lag.

-Tanken att bli tränare har alltid funnits där och när jag väl blev det så var det ett väldigt tydligt mål från alla håll att vi dels skulle gå upp en serie men även fimpa glappet som fanns mellan oss och A-laget. Det är egentligen det som jag främst försökt bygga vidare på genom att ha en bra dialog med Pelle i A-laget.

Flera spelare kommer träna med A-laget i år

Nils Gunnarsson belönades med ett A-lagskontrakt till säsongen efter sin succé i J20. Men han är inte den enda som kommer få chansen i A-laget i år. Under säsongen som kommer så kommer Pelle Gustafsson ha flera juniorer som kör med A-laget.

-Det vi kommer göra i år är att flera juniorer kommer vara uppe och köra med oss. Förutom Nils Gunnarsson så kommer Martin Nilsen, Salim Ibrahim och Linus Agerlöv vara med och köra med A-laget.

Att flera spelare får chansen att träna med A-laget är positivt och det inger hopp hos spelarna i föreningen. En positivt neråtgående spiral där lagen lånar och provar spelare av varandra om dom visar på rätt kvaliteter. Men samtidigt så är det viktigt att drömmen om att få nå A-laget ska finnas hos alla spelare i Dalens olika lag.

-Vi hade flertalet spelare som tog stora kliv förra säsongen vilket är väldigt kul att se och att dom får chansen att vara med o köra med A-laget sprider sig på ett positivt sätt ner i åldrarna. Nu börjar det bära frukt men det viktigaste är ändå att ungdomarna alltid ska se att möjligheten att få spela i A-laget finns där. Ungdomsverksamheten ser väldigt bra ut och ska tas på allvar. Vilket detta verkligen är ett bevis på, avslutar J20s tränare Gustav Carlsson.

Piotr Arvidsson