“Känns oerhört bra att vara tillbaka hemma igen”

Han ledde laget från säsongen 2012/2013 och lämnade efter säsongen 2014/2015 för andra äventyr.

Sedan dess har han hunnit med en kort sväng i Tibro och även i lokalrivalen Mariestad där han inledde som J20 coach och sedermera fick ta klivet upp i A-laget när Skövde IK bekante Marcus Norell fick foten några omgångar in i Allettan 2018/2019. Förra säsongen tog jobbet för mycket tid och sedan dess har Fredrik Ljunggren längtat tillbaka till båset.

– Det är kul att vara tillbaka så klart. Jag och Anders hade en konversation om den kommande säsongen och det öppnade upp sig lite med jobb och liknande. Förra året så hade jag ingen möjlighet att hoppa på någonting, på grund av en annan arbetssituation, men nu har det lugnat ned sig igen så nu är jag tillbaka på mitt ordinarie jobb och då funkar det att leda ett lag på nytt, berättar Fredrik Ljunggren.

Han var, som tidigare nämnt i väg i grannklubben under en säsong och det ångrar han inte, även om han själv inte trodde att han skulle hamna där.

– Det var nyttigt att se några andra väggar även om det kanske var en klubb man kanske inte trodde att man skulle hamna i. Men det var kul att få se hur det var även där. Men det var nyttigt, så här i efterhand. Jag ångrar inte att jag gick dit, absolut inte, det var väldigt utvecklande på många sätt, jag har ju varit här i alla år, visst jag var i Tibro någon månad och jag har varit spelare där så där kände jag alla sen innan, men annars har jag alltid varit här så det kan vara bra att se sig om ibland, men nu är vi här och det känns oerhört bra, säger Fredrik.

Det har blivit några år som tränare för Fredrik med både juniorlag och A-lag och han har sånär klarat av alla utbildningar som finns.

– Jag har en kvar, ETU (Elittränarutbildning) men den är det uttagning till och det är rätt så svårt att komma in där. Jag har haft svårt att få ihop den med allt vid sidan om med jobb och familj. Jag försökte söka in det året jag inte hade något, men då kommer man inte in eftersom man inte har något lag, så då gick det inte, berättar Fredrik.

Du har en ny assisterande tränare i Jimmy Krusell, vad kan du säga om honom?

– Han har gjort en del säsonger här, både som A-pojk och som juniortränare så jag har haft koll på honom hela tiden och jag spelade även med honom i Tibro så vi känner varandra ganska bra tycker jag. Han brinner för hockeyn och precis som jag så utvecklas man hela tiden och det hoppas jag man alltid vill göra, annars är det inte så stor mening att hålla på. I Krusell tycker jag vi får en ledare med ett stort engagemang, förra säsongen satt han och åkte till Grästorp ett helt år, det gör man inte om man inte brinner för hockeyn.

Målvaktstränare, vem blir det?

– Vi ska ha en, jag vet att det är på gång men hur klart det är, det låter jag Anders berätta.

Om vi går över till lagbygget då, det saknas fortfarande några pjäser innan truppen är komplett, hur tycker du det ser ut?

– Jag tror nog att det kan vara så att det närmar sig. På målvaktssidan tycker jag att man kan komma ganska långt med en given etta och det kanske är bättre för deras utveckling men Fritz är ett bra komplement och han är duktig, sen om han blir tvåa det avvaktar vi lite med. Men två backar och en forward till ska in i varje fall, berättar Fredrik.

Många spelare har valt att stanna kvar i klubben till den kommande säsongen och det är Fredrik väldigt glad över.

– Jag är nöjd över att det är så många spelare som valt att stanna kvar, det är absolut inget fel på de som lämnat men jag tycker ändå att det är backsidan som vi har behövt se över. Sen har vi diskussioner jag och Anders om truppen. Vi har ett väldigt ungt lag men vi får in lite rutin i en sådan som Martin Olsson och han är en smart tvåvägscenter.

Sist du var här hade du också ett ungt lag att basa över och då tog ni er ändå till Allettan.

– Ja då hade vi ett väldigt ungt lag men vi fick ändå till en bra balans. Då var det annorlunda upplägg i ettan med att bara de fyra första gick till Allettan och i Allettan krävdes det att komma topp fyra de första två åren och topp fem sista säsongen för att få spela Playoff. Det var tuffare än dagens system där åtta av tio går till Playoff, och där var vi tyvärr inte nära, så där tycker jag det är bättre upplägg nu när det lever i stort sett in i sista omgången. Sen gillar jag Playoff-träd, det ger häftiga matcher och oavsett om du kommer åtta eller etta så är Playoffmatcher något som lever upp.

I år är det kvalificeringssäsong, där Hockeyettan ska bantas till 36 lag till nästa säsong, tankar?

– Det enda jag vet är att om det nu är så, så kommer det spetsa till Hockeyettan ordentligt. Hockeyettan är väldigt bred, det finns allt från de som lever mer eller mindre professionellt till de som inte får några ersättningar alls. Sen är det skillnader i ambitionsnivåer vilket gör att det kan bli svårt att få en 100% enad liga men det är klart det skulle spetsa till det och bli en riktigt häftig liga att spela i, säger Fredrik.

Så vad är målsättningen?

– Nummer ett är att vi ska ta oss till Allettan, dit vill vi givetvis. Att vara topp fem måste man sträva efter annars skulle det kännas jättekonstigt. Men vi har inte diskuterat det i laget än. Sen ska vi ta något steg upp från förra säsongen, både spel och resultatmässigt, men Allettan är första målet. När vi väl är där så ska vi kriga för att få spela Playoff, säger Fredrik.

Coronapandemin har brett ut sig över världen, hur påverkar det träningsverksamheten just nu?

– Egentligen är det väl bara våra styrkepass, rena gympass, som vi fått korrigera lite. Men om vi drar en normalvecka så kör vi snabbhet och spänst på måndagar, uthållighets/intervallpass på tisdagar. På onsdagar skulle vi kört styrka här uppe i Billingehov men den lokalen är stängd just nu, så då har vi delat in de i grupper om tre-fyra stycken så får de köra på gym själva. Sen får de rapportera in hur det gått. Torsdagar är vi ute och kör snabbhet, fredagar styrkepass med samma grupper, och sen ska de ut och jogga på helgen, så sex pass i veckan kör vi, berättar Fredrik.

Sex dagars träning för spelare som dessutom har ett jobb eller studier vid sidan av, det är ganska tufft kan jag tänka mig?

– Det är klart att det är tufft att träna sex dagar i veckan när man ska kombinera det med ett heltidsjobb men det är roligt att vi har så många på plats redan och har så många som är förankrade här i stan så det blir ett bra driv på träningarna på det viset. Vi har många egna produkter i truppen men också många lokala spelare, säger Fredrik.

De här restriktionerna påverkar alla på ett eller annat vis, finns det i bakhuvudet att det kanske inte blir någon säsong alls eller eventuellt spel inför tomma läktare?

– Man vet ju ingenting nu och det är klart man funderar på det, det är klart att det inte är samma sak, Skövde IK är en klubb med en bra och trogen publikskara med mycket folk på matcherna. Så det skulle vara tråkigt om det blir spel inför tomma läktare. Men förhoppningsvis kan det gå snabbt nu under sommaren. Men det är svårt att sia om. Det är lite spännande vad som händer med fotbollen, om de kommer igång med alla serier eller bara de högsta serierna. Vi får följa det och se hur det blir, säger Fredrik.

Hur går planerandet med matcher?

– Jag vet inte hur klara vi är men vi pratar väl om att ha en tre-fyra dubbelmöten, jag tror vi landar runt åtta-nio matcher på försäsongen.

När man sitter och pratar med en Ljunggren så är det svårt att inte fråga hur det är med Hasse? Han är trots allt en väldigt stor profil i Skövde IK kretsar. Hur mår han och vad gör han nu för tiden?

– Ja han har gjort några säsonger här, i massa olika roller. Just nu jobbar han på en projektanställning på förbundet med domarutredning och så. Det har han gjort ett tag, lite rekryteringsformer och så, berättar Fredrik.

Samtidigt som vi håller på att avsluta vår första intervju för säsongen väller spelare in i hopp om att hitta utrustning, det visar sig att den finns där den ska vara, på den stora isen och de förväntansfulla killarna får vackert traska ned för trappen på kansliet igen och ut dit materialet finns för att prova ut.

 

Kristoffer Bennemyr-Porath

Arkivbild: skovdeik.se