Rond ett till Väsby

Väsby tog hem första matchen i Semifinalserien när laget slog tillbaka Halmstad Hammers hemma med 3-1. Väsby kontrollerade matchen ganska stort i två perioder men Halmstad fick in en reducering i den sista och skapade nerv. Christian Hägg sköt dock Halmstads hopp i sank när han strax därefter satte 3-1 och sedan kontrollerade Väsby matchen ganska säkert in till mål.

-En tuff slutspelsmatch! Vi gör en bra insats arbetsmässigt och skulle ha kunnat göra några mål till. Vi skapar en hel del och är starka på puck. Bra att vinna första matchen i serien, säger tränare Jussi Salo.

Att Väsby hade haft arton matchfria dagar och därmed inte borde ha varit uppe i fullt matchtempo syntes inte alls efter nedsläpp. Istället var det ett väldigt laddat Väsby som klev ut på isen och man fick även en smakstart på matchen när Halmstad drog på sig en utvisning redan i matchens andra minut.

Väsby fick därmed sätta ton på matchen och även fast laget inte tog tillvara på överläget så kom det förlösande målet inte långt därefter. Väsby höll kvar ett offensivt tryck och sedan stod Adam Falk för några fina vickningar och vändningar innan han hittade fram till Calle Åsell som parkerade framför målvakten och med en backhand lobbade in ledningspucken för Väsby.

Med smakstarten i ryggen fortsatt Väsby att styra matchen och hade inte Halmstads målvakt storspelat hade nog ledningen varit större än ett mål när perioden gick till ända.

Halmstad som var väldigt försvarsinriktade hade egentligen endast ett farligt läge i perioden men den var desto farligare när en spelare efter en retur fick vidöppet mål men lyckades träffa stolpen.

Mittakten fick Väsby inleda i numerärt underläge men klarade av den på ett bra sätt och sedan tog det inte lång tid förrän Väsby stormade fram i ett tre mot en läge. Rätt spelare i form av Carl Wassenius hade pucken i omställningen och sedan var han kall nog att vänta ut målvakten innan han satte 2-0 via stolpen.

Andra perioden blev annars mer grinig där Halmstad försökte få Väsbys spel ur balans genom att spela mer fysiskt. Det slutade dock oftast med att man hamnade i utvisningsbåset och där Väsby fick spela i två numerära överlägen i perioden. Tempot i dessa var dock inte speciellt uppskruvat varför Halmstad klarade sina numerära underlägen relativt enkelt.

Väsby blev något slarvigare när Halmstad mest ställde upp och matchens tempo gick ner. Men när det var som mest stiltje i perioden kom en minut där i princip allt hände.

Väsby var nämligen först millimetrar från att sätta 3-0 när pucken dansade på mållinjen. Sedan vände spelet och Halmstad fick ett friläge. Linus Ryttar stod dock för en fin räddning och för ännu en när Halmstad strax därefter spelade sig fram till ännu ett läge.

Men det var i princip det enda som Halmstad kunde hota med i perioden där det mesta ändå hände från Väsby.

Väsby borde gått iväg ytterligare i målprotokollet sett till de chanser som laget vaskade fram. Erik Aterius missade bland annat öppet mål och dessutom styrde Victor Andersson, med ryggen vänd mot målet, pucken i ribban.

I den sista perioden var det ett mer offensivt Halmstad som behövde gå framåt för att ta ikapp Väsbys ledning. Laget fick också en väg in i matchen när Victor Gagic tog tillvara på ett bra anfall från Halmstads sida och där han smällde in reduceringen till 2-1.

Faktum var att laget strax därefter faktiskt även var snubblande när en kvittering till 2-2 efter att Väsby slarvat i egen zon och där endast en fin räddning från Linus Ryttar förhindrade det som skulle varit en minst sagt överraskande vändning på matchen.

Men ett härligt skott från Christian Hägg minuten senare där pucken gick stolpe in till 3-1 var förlösande för Väsbys del. Det kvävde den energin som gästerna precis fått och gav återigen den trygghet till Väsbys spel som under stora delar av matchen präglat matchen.

Väsby rodde sedan ut matchen på ett bra sätt och fick jubla inför en stor hemmapublik och ta ledningen i matchserien.

Sammanfattningsvis så gör Väsby på det stora hela en stabil insats och styr matchen under större delen av matchen. Det var egentligen avslutningarna som inte riktigt satt där de skulle där man bland annat träffade stolpen och ribban vid tre tillfällen. Hade effektiviteten varit lite vassare skulle det inte behövt bli så pass nervigt i matchen som det blev efter att Halmstad reducerade i den sista perioden.

Carl Wassenius inledde kvalspelet på i princip samma sätt som han spelat under hela säsongen med stort spel och stor lurighet med pucken. Ledde Väsbys vassaste formation för kvällen och satte snyggt Väsbys andra mål i matchen. Tre grisar tilldelas således ”Wasse”!

Två grisar ges till kämpen Calle Åsell som inför matchen lovade att leda laget och det var precis det som han också gjorde. Satte Väsby i förarsätet när han slog in ledningspucken i matchens fjärde minut och var en ribbträff från att utöka ledningen i den första perioden.

Sista grisen ges till Nicklas Nousiainen som även han var på ett sprudlande härligt humör och rev upp stora står i Halmstads lag tack vare sin härliga fart.

I övrigt var det en stark laginsats där som låg bakom segern där alla verkligen gjorde sitt till segern.

Ett stort tack även till den härliga publiken som jag hoppas kommer tillbaka även under söndagseftermiddagen då rond två går av stapeln.