Ronny Svensson är Kvällens Goisare mot Eskilstuna Linden imorgon!

Kvällens Goisare i den viktiga matchen mot Eskilstuna Linden imorgon är ingen mindre än Ronny Svensson, 68. Ronny är en av de bästa backarna som någonsin dragit på sig Mörrumströjan, kanske den allra bästa. Han kom till Goiset från Tingsryd sommaren 1977 och var med och förde upp klubben till division 1 efter ett oförglömligt kvaldrama mot Tranås 1979.

Ronny själv har dock bara vaga minnen av den tredje matchen.

”Ja, jag kommer tyvärr inte ihåg något speciellt från själva matchen. Men det var tre jämna matcher. Vi förlorade den första hemma med uddamålet och vann som bekant i sudden borta. Sedan blev det 4-2 i den avgörande matchen inför en mer än fullsatt Jössarink. Det är utan tvekan mitt bästa minne i Mörrum. Vi firade segern ganska rejält, bland annat hemma hos lagledaren Bert Nilsson”.

Ronny lämnade Mörrum för HV71, som då spelade i division 1. Han hade enligt många bedömare platsat i vilket Elitserielag som helst. Tyvärr blev det aldrig något spel i Elitserien, men det var ytterst nära. Och det var faktiskt Ronny själv som tackade nej.

Ronny var bara tjänstledig från sitt jobb som elektriker vid Karlshamns lasarett när han flyttade till Jönköping. När tjänstledigheten gick ut hade HV71 inte lyckats hitta ett liknande jobb, så Ronny och hans fru flyttade tillbaka till Mörrum. Bara en kort tid senare hade dock HV, som året därpå gick upp i Elitserien, fixat ett jobb. Ronny sa dock nej. Han ville inte flytta igen. Istället blev det spel i Tingsryd.

Vilken är den bäste spelare du någonsin spelat med?

”Det får bli Kenneth Ekman i Tingsryd, han hade allt. Kanske framförallt skridskoåkningen och speluppfattningen. Han är även en fantastisk människa. Han tackade oftast nej till spel i Tre Kronor eftersom han hade egen målerifirma. Men han var med i OS i Sapporo 1972″.

Ronny spelade 1972-1975 60 matcher med Tingsryd i landets högsta serie, som fram till just 1975 var division 1. Den legendariske tränaren Des Moroney har sagt följande om Ronny Svensson:

”Om han hade satsat stenhårt hade han garanterat gjort succé i NHL. Där borta betalar man vad som helst för den typ av ishockeyback som Ronny Svensson är.”

Börje Salming är stor och stark, men han har inte alls samma speluppfattning som Ronny Svensson”.

Även om Ronny kommer från Tingsryd, och avslutade den aktiva karriären i Tingsryd 1988, så var det i Mörrum han bosatte sig och blev kvar. Han bildade familj och hade nära till jobbet i Karlshamn. Han spelade också 15 år i Goisets veteranlag innan det var dags att definitivt lägga skridskorna på hyllan.

Imorgon från 18.00 kan ni träffa Ronny Svensson – med tröja #7 – utanför Jössarinken. Han kommer att hälsa publiken välkommen, dela ut programblad och snacka gamla hockeyminnen.

Biljetter till matchen mot Eskilstuna Linden köper du HÄR.