”Skapat en miljö som gör att de vill vara här” * Förlängt med 17 spelare – hela toppkedjan stannar * Jonas Lindström om lagbygget och hemvävda satsningen

Han började sitt nya jobb med en roster som gapade tom.

Nu, efter en intensiv vår och med massvis av viktiga förlängningar och ett välmeriterat nytillskott i helgen, är nästan Jonas Lindström klar med sitt första lagbygge.

Här möter ni Sundsvalls Hockeys tränare och nye sportsligt ansvarige i en intervju.

– Jag tror faktiskt inte vi hade byggt annorlunda även om vi haft en stor pengapåse, säger han bland annat.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Jonas Lindström behöver ingen närmare beskrivning för er som har koll på Hockeyettan.

Som spelare gjorde han 15 raka säsonger i ligan – de flesta som en nyckelcenter i Hudiksvall – och landade på exakt 500 poäng på 540 seriematcher.

Direkt efter att ha avslutat den egna karriären klev han in i båset i Sundsvall Hockey och i höst går han in på sin fjärde säsong som huvudansvarig.

Men det är en stor skillnad mot tidigare säsonger.

Lindström, 37, är efter att Alexander Steen hoppat av nu också sportsligt ansvarig för A-laget.

– Det var något jag själv ville. I och med att Alexander inte är sportchef längre så ville jag vara högst delaktig till att fortsätta bygga laget. Jag vill fortsätta bygga truppen med stora delar av de vi har haft under de här två säsongerna och fortsätta jobba med de killarna, sa han in intervju med Sundsvalls Tidning när det blev klart.

Och ja, jo, vi kan väl säga att det är check på den punkten.

Under våren har Lindström förlängt med 17 (!) spelare från fjolårets trupp.

– Ja, det är precis som vi vill ha det. Det har fallit ifrån några, men i stort sett alla har velat vara kvar och det är ett gott betyg till föreningen, säger han till hockeyettan.se

Han pekar på en punkt en punkt som han tror är extra viktig. 

– Vi är inte en klubb som kan erbjuda höga löner och träningar på dagtid, utan de flesta av våra spelare jobbar fulltid och sen är det träning och matcher på det. Det är tufft, men vi känner och tror att vi har skapat en miljö som gör att grabbarna vill vara här.

Han lägger till:

– Och jag tror faktiskt inte vi hade byggt annorlunda även om vi haft en stor pengapåse. Vi vet att vi inte kan mäta oss med Hudiksvall eller en del av söderlagen ekonomiskt så vi har byggt på unga killar och spelare från närområdet eller som har anknytning till stan. De har spelat ihop i många år och det ger en sammanhållning och lagkänsla som jag tror är väldigt viktig. Att vi satsar på unga killar med ambitioner och sen försöka krydda det med en eller ett par spelare med lite mer rutin och erfarenhet. Det är en filosofi vi har och jobbar efter och värderar högt.

Bland annat har Lindström lyckats förlänga med hela fjolårets toppkedja.

Sebastian Kaijser, Johan Lindholm och Filip Wiberg gjorde tillsammans 118 poäng i seriespelet och alla blir nu kvar, trots locktoner från andra klubbar.

– Jättekul att alla tre valde att stanna, dom har visat upp ett stort hjärta för klubben. Offensivt var de ju vår bästa kedja och vi är förstås nöjda att alla tre är kvar, säger Lindström.

Och i helgen landade Sundsvall meriterade Jesper Dahlroth med massor av rutin från SHL och HockeyAllsvenskan. 

– Vi hade en dialog redan i fjol, men då fick vi inte till det. Den här gången passade det bättre. Hans sambo kommer härifrån så det gjorde det lite lättare för oss.

* Vad kommer han betyda för er?

— Vi får in en väldigt stabil back som spelat på en hög nivå i många år. Vi kommer kanske inte få några spektakulära saker av honom, men vi vet att han kommer göra rätt för sig varje byte. En back med ett bra förstapass, bra fysik och spelar med stort mod.

Och nu är det inte många pusselbitar kvar i lagbygget. 

– Jag är snart färdig. Till midsommar ska truppen nog vara klar för i juli tänkte jag nog försöka ta lite semester…

Lindström har, förutom de dubbla rollerna i Sundsvall, också kvar sitt ordinarie jobb som avdelningschef på Ocab.

* Blir det inte tufft med dubbla jobb? Hur får du tiden att räcka till?

– Jag har egentligen tre jobb, jag är ju småbarnspappa också, säger han och skrattar.

Där får familjen Lindström ändå bra avlastning.

– Det är lite trixande ibland, men vi har snälla far- och morföräldrar som ställer upp och hjälper till mycket. Så det brukar gå ihop, sa han till Sundsvall Tidning i våras.

Och på den sportsliga sidan finns det en sportgrupp – med Tommy Stenqvist, Mattias Månsson, Thomas Steen, Johan Thelin, Olle Alvebjörk och Sebastian Falk – som är med och backar upp huvudtränaren.

– De gör ett hästjobb både för mig och grabbarna. Vi gör mycket tillsammans och dessutom finns ju Alexander Steen fortfarande bara ett samtal bort. Han har hjälpt mig mycket den här våren, så det känns tryggt att kunna fråga honom ibland.

Sundsvall – som nått semifinal i slutspelet två år i rad – samlas 2 augusti och går på is 5 augusti.

Men Jonas Lindström vill inte sätta några konkreta mål inför 24/25.

– Vår målsättning är att bli bättre varje dag och göra det vi tror på, träna bra, spela med mod, ta hand och ställa upp för varandra. Och allt grundar sig i att vi skapar en miljö där vi tycker det är roligt att komma till hallen. Sen hur långt det tar oss får ni se.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: 15 frågor till Johan Lindholm

Silly season-special i Hockeyettan våren 2024 * Klara övergångar * Förlängningar * Häng med i senaste surret!