Poängkungen har vuxit i kostymen

Växa in i Hockeyettan-kostymen?

Inga problem för William Otter.

Åka 216 mil i buss?

– Det kan vara problematiskt att hitta ett skönt sätt att sova på, men det brukar vara ganska lugnt ändå, summerar den 197 centimeter långe KIF-forwarden.

 

Ja, det blev de två samtalsämnena när hemsidan ringde upp Kirunas succéforward. Vi börjar väl med hockeyettan-kostymen. För den fyller har han lyckats fylla ut under sin första säsong i sin nya, högre hockeyomgivning.

Sex mål, 16 assist har det blivit på 26 matcher. Det hissar upp Otter i poängtopp i den interna poängligan.

– Det är så klart roligt att det har gått bra. Jag sa det vid något tidigare tillfälle att jag har känt att jag har mer att ge och jag tycker att jag visade det mot P iteå, säger 23-åringen.

 

Ja, verkligen. Otter spelade fram till tre av målen när KIF vann med 5-4 efter straffar.

Första målet var mest lite retur-brunk framför målet. Men de andra två passningspoängen var urläckra.

Om Hampus Hagströms 2-2 säger han så här:

– Jag såg ”Hagge” i ögonvrån någonstans och hittade fram till honom så han fick ett friläge. Han är en av de spelarna i laget som täcker mest skott så det var kul för honom att få göra sitt första mål. Det var han värd, säger Otter.

Om 3-2 säger han så här:

– Det var ett flygande anfall. Jag och Martin Söderberg kom två mot en och jag fick fram en flippmacka till honom och han avslutade snyggt.

 

Efter segern var KIF-tränaren Robert Lahti närmast lyrisk över sina spelares insats. Han menade att laget gick genom eld för att vinna matchen.

Elden bestod i det här fallet bland annat av boxplay i mängder, efter en del hårda utvisningar och ett tufft bortdömt 2-0-mål.

– Ja, vi fick lite tveksamma domslut emot här och var. Men jag tycker att vi löste situationerna också, vi spelade väldigt bra i boxplay.

Håller du med om att ni har något speciellt i det här laget?

– Ja, det gör jag. Vi är verkligen ett lag som jobbar tillsammans varje match. Det är grejen med KIF. Vi är en lagmaskin där alla behövs på alla positioner. Det var viktigt att vi fick med oss extrapoängen. Vi hade någon enstaka period där vi hade en dipp i matchen men överlag tycker jag att vi var bättre än Piteå, helt klart.

När de egna individuella prestationerna kommer på tal verkar ödmjuke William Otter inte ha lika lätt att plocka fram de stora orden. Hemsidan får ”pressa” honom lite…

– Personligen tycker jag att det kändes bra även i Borlängematchen. Jag var på hugget hela tiden och tog kampen. Jag spelade mer fysiskt och då kom allt det andra automatiskt också.

 

Tre raka hemmamatcher byts nu ut mot tre raka borta.

Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt, som barnvisan säger. Och på fredag morgon rullar KIF ut från Lombia klockan 07.00. Första destination: Hudiksvall, 94 fyra mil rakt söderut.

– Vi kommer att åka buss hela dagen. Men det brukar vara lugnt ändå. Vi stannar och käkar lunch och har lite andra småstopp.

Vad gör du på bussen?

– Jag har med mig telefonen och datorn för att fördriva tiden. Man kanske inte sitter och snackar med folk en hel bussresa men lite grann blir det så klart.

Du är lång, är det ett problem?

– Haha, ja på bussen är det det. Man hittar ingen jätteskön ställning om man ska sova så det kan bli problematiskt.

Hur löser du det?

– Man får lägga sig så gott det går. Men jag tycker ändå inte att bortaresorna känns så långa ändå. Det finns så mycket man kan göra på bussen så de går ganska snabbt.

 

Innan flytten norrut spelade William Otter för Farsta i fyra säsonger. Division två blev Hockeyettan. Och resemässigt spelar han numera också i en helt annan liga.

Enligt honom var den längsta bortamatchen förra säsongen en timme lång, enkelt väg.

En timme? Då har Kirunabussen knappt nått Gällivare.

Kiruna-Hudiksvall-Östersund-Umeå-Kiruna. Den roadtrippen som Kiruna står inför är 216 mil lång.

Och förutom att åka buss ska man spela tre matcher.

– Det blir en bra start på roadtrippen eftersom vi börjar med det bästa laget först (serieledande Hudiksvall). Det gäller att vara taggade till hundra procent. Vi har goda chanser att skaka om dem. Det visade vi mot Borlänge och Väsby som ligger tvåa och trea i tabellen.

På söndag väntar Östersund och på tisdag Teg.

Ser man till tabellen så blir matchen i Umeå ruggigt viktig…

– Absolut. När vi har mött Teg så tycker jag att vi har känts starkare fysiskt. Jag tycker att vi har bra koll på Teg och den matchen ska vinna. Senast på bortaplan ledde vi med 3-1 i tredje. Det gäller för oss att klara av att stänga matcher när vi leder. Att spela mer disciplinerat, säger William Otter.

 

Mattias Heikki