Mörrum Hockey har Sveriges bästa powerplay

Mörrum Hockey kämpar på alla fronter.

I tabellen har laget det tufft och vid sidan av isen slåss föreningen för att överleva ekonomiskt. Men en sak är klubben bättre på än både Frölunda, Skellefteå och Karlskrona HK. Inom detta område finns det faktiskt inte ett enda lag i de högre serierna i hela Sverige som slår Mörrum Hockey.

Vi snackar powerplay.

”Nu ska vi bara börja vinna lite matcher också”, säger Marcus Paulsson.

Köp biljett till Mörrum-Huddinge på söndag!

Otaliga är gångerna genom årens lopp som publiken i Jössarinken suckat över hemmalagets bedrövliga powerplay. Men nu, plötsligt, fungerar saker och ting på ett nästan övernaturligt sätt. Mörrum, tillsammans med Segeltorp (!), gör mål på drygt fyra av tio 5 mot 4-läge. Det ska jämföras med SHLs bästa lag, Oskarshamn, som snittar 29.13 och Björklöven i Hockeyallsvenskan som ligger på 32.11.

Framförallt är det powerplayfemman med Pålle, Khalid Ibrahim, tvillingarna Fridén och Isak Ask som producerat massor av mål.

<

strong>Så vad har hänt med Mörrum i Vårserien?

”Att svara på varför ett pp fungerar är nästan lika svårt som att svara på varför det inte fungerar. Jag tror det handlar mycket om självförtroende. Vi fick igång powerplayspelet direkt i den nya serien. Vi har inte ändrat någonting i sättet att träna pp, det har sett likadant ut hela säsongen”, säger tränaren Thomas Engman.

”Vi har flera olika alternativ, vilket gör det svårt för motståndarna. Det är inte bara Marcus som kan avsluta. Khalid är också duktig på det. Och tvillingarna. Jag tycker faktiskt att vi skulle ha kunnat göra ännu flera mål, men vi har en tendens att passa runt pucken lite för mycket”.

Marcus Paulsson har spelat tusentals pp i sin karriär, men även han har svårt att sätta fingret på vad som generellt är den enskilt viktigaste punkten för att få framgång i spelet i numerärt överläge.

”Pucktempot är dock viktigt. Det gäller att få pucken att gå. Framförallt när boxplay-spelarna är pigga. Man vill få försvararna att behöva flytta på sig. Efter en stund brukar spelet börja öppna upp sig och då kommer lägena. Individuell skicklighet är också viktig. Som hos tvillingarna, som är suveräna på att bära in pucken i anfallszonen. Sedan är det viktigt att veta var på isen lagkompisarna finns. Att vinna andrapuckarna efter skott är a och o, och då gäller det att kunna lägga passningarna rätt”.

Pålle håller med Thomas Engman i analysen att det kunde ha blivit ännu flera mål.

”Vi har slutat tveka, vi har en plan. Vi i vårt pp snackar mycket inför och under träningarna hur vi vill göra. Vi försöker ta många skott, men absolut, vi hade kunnat skjuta ännu mer!”

POWERPLAY-TOPPEN

SHL
IK Oskarshamn 29.13
Växjö Lakers 26.47

Hockeyallsvenskan
IF Björklöven 32.11
Mora IK 29.90

Allettan Norra
Bodens IK 36.84
Nyköping SK 28.57

Allettan Södra
Troja 37.50
Kalmar 36.36

Ettan Norra Vår
Vallentuna HF 36.84
Enköpings SK 20.0

Ettan Södra Vår
Mörrums Gois IK 40.91
Segeltorps IF 40.91
Huddinge IK 33.33

Foto: Martin Eriksson/Brahe Media