Edwin backar inte för en ny roll

Edwin Hansson, 22, började säsongen som center – men har plötsligt fått en ny roll.

På två träningar förvandlades han till back.

”Jag har alltid haft ett defensivt tänk och pappa har alltid tyckt att jag skulle passa som back, så när jag fick frågan så kände jag mest att jag måste ta vara på möjligheten och testa”.

Söndag: Biljetter till Mörrum-Tyringe

Pappa i det här fallet är Joakim, som har nio säsonger och 249 matcher i A-laget för Mörrum Hockey på meritlistan.

Det var efter bortamatchen mot Kristianstad, där Edwin inte spelade på grund av skadekänning, som Richard Melkersson och de andra i tränarteamet satte sig ned med #15. De frågade vad Edwin hade för tankar kring att spela back. Han funderade över natten och bestämde sig för att testa.

”De hade inte frågat om de inte hade trott att jag var kapabel”, säger Edwin, som fick två träningar på sig innan det var dags för nedsläpp i hemmamatchen mot Troja.

Han gjorde en mycket stabil insats bredvid jobbarkompisen på Ryds Bilglas, Linus Björk, och med lite tur hade Mörrum snuvat Troja på poäng. Derbyt mot Krif i fredags blev en upprepning: stabilt spel av Edwin och nära poäng för Goiset.

Vad är det svåraste med att spela back?

”Helt klart gap-control, att kunna möta snabba forwards i baklängesåkningen. Man vill ju inte att de bara åker förbi i full fart. Jag har fått några tips av Linus, han tycker det är bättre att ha marginal, att ligga lite längre ifrån än vad som kanske egentligen är nödvändigt. För att vara på den säkra sidan”.

Vad är roligast: att spela center eller back?

”Det är roligt på två helt olika sätt, det går inte att säga varken det ena eller andra. Men som center är man förstås mera delaktig i spelet över hela banan”.

Nu väntar Karlskrona HK på bortaplan i ett nytt derby. Ingen förväntar sig något annat än en klar hemmaseger.

”Det gäller att se till vår egen prestation i första hand. Inte titta för mycket på motståndet. Vi vet att de kommer att köra hårt, men vi ska chocka dem och köra ännu hårdare”.

Mörrum var i en liknande situation förra året när man mötte KHK på bortaplan. Goiset var uträknat, inte bara på isen, utan framförallt som förening. Läget var nattsvart och många tvivlade på om klubben ens skulle överleva.

Goiset svarade i detta utsatta läge för den kanske bästa insatsen på flera år. Laget bars fram av en stor klack, vann matchen, snuvade KHK på seriesegern och – det viktigaste av allt – tände åter ett hopp hos Mörrums supportrar.

”Jag tror absolut att vi har en chans även i år. Vi har haft en tids ledigt nu, och kunnat komma ifrån hockeyn lite. Det har gett energi. Jag hoppas det kommer lika många Goisare till Karlskrona även den här gången. Stödet från läktarna betyder oerhört mycket, man får så mycket med sig”, säger Edwin.

Hur ser du på fortsättningen av säsongen?

”Vi har bara blivit bättre och bättre den senaste tiden. Det gäller bara att rida vidare på den vågen. Förhoppningsvis kan vi få något med oss också. Det krävs inte mycket nu, vi är på gång med någonting bra”.