Kvalhjälten Mats Bergqvist är Kvällens Goisare mot Tyringe imorgon

Kvällens Goisare mot Tyringe på söndag är ingen mindre än självaste kvalhjälten himself: Mats Bergqvist, 64.

Mats sköt ett legendariskt mål mot Tranås i mars 1979 och banade väg för Mörrums alla framgångar i division 1 och Allsvenskan. Han kommer förstås ihåg sudden-målet väldigt väl, men det är faktiskt ett annat minne som etsat sig fast ännu hårdare.

För att vinna serien, och få ett gynnsammare kvalprogram, var Mörrum tvunget att ta minst en poäng borta mot Tyringe i näst sista omgången, och sedan besegra Vimmerby hemma i Jössarinken.

”Det stod 3-3 med några minuter kvar. Då gör Tyringe 4-3 och ridån går ner. Men sedan, med kanske en och en halv minut kvar, lyckas vi kvittera. Det blir förstås vild glädje. Vi tror att vi har fixat en poäng. Då gör Tyringe 5-4. Det återstår inte mer än 30 sekunder av matchen. Det är osannolikt, det känns kört”.

”Men sedan, med 17 sekunder kvar, slår Tyringe en icing och vi får nedsläpp i deras zon. Jag brukade alltid teka, men den här gången kom Janne Larsson fram och sa att han kunde ta tekningen. Han och Tord (Larsson) hade en specialare på gång. De sa åt mig att ställa mig nånstans bara. Jag vet inte riktigt vad som hände, men plötsligt var Tord fri och satte pucken i krysset, som han alltid gjorde.”

Några dagar senare besegrade Mörrum Vimmerby med 16-3 och resten är historia, som det brukar heta.

Mats Bergqvist växte upp på Hagtornsvägen och hade väldigt nära till Jössa. Där tillbringande han nästan all vaken tid. När A-laget tränade på den stora rinken, brukade Mats åka omkring på den lilla och försöka göra samma övningar som de stora grabbarna.

”Ja, det blev väldigt många timmar på Jössa. Farsan frågade en gång om han skulle flytta upp sängen också”, säger Mats som idag driver ett eget företag – Berkas Allservice – och hjälper till med diverse saker, som snickeri, gräsklippning och snöskottning.

Dramatiken som avslutade säsongen 1978/79 är välbekant. Däremot inte dramatiken som föregick just det spelåret.

”Laget hade en liten aktivitet i Elleholm som avslutade försäsongen. På andra sidan viken kom två ryttare och skulle ta vägen genom vassen. En av hästarna gick ned sig i gyttjan och höll på att drunkna. Vi var väl fyra-fem man kvar som kunde vada ut och hjälpa hästen att hålla huvudet över ytan. Det var fruktansvärt kallt och det dröjde länge innan en bonde kunde komma med ett rep och hjälpa hästen upp. När vi cyklade därifrån så frös vi något enormt. Då kom bonden ut och stoppade oss och frågade om han fick bjuda på något varmt som tack för hjälpen. Sedan blev vi sittande hos honom i flera timmar och blev väldigt ”varma”…

På söndag från 15.00 kommer Mats att finnas på plats utanför Jössarinken och dela ut programblad, hälsa välkommen och snacka gamla minnen med den som vill.

Biljetter till matchen, som börjar 16.00, köper du HÄR.