Fredagsläsning: Kapten Christian Axelsson

Nu är det inte långt kvar innan Lenny Erikssons manskap skrinnar ut för den första seriematchen under säsongen 2020/21. Segeltorps IF väntar på bortaplan under söndagen och lagbygget kompletterades i veckan med tre färska påskrifter. Den blivande ledaren i det bygget är lagkapten Christian Axelsson som avslutar serien med fredagsläsning. God läsning!

 

Du går in på din tredje säsong i Nyköping. Vad gör att du trivs så bra i staden och i klubben och som gjort att du stannat en säsong till?

-Ja det stämmer, redan från början fick jag en bra känsla när jag kom hit. Det är och har varit bra killar i laget och bra folk runt omkring i organisationen vilket gjorde det enkelt för mig att komma in i grejerna. Jag har också min familj nere i Norrköping så det är skönt att det finns nära. Jag har ett bra jobb vid sidan av hockeyn som jag trivs med och så har jag träffat min flickvän här i Nyköping så det är väl helheten som gjorde valet relativt enkelt.

 

För oss Nyköpings SK på nära håll är du en spelare som verkligen kan spela var- och när som helst (Powerplay, boxplay, offensiv zon och defensiv zon) men vad skulle du säga är din favorit roll? Hur beskriver du den “perfekta” rollen för just dig?

Jag skulle säga att jag är en tvåvägsspelare som gillar att vara kreativ men tar även jobbet som kanske går mer obemärkt förbi.

Jag gillar att bidra och försöker att leda med exempel. Tycker väl att min spelförståelse är min främsta egenskap även om det inte alltid handlar om att spela fram pucken eller att lirka upp den i krysset, utan att försöka underlätta för dom jag spelar med.

 

Du kommer för första gången bära ett “K” på bröstet i NSK-tröjan. Hur är din känsla att få det förtroendet? Kommer det bli någon skillnad mot att inte bära det?

-Det känns förstås som en stor ära och det ska bli kul att få bära det ansvaret. Jag kommer nog inte att ändra så mycket från föregående säsonger utan leda genom mina aktioner på isen och mana på gubbarna efter min bästa förmåga. Och den största skillnaden är nog att jag inte längre behöver ha munkavel gentemot domarna.

 

Hur vill du som kapten sätta just din karaktär på laget? Vad vill du att supportrar och utomstående publik ska uppleva Nyköping 2020/21?

-Precis som jag sa så vill jag leda laget genom att föregå med gott exempel och kan inte kräva mer av någon annan än vad jag kräver av mig själv. Jag vill att vi ska vara ett lag som uppträdet med en hög lägstanivå så att även när vi inte “har våran dag” så ska vi kunna vara nyttiga och ge oss själva chans att vinna matcherna. På så sätt kan supportrarna kan se att vi alltid ger dom 100% och därför hoppas vi att dom stöttar oss i både med- och motgång. 

 

Antii Koponen är kvar från förra året men nygamla (för den äldre publiken) Lenny Eriksson har kommit in som ny huvudtränare. Vilken känsla och beskrivning har om den nya tränarduon som leder laget? 

-Jag tycker dom kompletterar varandra väldigt bra. Lenny har mängder av rutin och erfarenhet som blir viktigt för oss i år med ett så pass ungt lag som vi har. Antii har ett väldigt fint öga för detaljer som kommer kunna hjälpa oss att finslipa vår spelidé under resans gång. Den kombinationen kommer ge oss en trygghet som lär bli en nyckel för hur framgångsrika vi kommer bli i år.

 

Om man kollar individuellt på dig har du stadigt producerat poäng under säsongerna här. Vad är din styrka till att producera så pass med poäng?

-Det är nog en kombination av en bra spelförståelse och att jag försöker så ofta som möjligt att komma in i dom obekväma ytorna framför mål där man är obekväm för motståndarna, där man skymmer och skapar farligheter för mig själv och för medspelarna. 

 

En som du producerat mycket poäng med och som du hade extra god kemi med har försvunnit i form av Simon Rodling. Finns det någon i dagens lag du känner kan växa ut till en ny radarpartner, en offensivt bidragande kraft?

-Ja men precis, det var förstås tråkigt för vi hade en bra kemi mellan oss både på och vid sidan av isen. Men det är väldigt kul att Turbo-Birk (John Moberg) är tillbaka i år! Jag spelade en del med honom under mitt första år här i Nyköping och jag tror att vi kommer hitta en finfin kemi i år igen. Jag ska försöka öppna upp ytor för honom i år, för får en ett skärs försprång så är det nog ingen i Hockeyettan som kommer ikapp honom. Sen avslutade jag ju förra säsongen med Ivarsson-Hamberg så vi hittar varandra väldigt bra också.

 

Till sist, vad vill du och övriga laget ge för avslutande hälsning till publiken på Rosvalla inför säsongspremiären?

-Jag och resten av hela laget hoppas ju såklart att det snart kommer släppas in mer publik och då vill vi såklart se och höra våra supportrar så vi kan få det där extra lyftet hemma på Rosvalla!

 

Väl mött!