Summering av grundserien och framåtblick!

Foto: Lasse Jansson

Nyköpings Sportklubb tackar samtliga spelare, ledare, funktionärer, sponsorer och supportrar grundserien 2020 och önskar er en fortsatt god jul och ett gott slut på året 2020. I och med den starka segern i tisdags borta mot Hanviken avslutades grundseriespelet för NSK´s del, och i och med detta kan vi summera grundserien 2020.

 

Inför grundserien 2020 återvände Lenny Eriksson som huvudtränare för NSK. Lenny, som har en framgångsrik historia i Nyköping, fick i uppdrag att tillsammans med övriga i sportgruppen bygga om efter ett lag som tagit sig till Playoff 1 för första gången sedan återkomsten till ATG Hockeyettan. På grund av läget i omvärlden fick man göra detta med en betydligt skralare budget än tidigare och i samförstånd ville man också göra det med en betydligt mer regionalt präglad trupp. Flera spelare som räknats som tongivande försvann från Nyköping och in har betydligt mer oprövade spelare kommit in, men som besitter en hög potential. Vid sin sida har Lenny haft Antti Koponen som förlängde sitt kontrakt från förra säsongen.

 

I mål har duon Daniel Fahlström och Sebastian Wagner delat på målväktarsysslan där bägge två fanns med under fjolårssäsongen, även om Wagner mest tillhörde vårt J20-lag förra säsongen. Och målvakterna är nog den lagdel som varit bäst i NSK för under långa stunder av grundserien har man varit en av hela seriens bästa målvaktspar och tillslut landar man på fina 90,98% i räddningsprocent (just nu den tredje bästa) och i snitt 3.29mål/match. Av våra 22 matcher har Daniel Fahlström vaktat målet i 17 stycken matcher och det är i stor utsträckning hans siffror som imponerar mest då han med 92,69% – 2.7 insläppta mål/match är den målvakten som har tredje bäst siffror i ATG Hockeyettan Östra.

 

På backsidan fanns Daniel Ohlsson, Albin Nordvall och Robin Axbom kvar från fjolåret, Emil Karlsson återvände från ett års skadefrånvaro, Isak Sandström, Charlie Björlin och Tim Thorsén värvades in utifrån samt att Adam Malm och Adam Wagner belönades med varsitt A-lagskontrakt från spel i J20. Det är Robin Axbom som har levererat flest poäng av backarna då han med sina 14 poäng (5+9) är näst bäst i hela NSK.

Albin Nordvall har varit skadad under hela grundserien och statusen är fortsatt osäker där, Charlie Björlin har lämnat klubben samtidigt som William Malmia lånades in under slutet av serien medans övriga av backarna har sina största förtjänster utanför poängproduktionen.

 

På forwardssidan har Albin Ivarsson-Hamberg och Christian Axelsson stannat från fjolåret och förärats med varsin kaptensbokstav på tröjan. Dessutom har Oscar Skiöld, Oliwer Stensson, Adam By och Martin Tyllander stannat kvar i Nyköping.

Utifrån har David Ojamäe, Isak Dahlin, Daniel Bergqvist, och Viktor Johansson värvats in plus att John Moberg återvände till NSK efter en utflykt till södra Sverige. Cornelis Cilthe återvände även han från Huddinge.

Tyvärr har skador präglat forwardssidan under hela säsongen, till skillnad från backarna som varit hyfsat intakt fram till slutet av serien, men det är Albin Ivarsson-Hamberg som varit bäst i sin poängproduktion med 16 poäng (4+12). Innan sin skada har John Moberg snittat knappt en poäng per match, 13 poäng på 14 matcher (5+8) och hade inte en hjärnskakning stoppat John kan vi tänka oss att produktionen fortsatt i samma takt. Kapten Christian Axelsson har taktat igång mot slutet av serien efter sin skada under försäsongen och tillslut landar vår kapten på 12 poäng (8+4). Siffror som är exakt likadana som David Ojamäe´s som också svarade för 12 poäng och 8 gjorda mål vilket gör att duon vinner den interna skytteligan.

 

Som lag har NSK genomgående haft ett av seriens bästa boxplay och tillslut hamnar den procentsatsen på att NSK klarar 81,01% av sina boxplay som man ådöms emot sig. Om man vänder på numerären har tyvärr NSK ett av seriens mest ihåliga powerplay då man i skrivande stund delar antalet insläppta mål i PP med Hammarby som också dom släppt in 6 mål i eget PP-spel. Framåt tar Nyköping tillvara på 16,85% av dom powerplay som man får med sig vilket just nu är fjärde sämst i serien.

Under juluppehållet kan vi tänka oss att duo Eriksson/Koponen kommer nöta powerplay och det övriga offensiva spelet, för att den största anledningen till att NSK inte har tagit fler poäng är i stora delar ett svagt powerplay och ett ineffektivt anfallsspel. Nyköping är med knappa marginaler mot sämsta laget Sollentuna, det näst sämsta laget på att göra mål på dom skotten som man avlossar mot motståndarnas mål (7,97% av skotten på mål går i mål).

Och i skrivande stund är det bara Hammarby som inte gjort fler mål än vad NSK har gjort under säsongen.

 

Målet med att ha fler spelare från Nyköping med omnejd har verkligen uppfyllts och sportgruppen har gjort ett målmedvetet jobb på denna punkt.

Av truppen som använts under året (enstaka J20-spelare är ej inkluderade) har 8 spelare Nyköping som sin moderklubb, räknar vi in övriga Södermanland är 13 spelare från regionen och med Norrköping är 15 spelare från närområdet. Dessutom tycker undertecknad att Daniel Fahlström, John Moberg och Oscar Skiöld har en lokal förankring i olika former, så årets truppbygge har verkligen rätten att kalla sig själv för ett lokalt bygge av lokalt rotade spelare.

 

Förutsättningarna för den kommande vårserien är följande:

Startdatum är osäkert än så länge p.g.a dom uppskjutna matcherna och det övriga nationella läget som råder, men vi ber er hålla utkik på våra sociala medier för information så fort den finns tillgänglig.

Tack vare den avslutande segern mot Hanviken kommer NSK att gå in i serien med 4 bonuspoäng som baserar sig på sluttabellen av grundserien.

Vårserien spelas i 18 omgångar där vinnaren av serien belönas med vidare spel i playoff 1 medans det i år preliminärt är fyra lag som ska kvala sig kvar i ATG Hockeyettan (Covid 19 har dock satt stopp för Div2 vilket gör kvalet mycket osäkert).

 

Med summeringen av grundserien blickar nu Nyköpings Sportklubb fram mot ett nytt år och nya möjligheter. Gott nytt år önskar vi er alla!