Intervju med kapten Axelsson!

Inför årets säsong utsåg den nya tränarduon Eriksson/Koponen Christian Axelsson till ny lagkapten för Nyköpings Sportklubb. Efter att ha genomgått en operation under försäsongen kom kaptenen in i spelet ju längre säsongen led och med sin rutin har Axelsson varit en viktig kugge i laget, som hoppas att vårserien slutar på samma sätt som förra året.

Foto: Lasse Jansson

Först och främst måste jag fråga hur julfirandet såg ut ett sådant här annorlunda år?

-Ja precis. Julfirandet blev lite annorlunda i år precis som det blev för alla andra. Man försökte dela upp det mer så det inte blev för många vid samma tillfälle, men ändå att man fick träffa familjen trots omständigheterna. Och självklart välbehövlig vila så batterierna är återladdade.

 

Blev det hårdkörning på julbordet med fler tillfällen för mat istället i år med andra ord?

-Ja men det blev god mat i överflöd istället i år så nu ska det bli skönt att få komma ut på isen igen och åka av sig lite, haha!

 

Om vi fokuserar på det hockeymässiga nu istället. Du gick in i säsongen nyopererad som såg ut att hämma dig. Hur har säsongen varit för egen del upplever du?

-Som du säger så blev det förstås en tuff intåg på säsongen där jag kom ifrån en operation som gjorde att jag inte fick en ordentlig försäsong som jag brukar. Jag har väl i stort sett spelat under hela läkeprocessen vilket gjort att rehaben har tagit längre tid jämfört om jag hade vilat som man kanske ska. 

 

Hur har rehabprocessen gått till?

-Det är ständig kommunikation med sjukgymnasten och att man själv försöker lyssna på kroppen när den behöver återhämtning, men jag känner att det går åt rätt håll och det känns bättre och bättre så förhoppningsvis kan jag toppa formen när det blir som viktigast! 

 

För första gången haft ett C på bröstet. Har det påverkat dig och ditt spel på något annorlunda sätt?

-Nej generellt sett kan jag inte påstå att det är något annorlunda. Jag försöker fokusera på att göra rätt saker och därigenom visa vägen. Att jag är en av de äldre (näst äldst red. anm) gör nog också att man pratar med dom yngre killarna om den rutin som man har samlat på sig genom åren.

 

Ni, precis som flera andra lag, fick stänga ned verksamheten på grund av Covid-19-utbrott. Oroar det er att spela med riskerna som det faktiskt innebär att möta lag från andra städer och regioner?

-Jag tror att precis som alla andra lag och sporter, så försöker vi att koncentrera oss på dom sakerna som vi kan påverka och vi håller oss till dom rekommendationerna som vi finns och litar på dessa tills något annat framkommer. 

Och när det väl är match så fokuserar vi spelare oss inte på något annat än uppgiften som väntar, på matchen som stundar och hur vi ska göra för att vi ska gå vinnande ur den. 

 

Inför säsongen var målet att ta sig till Allettan, även om det hade varit en överprestation. Är det enligt er spelare ett misslyckande att ni missade Allettan?

-Vi alla har hela tiden vetat om att vi är ett ungt lag som troligtvis inte är lika slagkraftigt som topplagen på pappret i den östra serien men vi vet också att det inte finns något lag som vi INTE kan tävla mot. Det viktigaste har hela säsongen varit att fokusera på vår egna process och vad vi ska göra för att bli bättre under den här resan som vi är ute på. Såklart finns det matcher och insatser som vi själva inte känner att vi kommit upp i nivå och det vet vi har kostat poäng.
Men när vi har spelat som vi ska och som vi har kommit överens om så har vi också gett oss själva en chans att vinna matcherna. Tyvärr är det så att vi inte lyckats att få med oss, att karva ur, poäng och segrar från vissa av dom matcherna där vi har förtjänat det och då blir det svårt att sno åt sig en plats i Allettan. Men fokus är och har alltid varit framåt och nu är allas fokus på den kommande fortsättningsserien där vi ska göra allt vi kan för att gå vidare precis som vi gjorde förra året.

 

Utifrån sett fanns en period mot slutet av serien där spelet var riktigt bra. Vad ska vi ta med oss för nycklar därifrån in i vårserien som föll på plats?

-Exakt, vi hade en period där vi spelade en väldigt bra och strukturerad hockey men som sagt så hade vi svårt att få med oss välförtjänta poäng och segrar. 

Allihopa har ju självklart en starkt tillit till Fahla därbak i kassen, att han ger oss andra en chans att vinna varje kväll, som också kommer bli viktig känsla att ha med sig i serien. 

 

Och följdfrågan blir då vad vi måste slipa till och förbättras för att vi ska nå en playoff-plats?

-Vi hade lite för dålig utdelning framåt på våra målchanser som vi skapade och ett sviktande powerplay som gjorde att vi inte fick med oss det vi ville. Det är saker som vi jobbar på stenhårt i vår vardag och som vi hoppas och tror ska lyfta här framöver. 

Och självklart ska och måste vi ta med oss det disciplinerade försvarsspelet och det hårda arbetet som vi la ned för varandra.

Men så länge som vi skapar lägen framåt är jag säker på att puckarna kommer börja trilla in i vår favör mer frekvent och då tror jag att vi har en STOR chans att knipa playoff-platsen.

 

Slutligen, vad är kravet som ni spelare vill att soffsupportrarna ska ha på er in i vårserien?

-Vi vill såklart att ni soffsupportrar ska städja oss på dom sätt som ni kan. Följa matcherna via streams, köpa biljetter och komma med uppmuntrande ord så ska vi spelare lova er att vi försöker vinna varje match på vårt sätt. Ni ska alltid kräva att vi tävlar därute på isen och att vi ger allt och sen hur långt det räcker får helt enkelt tiden utvisa.

 

Vi tackar er supportrar för 2020 och med kapten Axelsson och även senare tränare Lenny Eriksson kommer vi att ladda upp för vårserien 2021 som fortsatt är utan startdatum.

Väl mött!