Konflikten – nya matcher som begärts att flyttas * Så säger tävlingsnämden * Möte mellan förbundet och RF i dag

Ny vecka.

Och fler flyttade matcher.

– Vi spelar gärna mot Boden om de ansluter sig fullt ut till ligan, säger Piteås vice ordförande Ove Marklund.

I dag ska RF och Svenska Ishockeyförbundet träffas för att försöka reda ut det låsta läget.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Konflikten mellan klubbarna i ligan och Karlskrona HK och Boden – som vill sända sina hemmamatcher på egen plattform – går nu in på andra veckan.

Övriga 38 klubbar sänder, efter ett centralt avtal som ligan tecknat, via Hockeyettan Play och de 38 klubbarna som är solidariska och följer ingångna avtal och tävlingsbestämmelser drabbas ekonomiskt varje gång Boden och eller KHK inte sänder via Hockeyettan Play.

Det har fått till följd att lagen i södra och norra serien begär, via SIF, att deras bortamatcher mot Boden och KHK ska flyttas fram.

Hittills har tre matcher (Boden-Örnsköldsvik, KHK-Mörrum och KHK-Vimmerby) flyttats fram.

De ärendena ligger nu hos Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, som tar in yttranden från både hemma- och bortalag.

Samtliga matcher är nu ett ärende hos tävlingsnämden.

– Efter det kommer tävlingsnämnden sätta sig ned och titta på det. Förhoppningsvis kommer vi ha underlag för att kunna fatta ett beslut, säger tävlingsnämndens ordförande Jonas Sandberg till Dagens Vimmerby.

Vad det kan handla om för beslut kan inte Sandberg säga.

– Jag kan inte yttra mig om det innan jag fått underlagen. Allt styrs från våra tävlingsbestämmelser och vår regelbok, men vi måste titta på ärenden var för sig, säger han till Dagens Vimmerby.

Det är heller inte heller klart när ett beslut kommer.

– Jag kan inte säga någon tid. Vi vill komma till skott snabbt, men vi vill också komma till rätt beslut och ha rätt underlag så fort som möjligt.

KHK skriver, på sin hemsida, att de yrkar på att resultatet i matchen mot Mörrum ska fastställas till 5–0. De kräver också ekonomisk kompensation på över en halv miljon kronor i uteblivna kostnader och intäkter. 

***

Boden ska enligt schemat spela hemma både onsdag och fredag, men både Kalix och Piteå har begärt att de matcherna ska flyttas.

– Vi har begärt matchflytt, Boden har sagt nej men vi har sagt att vi vill avvakta och flytta fram matchen till allting är löst i frågan. Vi kommer inte åka och spela på onsdag, säger Kalix klubbchef Niklas Dahl till NSD.

Boden skriver på sin hemsida att de inte godkänner matchflytten mot Kalix och att de kommer – om Kalix uteblir från match – lämna in en anmälan till SIF:s tävlingsnämnd för ”felaktigt uteblivande från utsatt match”.

På fredag ska, enligt schemat, Piteå åka till Björknäshallen i Boden. 

Det kommer de inte göra, om inte en lösning i konflikten nås innan dess.

– Nej. Men vi spelar gärna mot Boden om de ansluter sig fullt ut till ligan, säger vice ordföranden Ove Marklund till Piteå-Tidningen.

Samma besked kommer från alla klubbarna i norra serien.

– Alla klubbar är överens om den hållningen. Boden har krävt tillägg i avtalet så att deras stöd från Hockeyettan ska vara högre än andra klubbars. Och det kan ju inte accepteras, säger Marklund till PT.

Boden skrev, i augusti 2018, på ett avtal med Hockeyettan AB om att upplåta rättigheterna för ljud och bild till Hockeyettan och förband sig samtidigt att sända sina matcher på plattformen hos streamingpartnern StayLive.

Avtalets giltighet har fastslagits 5 november 2020 av en skiljedomare i Stockholms Handelskammares skiljenämnd och detta beslut  – att avtalet är giltigt – är det som gäller oaktat om Boden är medlemmar eller inte i Hockeyettan, står det i domen.

Trots domen fortsätter Boden att inte efterleva avtalet. 

Karlskrona HK har inte skrivit på något samarbets- och upplåtelseavtal och övriga klubbarna anser därför att KHK inte efterlever och följer ligaorgansationens stadgar. 

– Vi anser att det är orimligt att spela mot Karlskrona HK så länge de bryter mot Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. De bryter mot TB 2:1 genom att sända sina matcher utan tillstånd. Dessutom säger paragraf 6:1 i tävlingsbestämmelserna att det krävs att man är medlem i respektive series ligaorganistion, skriver HC Dalen i sin  begäran om matchflytt till SIF.

***

I dag ska RF och Svenska Ishockeyförbundet träffas för att försöka reda ut, och försöka ge svar på, det låsta läget som nu finns.

– Vi har fortfarande ett antal frågor som vi behöver få svar på och förstå hur RF resonerar. Hur de kommit fram till sina ställningstaganden. Vår grundsyn är att medlemmarna beslutar om tävlingsbestämmelserna, har förbundets ordförande Anders Larsson sagt till Sportbladet.

FAKTA – matcher som bortalagen begärt ska flyttas i veckan:

Onsdag: Boden-Kalix

Fredag: Boden-Piteå

Söndag: Karlskrona-Dalen

Experten Mikael Mjörnberg berättar om sin lista på 30 bästa värvningarna