KHK och Boden vill sända sina matcher på egna plattformer. FOTO: LEIF HELLERIN/OLIVER ÅSTRÖM

Bråket om tv-sändningarna: “Klubbarna drabbas ekonomiskt” * Mörrum vill inte spela mot KHK

Örnsköldsvik ställde in matchen mot Boden.

Nu följer Mörrum efter – och  vill flytta bortamatchen mot Karlskrona HK på onsdag.

– Nu får det vara slut på tjafset i den här ligan, säger Mörrums ordförande Anders Gustavsson.

Här är det senaste i bråket om tv-sändningarna. 

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Söndagens match i norra serien ställdes in sedan Örnsköldsvik HF begärde att få matchen flyttad.

Bakgrunden är att ÖHF anser Boden bryter mot de avtal och stadgar som finns i föreningen Hockeyettan när de valt att sända klubbens hemmamatcher på en egen plattform och inte via Hockeyettan Play, där klubbarna enligt avtalet med våra partners ska sända sina hemmamatcher.

ÖHF hävdar att Boden bryter mot tävlingsbestämmelserna.

– Boden HF bryter mot paragraf 2:1 i tävlingsbestämmelserna genom att man sänder sina matcher utan tillstånd. Dessutom säger paragraf 6:1 i tävlingsbestämmelserna att det krävs att man är medlem i respektive series ligaorganisation, skriver ÖHF  på hemsidan.

ÖHF:s ordförande Mikael Fränckel motiverar och utvecklar beslutet för NSD:

– Vår ekonomi bygger på avtal som vi som ligaorganisation tagit fram. Är det så att vi inte kan leva upp till dem och avtalet inte ger oss intäkterna som vi har rätt till, då har vi inte råd att fullfölja hockeyettan. Vår ekonomi bygger på att det här fullföljs. Det är så pass enkelt. Vi kan inte åka och spela matcher med vetskapen att pengarna som vi enligt avtalet blivit lovade inte kommer betalas ut. Det går inte, säger han.

Karlskrona HK, publiklag i södra serien, sänder inte heller sina hemmamatcher på Hockeyettan Play och nu är också onsdagens heta derbymatch mot Mörrum i farozonen.

Mörrum vill flytta matchen, av samma skäl som ÖHF ställde in sin match mot Boden.

– Det här kan få förödande ekonomiska konsekvenser, nu får det vara slut på tjafset i den här ligan. Till slut tröttnar ATG och då blir det inga pengar alls. Karlskrona har haft alla möjligheter att komma med kritik och byta ut styrelsen på våra möten, men i har inte fått höra något hur de resonerar. Det löstes med att Karlskrona fick mer pengar än de andra lagen förra året, nu måste det bli på lika villkor. Nu räcker det och vi måste sätta stopp. Svenska Ishockeyförbundet har också varit alldeles för flata, säger Mörrums ordförande Anders Gustavsson till Sportbladet.

Han menar att stödet från de andra klubbarna är stort. 

– Vi har också pratat med de andra lagen och de är lika upprörda och trötta på situationen. De står bakom oss, vi är eniga att det här måste få ett slut. Det är katastrofalt hur Karlskrona har betett sig.

Till Blekingesport säger Mörrums ordförande: 

– Både Boden i norr och Karlskrona i söder bör rätta in sig i ledet och göra det ganska så snart om inte allt ska braka loss.

I dag har klubbarna, på initiativ från ÖHF, i Hockeyettan ett extra insatt ordförande-möte och det är inte omöjligt att klubbarna då gemensamt kommer fatta beslutet att inte spela mot varken Boden eller Karlskrona HK så länge de inte sänder matcherna på samma plattform som alla andra lagen.

– Hockeyettan är en demokratisk förening som drivs av klubbarna. Det är dom – inte jag eller Hockeyettan – som tar besluten hur verksamheten ska drivas. Vi får ett uppdrag av våra medlemmar som vi ska verkställa. Här vill en stor majoritet av klubbarna markera mot dom klubbar som dels bryter mot tävlingsbestämmelserna och mot ingångna avtal samt inte efterlever Hockeyettans stadgar som fastställts på våra årsmöten i demokratisk ordning, säger Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing.

Han betonar också det klubbarna – att de drabbas ekonomiskt – påtalat gång på gång.

– I dom samarbetsavtal vi har tecknat med våra partners ska klubbarna leverera bild- och ljudrättigheter via plattformen Hockeyettan Play. När det inte sker drabbas alla klubbar ekonomiskt, säger Glysing.

* Hur då?

– Det kostar för varje match som Boden sänder. Det är exakt det som hela processen handlar om. Jag kan inte ange några summor, men det är miljonbelopp det handlar om. Pengar som vi nu kommer utkräva av Boden. 

Han fortsätter: 

– Det finns alltså ett domstolsutslag som Boden bryter mot och inte följer. Allt detta kostar de andra föreningarna i Hockeyettan pengar. Det är inte okey och det accepterar inte de övriga medlemsföreningarna längre.

* Fansen där ute i landet börjar sannerligen tröttna på det här seglivade bråket nu – vad har du för budskap till dom?

– Vi vill inget hellre att det här tar slut och vi har lämnat många förslag till Boden till en lösning. Om supportrarna verkligen vill stödja sin klubb och få slut på det här kan de göra det enkelt, även om det inte känns rätt när man vill se matcherna, genom att inte följa sitt lag på bortamatcherna mot Boden och Karlskrona så länge de inte sänder på Hockeyettan Play. 

***

Boden skriver, i ett pressmeddelande på sin hemsida, att de kommer lämna in en rapport till tävlingsnämnden i SIF och söka ersättning för den skada som uppstått.

KHK hävdar, på sin hemsida, att de förlorar sjusiffriga belopp på att sända matcherna via Hockeyettan Play.

* FOTNOT: Boden sände själva sina matcher – förutom tre som gick på Hockeyettan Play – under säsongen 20/21. Karlskrona HK sände samtliga matcher på Hockeyettan Play.

 

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing.

Expertens tips – serie för serie * Poängkung * Mest spännande värvning * De går till Allettan