Inför matchen: Väsby vs Halmstad Hammers – ”Vi ska hålla oss till det vi är bra på och gjort under hela vintern och som bevisligen har varit framgångsrikt.”

Till helgen startar säsongens höjdpunkt – kvalspelet. Det är kittlande, spännande men även nervöst eftersom det är nu som allt ska avgöras. Nu spelar det helt enkelt ingen roll vad laget gjort tidigare. Att Väsby vunnit två raka serier betyder föga när utslagningsspelet börjar. Allt startar om från noll och nu över fem matcher ska en vinnare koras medan det förlorande laget tvingas ta semester. Det kan vara hårt men det kan också bli glädjande och denna stund är ju egentligen den som alla gått och väntat på.

Väsby kommer i detta Semifinalspel att ställas mot Halmstad Hammers. Det blir en repris på Hockeyettanfinalen våren 2020 men också en repris på de två matcher som spelades i Kvalserien till Hockeyallsvenskan under fjolårssäsongen. Sett till det är Väsby ganska förberedda på vad som väntar även fast ett gäng spelare i Väsby trupp denna säsong aldrig har mött gänget från Halland.

Halmstad är ett lag som brukar vara bra i kvalspelet. Under fjolårssäsongen slog laget ut i tur och ordning Tranås, Mariestad innan laget slog tillbaka Kalmar och därmed tog sig till kvalserien. I årets kvalspel gick laget vinnande ur Kvartsfinalen efter att de mot Strömsbro tog tre raka segrar efter en förlust i den första matcher. Sett till det har de mer än väl bevisat att detta gäng kommer att bli en hård nöt för Väsby att knäcka.

Halmstad är annars ett lag som karaktäriseras av hårt arbete och väldigt disciplinerat spel. Det är inte så att laget vimlar av individuella spjutspetsar utan det är hårt lagarbete som gjort laget framgångsrikt. Två spelare sticker dock ut ganska så rejält ur mängden och det är forwarden Robin Dahse med över tvåhundra matcher i Hockeyallsvenskan på meritlistan samt målvakten Jacob Crespin. De har ofta varit tungan på vågen i Halmstads matcher och Väsby kommer att behöva hitta nycklar för att stoppa dem för att detta kval ska bli framgångsrikt.

Framgångsrik har annars Calle Åsells säsong varit. Denna stenhårt arbetandes spelare har i år även blivit en poängspelare och ligger så högt som trea i Väsbys interna poängliga. Calle är absolut en nyckelspelare för Väsby och kommer att behöva fortsätta storspela och visa vägen ute på isen. Jag har tagit några ord med gode Calle inför helgens härliga inledande kvalspel och hans tankar inför den och vad han tror att nycklarna blir för att kvalet ska bli framgångsrikt kan ni bland annat läsa om här nedan.

Hej Calle! Nu börjar säsongens höjdpunkt – kvalspel. Hur mycket har du gått och väntat på detta?

-Äntligen och i ungefär 11månader! Nej då, men det har helt klart varit något man sett fram emot.

När semifinalspelet startar på lördag kommer det att ha gått arton dagar sedan vi senast spelade en match. Hur tror du det kommer att påverka vår rytm och vad kan man göra för att lättast hitta tillbaka till den igen?

-Har ju gått några dagar sen dess, så man börjar bli väldigt sugen på match nu. Vet inte hur mycket det kommer att påverka oss, vi ska fortfarande göra de vi är bra på. Klyschigt, men göra det enkelt för oss till en början och växa in i tempo under matchen.

Vi kommer då att möta ett lag som vunnit sin kvartsfinalserie och därmed kommer in med ett stort självförtroende. Hur viktigt är det då för oss komma in ”rätt” i matchserien för att inte ge motståndarna ännu mer syre och energi tror du?

-Klart det är viktigt, men vi ska hålla oss till det vi är bra på och gjort under hela vintern och som bevisligen har varit framgångsrikt.

Av många svåra lag valde vi Halmstad. Ett lag som vi mötte två gånger under kvalserien under fjolåret och som vi då tog två raka segrar mot. Vad känner du till om årets Halmstad?

-Har väl inte följt Halmstad mer än statistik och resultat i år, så kan inte besvara din fråga så värst bra.

Kommer du ihåg något från fjolåret och vad de då stod för i sitt spel och vad tror du väntar oss i matchserien?

-De vill väl spela frejdigt och mycket ”fram och tillbaka” – hockey som jag minns det som. Kommer nog vänta oss ett hungrigt Halmstad som kommer att köra stenhårt.

Att semifinalspelet nu går i bäst av fem matcher istället för tidigare tre. Vad känner du kring det och tror du det talar till vår fördel?

-Finns många olika aspekter, men fördel är väl om man förlorar en match så är det inte kniven emot strupen direkt.

Vad känner du annars om din egen säsong som rent poängmässigt varit en stor hit med trettiotvå poäng varav hela sexton mål på 36 matcher?

-Jo, men helt OK, känner jag för egen del. Har kanske missat lite väl många chanser. Men, men, utöver det så har jag varit relativt skadefri och kunnat bygga upp mitt spel.

Hur kan du med ditt stora självförtroende och krigaranda försöka leda Väsby hela vägen till kvalserien?

-Det är dem här matcherna jag gillar mest, när det är lite tightare och krig. Så hoppas grabbarna kommer hänga på i mitt tempo som jag kommer bidra med.

Slutligen Calle, varför tycker du nu att invånarna i Upplands Väsby ska sluta upp för vårt lag till helgen och på vilket sätt ska du och övriga spelarna i Väsby bjuda tillbaka på det? -Vinna matcher! Enda som betyder något från och med nu. Så vore kul ifall så många som möjligt tog sig till hallen och följde med på vår vinstresa!

// # 24 – Calle Åsell

Efter långt speluppehåll har spelarna kunnat läka sina lindriga skador som alltid uppstår under en lång matchsäsong. De enda två som missar helgen är backen Elias Ewertzh som dessvärre är avstängd i två matcher samt Oscar Sohrner som tyvärr blivit sjuk.  Men trots det ställer Väsby upp till helgens drabbningar med två målvakter, sju backar samt tretton forwards.

Semifinalserien spelas över fem matcher och där Väsby spelar de två första matcherna hemma. Lördag klockan 18 samt söndag kl 16 är tiderna för matcherna i Renew Arena innan matchserien går vidare till Halmstad på onsdag. En eventuell fjärde match spelas även den i Halmstad under torsdag och om matchserien går till en femte och avgörande match så spelas den i Upplands Väsby nästa söndag den 26 mars.

Varmt välkomna till kvalfesten!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson