Glader summerar säsongen

Efter ett år med höga berg och djupa dalar så fick Piteå Hockeys säsong ett abrupt slut redan i första rundan av ATG Hockeyettans slutspel men den påbörjade resan mot högre höjder med samma slutdestination i sikte fortsätter. 

Webbredaktionen tar till tillfället i akt att ta ett snack med Piteå Hockeys klubb- och sportchef Jonatan Glader för att få höra hans tankar kring säsongen, prestationer och framtiden för Piteå Hockey.

 

Som vi alla vet så har årets upplaga av Piteå Hockey blandat topprestationer med mindre lyckade insatser under säsongen där både Allettan och slutspelsplatsen bärgades i slutskedet av respektive serier.  Hur ser du på Piteå Hockeys prestationer året 21/22?

-Jag håller med. Vi har blandat högt och lågt i år. Jag tolkar det som att vi i grunden har en hög kompetens i gruppen men inte har varit tillräckligt jämna.

I slutskedet av Allettan så blev det ju en rockad på tränarbänken. Vad var det som fick Piteå Hockey att ta ett så pass radikalt beslut?

-Det är ju inget vi är vana vid i vår förening och inget vi önskar ska bli en vana. Grunden till beslutet låg i förra frågan du ställde, att vi inte fått till prestationer på hög nivå tillräckligt ofta.

Det är alltid lätt att vara efterklok när man har facit i hand trots en relativt lyckad säsong. Är det något ni hade kunnat göra annorlunda rent generellt?

-Efter varje säsong finns det positiva och negativa saker att ta med sig. Både på föreningsnivå, på lagnivå och individuellt. Det är viktigt att försöka få till en så tydlig utvärdering som möjligt och ta fasta på de saker vi ska göra mer av och de saker vi ska göra mindre av i framtiden.

Finns det några matcher som du vill lyfta fram som höjdpunkter från säsongen?

-Absolut! Jag tycker att våra matcher mot Östersund är bra. Om jag inte minns fel vann vi två gånger borta mot dem. Vi vann även borta mot Boden och hemma mot Luleå.

Jag tycker dessutom att våra två fighter mot Kalix i slutspelet i grunden är bra matcher. Vi blir hårt straffade av deras effektivitet samtidigt som vi inte riktigt är krispiga nog i första matchen i våra egna avslut. Den andra matchen är kanske lite jämnare spelmässigt men med lite flyt hade vi kunnat vinna den också.

Om vi flyttar fokus till kommande säsong så antar jag att själva arbetet redan nu är igång redan för att få ihop en bra och slagkraftig trupp. Är det något du kan avslöja gällande vilka spelare som stannar och vilka som potentiellt kan lämna Piteå Hockey?

-Vi har avtal med en dryg handfull spelare just nu. Sen finns det lite klausuler i de avtalen och så.

I måndags hade vi en kort avstämning med A-lagstruppen. Nu kommer samtliga spelare kontaktas och göra en individuell utvärdering. Efter det är det lättare att svara på om vi vet att några spelare definitivt lämnar.

Sett till de nya spelarna som anlände inför säsongen, har dom presterat enligt vad du önskade?

-Jag tycker att Albin Thyni Johansson har varit ett utropstecken i år. Han var enastående i DM men skadade sig i genrepet inför seriespelet och missade i stort sett hela grundserien. Men han har varit bra i de matcher han har spelat.

Vilka spelare har överraskat på dig?

-Jag måste hålla fram våra egna juniorer som har klivit in och gjort riktigt bra matcher.

Vad letar ni efter för spelartyper för att spetsa till truppen till nästa år?

-Det är såklart beroende av vilka spelare som väljer att lämna för andra klubbar eller kanske inte spela hockey mer men generellt kan jag tycka att vi skulle må bra av lite ökad fysisk närvaro i vårt försvarsspel. Vi vill vara ett lag som klarar av passning/mottagning i högt tempo och då behöver vi såklart spelare som kan hantera det.

Är Piteå Hockey ett lika starkt varumärke som tidigare ute på marknaden bland spelare?

-Självklart föder framgångar ett visst ökat intresse. Sett ur det perspektivet kanske vi var ännu hetare för ett par år sedan när vi nådde kvalserien. Men i grunden vet de initierade att vi är mycket gedigna i det vi gör och har en stor kunskap i staden och i föreningen.

Kontrakten för A-lagets ledare lär vara utgående efter denna säsong. Finns det några tankar som du kan delge oss redan nu om rekryteringen påbörjats och vilken profil på huvudtränaren som vi söker?

-Än så länge väljer vi att inte prata så yvigt om tränarfrågan på A-laget.

När hoppas du, om du får drömma lite, att truppen skall vara klar för att få maximalt bra förberedelser inför kommande säsong?

-De säsonger vi har lyckats riktigt bra har vi haft en i stort sett färdig trupp vid midsommar. Det hade känts bra, tycker jag.

Av ren nyfikenhet för oss oinvigda, hur går själva arbetet till när det kommer till rekryteringar och nyförvärv? Är det agenter och spelare som kontaktar er eller är det tvärtom?

-Först och främst är jag inte ensam i arbetet. Vi har en Tävlingskommitté som består av Johan Wikberg, Patric Jonsson, Torbjörn Lindberg Skarin och jag. Vi delar upp befintlig trupp där vi utvärderar, samtalar och avtalar.

Kommunikationen med agenterna sker på båda hållen, skulle jag säga, där agenterna har sina spelare som de vill matcha med klubbarnas behov och lediga platser. Vi vill såklart matcha våra behov mot det utbud som agenterna har, men oftast har vi kontaktat spelare personligen som i sin tur hänvisat till sin agent.

 

En oerhört positiv aspekt som är värd att nämnas är ju antalet juniorspelare från egna led som visat framfötterna, både på träning och match, i årets upplaga av Piteå Hockey. I mina ögon är det ett oerhört gott betyg till juniorverksamheten och det arbete som görs där. Vad har du för tankar kring det?

-Jag håller med! Vi har kunnat lyfta spelare till A-laget vid många tillfällen och i olika roller. Det har varit en stor ljuspunkt den här säsongen!

De minskade publiksiffrorna är ju ett problem, inte bara för Piteå Hockey, utan även för idrotten i stort. Det verkar ju uppenbarligen krävas mer än en attraktiv produkt och bra spel för att få folk till hallar och arenor. Vad anser du är det största problemet kring tappet av publik och hur skall Piteå Hockey agera för att öka publiksnittet?

-Det här är en miljonfråga för oss som förening. Jag vet att det är många som följer oss hemifrån och via sociala medier, i PT och så vidare. Inför den här säsongen startades en evenemangsgrupp i föreningen som hade flera bra idéer. Personligen tror jag inte att det enbart hänger på vilka evenemang vi har eller inte har i arenan eller vem som intervjuas före match utan en helhet som behöver hänga ihop. Det här är en komplex fråga.

Är det något speciellt du skulle vilja hälsa till alla Piteå Hockeys fans där ute?

-Jag skulle vilja passa på att tacka alla som har stöttat oss och följt oss. Både våra sponsorer och våra ungdomsspelare, våra volontärer och våra fans. Vi kommer komma tillbaka snabbare, starkare och bättre nästa säsong och då kommer vi vara beroende av allas er support igen!

Skulle även vilja slå ett slag för Red Mill och deras trogna arbete för att stötta laget i vått och torrt. Hur viktig är deras roll för er?

-Ja, men såklart! De är fantastiska och ställer upp för föreningen i alla väder. Bara här om dagen löste Red Mill en transport till Kallax med kort varsel utan någon betänketid. Stort!

En sista avslutande fråga. Piteå Hockey som organisation och lag har i vanlig ordning stora förväntningar på sig, både internt och även externt,  och med en arena av hög klass samt en historik av framgång både placeringsmässigt men även som talangfabrik. 

Vad har Du för förväntningar och förhoppningar på den kommande säsongen?

-Jag förväntar mig att alla som kommer och ser våra matcher ser ett lag som visar passion och lidelse för sig själv, sitt lag och sin förening. De gånger man kunde ta på stämningen i LF Arena därför att våra spelare spelade med hjärtat utanpå tröjan var vi både underhållande och framgångsrika.

Mina förväntningar är att det blir betydligt fler sådana fighter i vinter!