Nöjd Appelgren inför mötet mot serieledarna

Bois bjöd på propagandahockey och vann den första perioden mot Borlänge med hela 7-1. Till slut skrevs segersiffrorna till 8-3 och det innebar tre sköna poäng och en härlig avstamp inför morgondagens tuffa drabbning mot serieledande Lindlöven. Bois tränare Andreas Appelgren var naturligtvis nöjd med lagets insats, men får i dagens intervju också reflektera över Bois stora lyft offensivt denna säsong. 

Vi börjar med senaste matchen där det blev seger mot Borlänge med hela 8-3. Vad har du att säga om matchen?

– Vi kom ut precis som vi vill göra i en viktig match, vi tar oss an den på ett bra sätt. Jag hade stora förhoppningar om att vi skulle komma ut bra när när det ställs på sin spelets och det tycker jag att vi gör. Vi skapar mycket målchanser och är kliniska i avsluten. Powerplay har varit bra hela tiden, nu var det ännu bättre. Så det fanns inget att klaga på i den första perioden, jag vet inte ens om jag vunnit en förstaperiod med 7-1 tidigare. Det var snygga mål dessutom och vi hade bud på ännu fler. Sedan vet man att det är omöjligt att svara upp till den prestationen i period 2, man ska säga några kloka ord i pausen där, men det är svårt att peta i saker som är dåliga när man leder med 7-1. Jag varnade för att de skulle komma ut och spela för sin heder, och de lyfter också sitt spel i den andra och gör det svårare för oss. Men vi har ändå 5-6 frilägen så vi skapar ändå bra framåt, men vårt defensiva spel blir lite för duttigt och slarvigt. Sedan har jag förståelse för det efter den första perioden, att det blir en reaktion, men jag kan ändå inte acceptera det bara, så vi snackade lite inför sista perioden och och den städade vi av på ett bra sätt. Till grabbarnas försvar så fick vi spela mycket boxplay i början av andra, och det reder vi ut bra, men blir hackigt för killarna. Några får jobba mycket och blir trötta, andra får inte spela alls. Men vi spelar av den tredje bra i alla fall och avslutar med en härlig straff, jag tror publiken var nöjda och vi var absolut nöjda i alla fall.

Du var inne på det, men vi måste prata lite mer om det. Vilket powerplay ni presterade!

– Ja vi har haft ett bra powerplay, sedan tränade vi lite på det i torsdags förra veckan och i tisdags igen, det brukar sällan bli bra direkt, men vi hade bra flow på träningen och resultatet av det syntes sedan i matchen. Vi hade ett högt pucktempo och har vi det så brukar det bli bra. Det är när man börjar stå och suga på pucken och leta pass som det brukar gå sämre för då hinner försvaret med. Kan vi hålla i det tempot så blir det ofta tom holk till slut. Sedan har vi fått in Ace som gav extra spets också. Vi försökte detta spela förra säsongen med några gånger, men då kom vi inte riktigt rätt. Ace har så bra spelsinne och känsla för när han ska vara på plats. Det var kul för honom och laget att visa upp det. Det är bara att bygga vidare på det och vi har några andra varianter med.

Det är sällan man ser så snygga upprullningar att det leder till tom kasse, men nu blev det så två gånger om!

– Ja det handlar om timing, att komma i position i rätt tillfälle. Är man för tidig så blir man markerad och kommer man för sent så missar man, men Ace timade detta så perfekt. Sedan hade ”Jeppe” (Jesper Lindén) bockat upp en puck innan i krysset med, så målvakten kunde inte veta heller vad som skulle hända. Det var kul att få visa upp!

Ja Lindéns skott höll nästan Blombergklass, det var stenhårt!

– Ja det är en sak han tagit stort kliv vad gäller i år, träffen i skottögonblicket. Han har bra timing i både handledsskottet och direktskottet, det är en del av utvecklingen han tagit i år. Kul att han får dra dit den!

Vad finns det för spelare att lyfta fram?

– Vi måste ändå berömma Ace som gör sin första matchen och inte vet vad som väntar och så gör han hattrick och två assist dessutom. Det var kul och det är viktigt att få igång målskyttet direkt. Sedan vill jag lyfta fram egna junioren William Sundberg som kom in och gjorde det bra. Han blev satt under press, men löste det bra, hanblockar skott och har klubba mot puck, han är värd att lyftas fram. Det är en stor rightare som är väldigt seriös i sin satsning, där har vi en oslipad diamant. Men det var många som var bra och det var det vi var ute efter, att så många som möjligt klev fram. Det ser spännande ut inför slutomgångarna!

Erik Olsson gjorde sitt första mål för säsongen med!

– Ja det är kul, han jobbar hårt hela tiden, men han har minst 25 poäng i kroppen också, där har vi ett sparkapital. Vi vet ju hur det är med målskyttar, de behöver göra några mål för att det ska släppa, så det var kul att han fick utdelning. Han har faktiskt sett ruggigt bra ut på träning, så jag tror det kommer att komma. Han gör ju alltid ett stort jobb i övrigt, men det är alltid bra med spelare som gör poäng också, så vi hoppas att det kommer lossna ordentligt för honom nu också på den fronten.

Otto Henell fick prova på att spela center, hur tyckte du att han löste det?

– Han fick välja själv om han ville gå ytter eller om han ville testa att gå center, och han ville testa center, han var nyfiken på det. Han frågade hur han skulle spela och så och fick instruktionerna, och jag tyckte han löste det bra så vi låter honom göra det imorgon med. Det är ingen nackdel att ha spelare som kan gå på båda positionerna, så får vi utvärdera det sedan. Han har spelat center i ungdomsåren, men det var ju länge sedan, men han gjorde det bra.

 

Nu tänkte jag återkoppla till ett ämne vi pratade flera gånger om inför säsongen och under träningsmatcherna. Det här med att ni numer ändrat spelet till ett mer rörligt anfallsspel genom att involvera backarna mer. Nu kan vi summer facit lite grann och kan konstatera att ni gör 0,8 fler mål framåt denna säsong jämfört med förra säsongen, så det verkar i alla fall ha gett utdelning där. Samtidigt släpper ni in 0,6 fler mål per match. Hur ser du på denna statistik?

– Ja och vi har backar som följer med högt upp i anfallsspelet. Frick är mer delaktig, Svensson och ”Malma” (Malmkvist) är också med och rör om. Sedan är det nya situationer för dom de hamnar i, så jag tror att det kommer komma ändå mer poäng och anledningar till att det blir mål framöver. Och alla kanske inte anammar det fullt ut i år, men ju mer man erfar lägena så blir det mer och mer en vana och man lär sig hur man ska hantera det. Men det är kul att vi fått den snurren vi ville se. Sedan släpper vi något mer mål bakåt, vi har varit lite för pucktittande i egen zon, och inte riktigt sorterat in och litat på varandra, utan istället tittat på vad medspelarna gör istället för att ta hand om sin egen spelare och boxa ut. Det är ett antal mål där och det jobbar vi med.

Ser du några andra förtjänster eller svagheter med det nya spelet annat än rena mål…?

– Nej jag har inte sett några svagheter alls faktiskt. Jag var rädd att vi skulle få en massa kontringar mot oss då backarna blev för offensiva, och vi hade fyra i andra perioden mot Skövde som gjorde att det såg illa ut, men annars är det inte fler än tidigare säsonger. Jag tycker backarna gjort avvägningarna jäkligt bra, så det är inget negativt med det. Det jag tycker är positivt, det är i alla fall känslan jag har då vi inte har någon klocka på det, men det känns som att vi har mer puck under kontroll. Det har nästan inte varit någon match mer än mot Lindlöven och första mot Borlänge, där vi inte kommit igenom motståndarna i mittzonen. Vi har gjort bra avvägningar om vi ska lägga ner den eller trampa förbi dom, vi är starkare på pucken och håller den mer inom laget utan att riskera något. Så jag är positiv till det. Sedan tycker jag ”Malma” och Simon Svensson tagit stora steg i spelet med puck, utan att få utdelning i egna poäng, men de har bidragit till det offensiva spelet. Frick har ett helt annat spel med puck i år. Han sätter igång spelet bra och följer med upp, och han har också fått utdelning i poäng. ”Manne” har det svåra andraåret nu, men han kommer mer och mer, han skulle behöva göra några poäng för det egna självförtroende, då hade han kommit in i det mer, för där finns mer att hämta. Som back är det viktigast med defensiven, så det är en balans och han har en stadig utveckling, men det kan komma än mer. Så det är positivt spelmässigt och jag tror killarna tycker det är roligare spel dessutom.

Imorgon är det ny kamp, serieledarna Lindlöven. Det hade man inte trott inför säsongen!

– Jag hade kanske trott det, jag höll dom högt, de har varit bra i flera år. De har ett otroligt bra lag, så jag är inte överraskad. Men det ska bli en härlig match, att få möta serieledarna i deras borg och ta med poängen därifrån. Det är inte ofta vi fått chansen till det innan jul, för ofta leder vi serien. Men det ska bli en häftig match att få göra. Vi är laddade, vi vet att det kommer bli tufft, men vi har revansch att utkräva och vill ta tillbaka poängen vi bjöd på senast.

Lindlöven var riktigt bra mot er senast, det var nog dom som ni haft tuffast emot!

– Det var dom, ändå var vi ikapp vid 2-2 efter 2-0-underläget och förlorade till slut med 3-2. Men jag tycker inte vi hanterar matchen riktigt bra. Vi ska ta oss an matchen på ett annat sätt imorgon, även om vi vet att det kan bli tufft på bortaplan. Men hade vi hanterat den på ett annat sätt så hade vi vunnit. Men det är ett starkt lag och det kräver mod att ta sig an dom framför deras kasse, de har stora och starka backar. Det blir en härlig utmaning att åka dit imorgon.

Hur ska ni komma in på mål med så stora och starka backar som står och rensar med tufft spel?

– Vi tror att vi hittat ett sätt som vi tror att vi kan såra dom på, men jag vill inte säga något här givetvis ifall de läser, men vi har några saker vi vill prova som vi hoppas gör att vi kan klara av det.

Hur ser skadeläget ut?

– Vi har samma trupp som senast.

En sak vi inte pratat om är att Erik Hedlund lämnade laget i onsdags, har du någon kommentar till det?

– Det är alltid tråkigt när spelare lämnar, oavsett anledning. Vi hade förhoppningar på honom, men jag har haft svårt att få in honom i de första två kedjorna, och jag kan tänka mig att han vill ha en offensivare roll. Jag önskar honom lycka till, det är en kanonkille, men samtidigt öppnar det upp en plats för våra egna juniorer, så vi kan ersätta den platsen trots allt. Det är alltid en besvikelse när man inte får ut det man själv och spelarna vill få ut. Jag hoppas som sagt att det går bra för honom, det är som sagt var en kanonkille och en positiv injektion i laget.

Av Krister Holm